email

Risiko Dan Masalah Dalam Memetik Teh

Home > Berita > Berita Industri TehRisiko Dan Masalah Dalam Memetik Teh

Produk panas.

Bagaimana Suhu Tinggi Musim Panas Mempengaruhi Pertumbuhan Daun Teh

Bagaimana Suhu Tinggi Musim Panas Mempengaruhi Pertumbuhan Daun Teh

2022-07-23 15:48:13

Semasa tempoh suhu tinggi pada musim panas, perhatian harus diberikan kepada teduhan, perlindungan matahari dan pengairan, untuk memastikan pertumbuhan normal dan perkembangan pokok teh dan memastikan kualiti daun teh.

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

2022-07-23 15:41:42

Dalam keadaan biasa, toleransi varieti teh jenis renek lebih kuat daripada pokok teh jenis pokok, dan toleransi suhu rendah bagi pokok teh daun sederhana dan kecil adalah lebih kuat daripada pokok teh berdaun besar.

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

2022-07-23 15:33:47

Suhu yang betul adalah kondusif untuk menggalakkan pertumbuhan sihat pokok teh, mari kita lihat lebih lanjut!

Penapaian Teh, Pengoksidaan Biologi

Penapaian Teh, Pengoksidaan Biologi

2022-07-15 14:57:47

Penapaian teh sebenarnya adalah sejenis pengoksidaan biologi, dan daun teh dengan darjah penapaian yang berbeza diperolehi dengan perubahan yang berbeza dari bahan yang terkandung.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Risiko Dan Masalah Dalam Memetik Teh

2022-06-11 17:04:57

Memetik teh adalah permulaan pengeluaran industri teh dan jambatan yang menghubungkan pertanian dan industri teh.
Penuaian teh tidak seperti penuaian padi, gandum, jagung, atau pokok buah-buahan yang dihasilkan dalam pertanian. Terdapat objek penuaian yang jelas, dan apabila ia matang, ia boleh dituai pada satu masa; memetik teh ialah proses berterusan berbilang musim dan berbilang kelompok. Kerja-kerja pengeluaran pertanian mempunyai rawak yang agak besar.
Pepatah pertanian berkata, "Memetik tiga hari lebih awal adalah harta, dan memetik lewat tiga hari menjadi rumput." Objek penuaian teh boleh menjadi besar atau kecil, awal atau lewat, tebal atau nipis, panjang atau pendek... Rawak dan Ketidakpastian ini secara langsung mempengaruhi kualiti teh.
Oleh itu, di banyak kawasan teh di China, terdapat fenomena "hasil tinggi tetapi tuaian tidak baik" atau "penuaian tinggi tetapi tidak berkualiti tinggi". Adalah perlu untuk kita memahami secara sistematik kerja-kerja penuaian teh dari sudut saintifik.

Risiko dan masalah dalam tea picking
Kita harus mengakui bahawa setiap memetik teh atau mencantas pokok teh adalah kerosakan kepada pokok teh. Kerosakan ini tertumpu dalam dua aspek:
Pertama, ia mengurangkan kawasan daun secara mendadak, menjadikan pokok teh kehilangan sejumlah besar organ fotosintesis, melemahkan kapasiti fotosintesis, dan fungsi fisiologi pokok teh menunjukkan penurunan jangka pendek atau keletihan.
Kedua, setiap kali anda memetik atau mencantas, banyak luka yang tertinggal pada badan pokok teh, dan pokok teh pasti akan menggunakan banyak tenaga untuk menyembuhkan luka dan memulihkan fungsinya. Memetik yang tidak betul bukan sahaja akan gagal mencapai tujuan "lebih banyak memetik", tetapi juga mempercepatkan penurunan fungsi fisiologi pokok teh, malah menjejaskan panjang keseluruhan kitaran hayat.