email

Memetik Teh Mekanikal

Home > Berita > Berita Industri TehMemetik Teh Mekanikal

Produk panas.

Bagaimana Suhu Tinggi Musim Panas Mempengaruhi Pertumbuhan Daun Teh

Bagaimana Suhu Tinggi Musim Panas Mempengaruhi Pertumbuhan Daun Teh

2022-07-23 15:48:13

Semasa tempoh suhu tinggi pada musim panas, perhatian harus diberikan kepada teduhan, perlindungan matahari dan pengairan, untuk memastikan pertumbuhan normal dan perkembangan pokok teh dan memastikan kualiti daun teh.

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

2022-07-23 15:41:42

Dalam keadaan biasa, toleransi varieti teh jenis renek lebih kuat daripada pokok teh jenis pokok, dan toleransi suhu rendah bagi pokok teh daun sederhana dan kecil adalah lebih kuat daripada pokok teh berdaun besar.

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

2022-07-23 15:33:47

Suhu yang betul adalah kondusif untuk menggalakkan pertumbuhan sihat pokok teh, mari kita lihat lebih lanjut!

Penapaian Teh, Pengoksidaan Biologi

Penapaian Teh, Pengoksidaan Biologi

2022-07-15 14:57:47

Penapaian teh sebenarnya adalah sejenis pengoksidaan biologi, dan daun teh dengan darjah penapaian yang berbeza diperolehi dengan perubahan yang berbeza dari bahan yang terkandung.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Memetik Teh Mekanikal

2022-06-18 15:36:09

Keempat ialah memetik teh mekanikal.
Pemetikan teh secara mekanikal semakin banyak digunakan. Ada dua perkara ilmu yang perlu diingatkan kepada sahabat:
1. Pada peringkat awal memetik teh mekanikal, disebabkan bahagian percambahan pokok teh yang tidak sekata, kesan memetik akan menjadi tidak memuaskan. Banyak tempat sering meninggalkan penggunaan pemetik teh mekanikal atas sebab ini.
Memetik teh mekanikal mesti berterusan. Pada satah dan ketinggian memetik, selepas meratakan cahaya berulang dan pemangkasan ringan, bahagian bercambah secara beransur-ansur akan bersatu. Selepas 5-6 kali rangsangan berulang, tapak percambahan akan menjadi lebih dan lebih bersatu, dan kesannya akan menjadi lebih baik dan lebih baik.
2. Setiap kali teh dipetik secara mekanikal, pokok teh sebenarnya dicantas atau diratakan dengan ringan. Oleh itu, taman teh dengan mekanikal memetik teh memerlukan tahap penanaman baja yang lebih tinggi, dan pengurusan penanaman baja harus diperkasakan.

Isu penyimpanan selepas memilih
Kawan tahu banyak kebun teh yang jauh dari tempat tinggal mereka. Selepas daun segar dipetik, terdapat masalah untuk memastikan ia segar. Ingatkan rakan petani teh:
Pastikan anda memberi perhatian untuk melindungi daun segar, dan cuba mengendalikannya dengan lembut untuk mengekalkan kesegarannya dan mewujudkan keadaan untuk pemprosesan teh kemudian.
Di samping itu, daun segar selepas jatuh dari pokok sebenarnya masih hidup, dan pernafasannya masih berjalan. Banyak daun segar yang dituai akan menjadi panas. Beri perhatian kepada kemerosotan dan kemerahan daun segar semasa penyimpanan.