email

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Home > Berita > Berita Industri TehApakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Produk panas.

Pengenalan kepada Mesin Pembungkus Serbuk Pod Kopi Teh Kecil Automatik Bentuk Bulat

Pengenalan kepada Mesin Pembungkus Serbuk Pod Kopi Teh Kecil Automatik Bentuk Bulat

2024-04-18 11:10:42

Mesin pembungkus serbuk kopi pod teh penapis bentuk bulat kecil automatik ialah penyelesaian pembungkusan canggih yang direka untuk menyelaraskan proses pembungkusan untuk teh penapis bentuk bulat kecil, buah kopi dan serbuk. Artikel ini akan memberikan gambaran keseluruhan mesin inovatif ini, termasuk ciri, faedah dan aplikasinya.

Evolusi dan Aplikasi Mesin Pembungkusan Pengisian Beg Gula-gula Ais Automatik Serbuk Basuh Beg Kopi Pengedap

Evolusi dan Aplikasi Mesin Pembungkusan Pengisian Beg Gula-gula Ais Automatik Serbuk Basuh Beg Kopi Pengedap

2024-04-18 10:36:42

Mesin Pembungkusan Pengisian Beg Gula-gula Ais Automatik Serbuk Basuh telah melalui pembangunan yang ketara selama bertahun-tahun untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk penyelesaian pembungkusan yang cekap dan automatik.

Evolusi dan Faedah Mesin Pembalut Kotak Teh Kecil

Evolusi dan Faedah Mesin Pembalut Kotak Teh Kecil

2024-04-15 17:26:49

Memperkenalkan sejarah, kaedah penggunaan, senario aplikasi, dan penilaian penulis tentang kelebihan mesin pengedap teh kecil

Pengenalan Ringkas kepada Pelbagai Jenis Teh Hitam

Pengenalan Ringkas kepada Pelbagai Jenis Teh Hitam

2023-11-29 09:00:13

Teh hitam, juga dikenali sebagai teh merah di China, adalah minuman popular yang dinikmati oleh orang di seluruh dunia. Artikel ini bertujuan untuk memberikan gambaran ringkas tentang pelbagai jenis teh hitam dan ciri-cirinya.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Draf pertama buku ini telah disiapkan pada tahun pertama Zong Yongtai (765) Dinasti Tang pada abad ke-8 Masihi. Selepas beberapa semakan, ia telah dimuktamadkan pada 780. Kitab Teh dibahagikan kepada tiga jilid dan sepuluh bab, dengan jumlah lebih daripada 70,000 perkataan. Kandungannya ialah: satu sumber, kedua perkakas, ketiga ciptaan, keempat perkakas, kelima memasak, keenam minuman, ketujuh kerja, kelapan hasil. , yang kesembilan ialah garis besar, dan yang kesepuluh ialah gambar. "The Classic of Tea" secara sistematik menerangkan nama teh, watak yang digunakan, bentuk pokok teh, tabiat pertumbuhan, persekitaran ekologi dan titik penanaman, memperkenalkan kesan fisiologi dan farmakologi teh pada manusia, dan membincangkan kaedah memetik, pembuatan, memasak dan minum teh. , Perkakas yang digunakan, jenis teh dan pengenalan kualiti, mengumpul rekod tentang teh di China purba, dan menunjukkan asal usul dan kualiti teh Cina pada pertengahan Dinasti Tang. Ia adalah ensiklopedia teh pertama dalam sejarah China dan teh pertama di dunia. belajar monograf. "The Classic of Tea", "The Complete Book of Tea" oleh William Ukers dari Amerika Syarikat, dan "The Story of Eating Tea and Keeping Healthy" oleh sami terkenal Jepun Eisai juga dikenali sebagai teh lepas terbesar di dunia. klasik.