email

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Home > Berita > Berita Industri TehPenyelenggaraan Harian Pokok Teh

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pokok teh biasanya disiram sekali setiap 3-5 hari. Penyiraman pokok teh yang berlebihan akan menjejaskan pertumbuhan akar dan kualiti daun teh. Jumlah air perlu ditambah atau dikurangkan mengikut kitaran pertumbuhan dan keadaan cuaca. Ambil perhatian bahawa apabila menyiram pokok teh pada musim panas, elakkan waktu paling panas pada tengah hari, dan air pada waktu pagi dan petang.

Pada peringkat anak benih teh, sistem akar anak benih teh yang dipindahkan sangat rosak, jadi ia perlu disiram dalam masa selepas pemindahan. Siram setiap 3-10 hari mengikut keadaan cuaca. Selepas memasuki musim panas, terutamanya dalam musim suhu tinggi dari Julai hingga Ogos, perlu menyiram dengan kerap untuk memastikan tanah lembap.

Bagaimana untuk menjaga pokok teh?

1. Pemangkasan yang munasabah

Potong dahan dan daun yang tumbuh dengan buruk dan terlalu padat, dan pastikan peredaran udara di persekitaran. Anda juga boleh memotong dahan dan daun yang tumbuh terlalu panjang, kering dan rosak. Gunakan seorang lelaki atau two men used tea tree pruning machine untuk pemangkasan untuk membuang dahan dan daun yang terlalu panjang atau padat, supaya keseluruhan pokok teh boleh mendapat nutrien yang paling banyak.

2. Pencahayaan yang betul

Semasa proses penyelenggaraan, pokok teh boleh diletakkan dalam persekitaran yang cerah, supaya tumbuhan dapat berfotosintesis secara normal dan menyimpan nutrien yang mencukupi.

3. Tanah

Pokok teh suka tanah berpasir humus sedikit berasid. Menggunakan tanah sedemikian bukan sahaja kaya dengan nutrien, tetapi juga longgar dan bernafas, yang boleh menjadikan akar pokok teh tumbuh lebih kuat.