Halogen Rapid Moisture Analyzer digunakan terutamanya untuk mengukur kandungan air teh dan makanan lain, dengan ketepatan 0.01%. Meter kelembapan bersaiz kecil dan cepat dalam ukuran, yang sesuai untuk pelbagai tumbuhan teh
Mesin penekan teh jenis rata terutamanya untuk Teh LongJing, melalui program kawalan komputer, proses operasi manual seperti penyusuan teh, penetapan, pembentukan rata, penggilap ditukar kepada kawalan komputer, supaya kesamarataan setiap kelompok teh boleh diselaraskan. dan dikawal
Mesin penggulung teh DL-6CRT-75 mempunyai tindakan berganda, terutamanya untuk memutar teh, diameter gendang 75cm, kapasiti kira-kira 120 kg setiap kelompok.
DL-6CQFJ-70 digunakan untuk menyusun daun segar yang dipetik oleh penuai teh, boleh mengasingkan saiz teh yang berbeza untuk menghasilkan gred teh siap yang berbeza.
DL-CRQ-20Z CTC teh hitam HRS Gyrovane rotorvane mesin terutamanya digunakan untuk pemprosesan CTC teh hitam.
DL-6CYQT-90250 terutamanya digunakan untuk pemprosesan teh Oolong, dram diperbuat daripada buluh, aktiviti teh layu meningkat dengan goncangan, Ia boleh membuat rasa teh lebih harum, Kapasiti kira-kira 120 kg setiap kelompok.
DL-6CHL-RQ10 adalah mesin pengering teh jenis kecil, boleh mengeringkan semua jenis teh, menggunakan pemanasan gas, kapasiti dari 40kg hingga 600kg sejam, suhu dan kelajuan boleh laras, keselamatan, penjimatan tenaga dan perlindungan alam sekitar
DL-6CHZ-9QB ialah penyahhidrat teh keluli tahan karat penuh, pemanas elektrik, kawasan pengeringan kira-kira 10 meter persegi, kapasiti 27-45 kg setiap kelompok.
Dalam daun teh, daun hijau yang sama diproses menjadi teh hijau, teh hitam, teh oolong, dsb. dengan mengawal pengoksidaan biologi, satu proses yang juga salah dipanggil penapaian.
Proses ini lebih seperti satu siri tindak balas enzimatik, mungkin lebih dikenali sebagai pengoksidaan biologi. Biooksidasi teh ialah satu siri proses pengoksidaan katekin yang dipromosikan oleh oksidase dalam dinding sel selepas dinding sel rosak.
Dalam sel-sel teh, katekin terdapat dalam cecair sel, dan oksidase terutamanya terdapat dalam dinding sel, bukan terutamanya dalam mikroorganisma, jadi dinding sel perlu rosak. Ini juga secara semula jadi menjelaskan mengapa fermented tea perlu diuli. Mengikut tahap pengoksidaan polifenol, ia juga dibahagikan kepada penapaian penuh, separa penapaian dan penapaian ringan.
Dalam teh hitam, tahap pengoksidaan polifenol adalah sangat tinggi, yang dipanggil penapaian penuh; tahap pengoksidaan polifenol dalam teh oolong adalah kira-kira separuh, yang dipanggil separa penapaian.
Sebagai contoh, dalam pemprosesan teh hitam, tujuan penapaian adalah untuk mengoksidakan katekin yang terkandung dalam daun. Warna daun berubah dari hijau ke merah tembaga, menghasilkan warna unik teh hitam. Selepas membran sel cecair teh rosak, polifenol, asid amino dan bahan lain dalam vakuol secara beransur-ansur teroksida. Pada masa yang sama, disebabkan pengoksidaan katekin, beberapa bahan dalam daun mengalami tindakan kimia, menghasilkan warna, aroma dan kualiti teh hitam yang unik.
Di atas adalah maksud asas penapaian dalam teh Cina.
Oleh kerana kepelbagaian teh di China, teknik pemprosesan dan kaedah pengeluaran kaya dan berwarna-warni, dan definisi pembentukan kualiti adalah berbeza. Dalam pengeluaran dan proses pembentukan kualiti beberapa teh, sebagai tambahan kepada penapaian yang disebutkan di atas dalam erti kata biooksidasi sebagai tambahan kepada tindak balas enzimnya sendiri, Dalam beberapa pautan, mikroorganisma juga akan mengambil bahagian.
Sebagai contoh, sebagai tambahan kepada kesan enzimatik, mikroorganisma juga terlibat dalam proses penapaian menyusun teh Pu-erh yang dimasak.
Selepas pengasingan dan penyelidikan, mikroorganisma utama ialah Aspergillus niger, Aspergillus oryzae, Aspergillus claudin, Aspergillus griseus, Rhizopus, bakteria asid laktik dan yis. Namun begitu, masih perlu bagi kita untuk membezakan dengan jelas penapaian yang melibatkan mikroorganisma daripada penapaian dalam erti kata biooksidasi. Jika tidak, kekaburan konsep akan mudah membawa kepada salah tafsir mekanisme pembentukan kualiti teh.