email

Nota Memetik Teh

Home > Berita > Berita Industri TehNota Memetik Teh

Produk panas.

Bagaimana Suhu Tinggi Musim Panas Mempengaruhi Pertumbuhan Daun Teh

Bagaimana Suhu Tinggi Musim Panas Mempengaruhi Pertumbuhan Daun Teh

2022-07-23 15:48:13

Semasa tempoh suhu tinggi pada musim panas, perhatian harus diberikan kepada teduhan, perlindungan matahari dan pengairan, untuk memastikan pertumbuhan normal dan perkembangan pokok teh dan memastikan kualiti daun teh.

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

2022-07-23 15:41:42

Dalam keadaan biasa, toleransi varieti teh jenis renek lebih kuat daripada pokok teh jenis pokok, dan toleransi suhu rendah bagi pokok teh daun sederhana dan kecil adalah lebih kuat daripada pokok teh berdaun besar.

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

2022-07-23 15:33:47

Suhu yang betul adalah kondusif untuk menggalakkan pertumbuhan sihat pokok teh, mari kita lihat lebih lanjut!

Penapaian Teh, Pengoksidaan Biologi

Penapaian Teh, Pengoksidaan Biologi

2022-07-15 14:57:47

Penapaian teh sebenarnya adalah sejenis pengoksidaan biologi, dan daun teh dengan darjah penapaian yang berbeza diperolehi dengan perubahan yang berbeza dari bahan yang terkandung.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Nota Memetik Teh

2022-06-18 15:29:27

Yang pertama ialah tea picking method.
Kaedah memetik teh selalunya dipetik dengan pegangan iaitu dengan lembut menjalin tunas dan daun muda dengan jari telunjuk dan ibu jari, dan mengangkatnya ke atas.
Pada masa kini, banyak kaedah memetik yang salah, dan kaedah yang salah seperti mengoyak, menarik, memulas, dan mencubit harus dielakkan. Kerana teknik ini akan meningkatkan kawasan luka di tapak memetik, yang bukan sahaja meningkatkan kawasan luka untuk badan pokok teh, tetapi juga selepas daun teh diproses untuk pucuk baru, kesan kemerahan ditemui di pangkal batang siap. teh, menjadikan daun Pelbagai bahagian bawah.
Yang kedua ialah memberi perhatian kepada cara memetik teh.
Kami menyokong perlombongan tepat pada masanya dan perlombongan menunggang kuda. Maksudnya, ia sepatutnya pantas. Atas dasar membezakan kelompok, kita harus menekankan perlombongan yang rajin, dan kita mesti membezakan kelompok berdasarkan perlombongan yang rajin.
Jangan tolak ke hadapan seperti "potong rambut" pada satu masa, jika tidak dahan di hadapan akan menjadi lembut dan dahan di belakang akan menjadi tua. Inilah sebab mengapa hasil yang tinggi bukanlah hasil tuaian yang baik, dan hasil yang tinggi tidak berkualiti tinggi.
Ketiga, beri perhatian kepada "menekan bahagian tengah untuk mempromosikan kedua-dua belah pihak".
Apakah maksudnya? Teh mempunyai ciri-ciri berkembang ke arah atas, dengan dominasi pusat yang lebih kuat dan dominasi apikal yang agak kuat. Selalunya, kadar pertumbuhan di tengah pokok akan melebihi kedua-dua belah pokok. Bahagian tengah boleh dituai lebih berat, dan kedua-dua belah harus dipelihara dengan betul.
Dengan kaedah "menekan bahagian tengah dan mempromosikan kedua-dua belah", kanopi akan menjadi lebih padat dan lebih padat.