email

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Home > Berita > Berita Industri TehProses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Terdapat tiga jenis proses pengeringan teh: pengeringan, pengeringan menggoreng dan pengeringan matahari. Proses pengeringan teh biasa adalah seperti berikut:

Green tea drying process biasanya pengeringan dahulu dan kemudian pengeringan menggoreng. Kerana daun teh selepas diuli masih mempunyai kandungan air yang tinggi, jika terus digoreng, ia akan cepat membentuk gumpalan dalam periuk pengering menggoreng, dan jus teh akan mudah melekat pada dinding periuk. Oleh itu, daun teh terlebih dahulu dikeringkan untuk mengurangkan kandungan air bagi memenuhi keperluan menggoreng.
Proses pengeringan teh hitam ialah proses memanggang teh kosong yang ditapai pada suhu tinggi untuk menyejat air dengan cepat dan mencapai kekeringan dengan kualiti yang baik.

Terdapat tiga tujuan: menggunakan suhu tinggi untuk menyahaktifkan aktiviti enzim dengan cepat dan menghentikan penapaian; sejat air, kurangkan isipadu, betulkan bentuk, kekalkan kekeringan untuk mengelakkan cendawan; mengeluarkan kebanyakan bau rumput takat didih rendah, memperhebat dan mengekalkan bahan aromatik takat didih tinggi, dapatkan Aroma manis teh hitam yang unik.

Teh putih adalah kepakaran China, terutamanya dihasilkan di Wilayah Fujian. Teh putih dibuat dengan mengeringkan dan mengeringkan tanpa menggoreng atau menguli.

Terdapat kaedah pemanggangan dan pengeringan matahari untuk mengeringkan teh gelap untuk menetapkan kualiti dan mengelakkan kemerosotan.
Mesin pengering teh: Mesin pengering teh bergantung pada aliran udara panas untuk mengeringkan daun teh. Syarikat kami menyediakan dari mesin pengering teh kecil kepada mesin pengering berterusan jenis plat rantai. Ia boleh menyediakan satu set lengkap penyelesaian untuk pengeringan pelbagai jenis teh.