Halogen Rapid Moisture Analyzer digunakan terutamanya untuk mengukur kandungan air teh dan makanan lain, dengan ketepatan 0.01%. Meter kelembapan bersaiz kecil dan cepat dalam ukuran, yang sesuai untuk pelbagai tumbuhan teh
Mesin penekan teh jenis rata terutamanya untuk Teh LongJing, melalui program kawalan komputer, proses operasi manual seperti penyusuan teh, penetapan, pembentukan rata, penggilap ditukar kepada kawalan komputer, supaya kesamarataan setiap kelompok teh boleh diselaraskan. dan dikawal
Mesin penggulung teh DL-6CRT-75 mempunyai tindakan berganda, terutamanya untuk memutar teh, diameter gendang 75cm, kapasiti kira-kira 120 kg setiap kelompok.
DL-6CQFJ-70 digunakan untuk menyusun daun segar yang dipetik oleh penuai teh, boleh mengasingkan saiz teh yang berbeza untuk menghasilkan gred teh siap yang berbeza.
DL-CRQ-20Z CTC teh hitam HRS Gyrovane rotorvane mesin terutamanya digunakan untuk pemprosesan CTC teh hitam.
DL-6CYQT-90250 terutamanya digunakan untuk pemprosesan teh Oolong, dram diperbuat daripada buluh, aktiviti teh layu meningkat dengan goncangan, Ia boleh membuat rasa teh lebih harum, Kapasiti kira-kira 120 kg setiap kelompok.
DL-6CHL-RQ10 adalah mesin pengering teh jenis kecil, boleh mengeringkan semua jenis teh, menggunakan pemanasan gas, kapasiti dari 40kg hingga 600kg sejam, suhu dan kelajuan boleh laras, keselamatan, penjimatan tenaga dan perlindungan alam sekitar
DL-6CHZ-9QB ialah penyahhidrat teh keluli tahan karat penuh, pemanas elektrik, kawasan pengeringan kira-kira 10 meter persegi, kapasiti 27-45 kg setiap kelompok.
(1) Penetapan teh adalah terutamanya untuk memusnahkan dan memasifkan aktiviti oksidase dalam daun segar melalui suhu tinggi, menghalang pengoksidaan enzimatik polifenol teh dalam daun segar, menguap sebahagian daripada kelembapan daun segar, membuat teh lembut, mudah digulung dan dibentuk, dan memancarkan cahaya pada masa yang sama. Bau hijau, menggalakkan pembentukan aroma yang baik.
(2) Suhu menggunakan tea fixakepadan periuk ialah 220-240°C. Apabila menggoreng, ambil 5-8 kg sebagai periuk, dan goreng selama 50-60 minit.
(3) Tujuan memohon periuk penetapan teh to penetapan terutamanya mempunyai 4 aspek berikut:
a. Gunakan suhu tinggi untuk cepat denaturasi dan menyahaktifkan enzim dalam daun segar (terutamanya polifenol oksidase PPO dan peroksidase POD), menghalang pengoksidaan polifenol dan menghalang daun daripada menjadi merah;
b. Sejatkan kelembapan daun untuk menjadikan daun lembut dan mewujudkan keadaan untuk bergolek;
c. Melalui suhu tinggi, beberapa aroma dan bau busuk dengan takat didih yang rendah meruap, dan beberapa aroma khas baru terbentuk untuk meningkatkan aroma daun teh;
d. Mengubah sifat bahan dan menggalakkan pembentukan kualiti teh hijau kering matahari.
Mengapa teh pokok purba dan teh Pu"er memerlukan penetapan teh yang lama?
Sekiranya tea fixaton terlalu ringan, iaitu semasa penetapan proses, yang penetapan masa terlalu singkat dan suhu terlalu rendah, yang tidak memenuhi keperluan pempasifan enzim aktif dan pembebasan bahan aroma yang baik dalam daun teh.
Jika suhu tidak dikawal dengan baik semasa periuk penetapan teh berfungsi , suhu terlalu rendah untuk memenuhi keperluan teh penetapan , dan juga penetapan masa terlalu singkat, yang akan menyebabkan enzim aktif dalam daun segar tidak akan dihalang, rasa hijau tidak akan dikeluarkan dengan bersih, dan haruman teh tidak akan melimpah. Ia tidak kondusif untuk penukaran kemudian.
Apakah jenis bau yang anda bau semasa anda mengusahakannya?
Semasa penetapan proses daun teh, sejumlah besar bahan mendidih rendah (terutamanya alkohol daun hijau dan aldehid daun hijau) diambil dengan penyejatan sejumlah besar wap air. Apabila kepekatan alkohol daun hijau tinggi, ia mempunyai bau berumput yang kuat.
Selepas selesai penetapan , kepekatan alkohol daun hijau berkurangan, dan sebahagian daripadanya membentuk alkohol daun hijau trans, dan alkohol daun hijau trans mempunyai wangian yang jelas.
Bahan-bahan aromatik mendidih tinggi lain juga mula mendedahkan, menghasilkan aroma unik seperti bunga dan madu.
Syarikat kami menjalankan penyelidikan tentang ciri-ciri teh teh pokok purba dan teh Pu"er, dan membangunkan a penetapan teh po t dan penetapan teh mesin pemprosesan teh. Dalam penggunaan mesin, kuasai masa dan suhu yang munasabah, perhatikan keadaan pemprosesan daun teh, dan kemudian proses mesin dengan kualiti yang baik.