email

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

Home > Berita > Berita Industri TehSuhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

2022-07-23 15:33:47

Pada dasarnya, penanaman teh masih merupakan aktiviti pertanian tradisional, yang banyak dipengaruhi oleh faktor persekitaran. Di antara semua faktor persekitaran, suhu mempunyai pengaruh yang agak besar terhadap kualiti daun teh. Suhu mengehadkan kadar pertumbuhan pokok teh dan menjejaskan hasil dan kualiti daun teh. Sudah tentu, selain dipengaruhi oleh perubahan sinaran suria, suhu juga dipengaruhi oleh faktor persekitaran lain seperti latitud, ketinggian, cerun, dan orientasi untuk keseluruhan taman teh.

1. Suhu yang paling sesuai untuk pertumbuhan dan perkembangan pokok teh

Di China, terdapat lebih daripada 20 wilayah dan lebih daripada 1,000 daerah dan bandar tempat pokok teh ditanam. Dalam pembahagian khusus empat kawasan teh sedia ada, suhu setiap tempat tidak sama persis, jadi ia juga membawa kepada perbezaan besar dalam kualiti teh. Menurut kajian saintifik, suhu yang paling sesuai untuk pertumbuhan pucuk pokok teh sebenarnya antara 20 dan 25 darjah. Apabila suhu lebih tinggi daripada 25 darjah, atau apabila suhu lebih rendah daripada 20 darjah, pertumbuhan pucuk baru akan menjadi lebih perlahan.

Sudah tentu, jika keadaan ekologi lain lebih baik, julat suhu yang sesuai ini masih boleh diperluaskan sedikit. Sebagai contoh, apabila suhu lebih tinggi daripada 16 darjah, kadar pertumbuhan pokok teh akan terus meningkat apabila suhu meningkat. Apabila suhu jauh lebih tinggi daripada 30 darjah, suhu pucuk baru pokok teh akan turun dengan ketara. Apabila suhu melebihi julat optimum sepanjang tempoh pertumbuhan pokok teh, kualiti memetik teh akan menurun. Inilah sebabnya mengapa kami mengatakan bahawa kualiti teh musim bunga dan teh musim luruh adalah agak tinggi, terutamanya teh musim bunga, manakala kualiti teh musim panas adalah rendah, kerana teh musim panas berada dalam musim paling panas dalam setahun, dan suhu purata pada dasarnya melebihi 30 ijazah, jadi kualiti adalah yang paling teruk.