email

Penetapan Teh Pu'er

Home > Berita > Berita Industri TehPenetapan Teh Pu'er

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Penetapan Teh Pu'er

2022-01-11 15:17:23

(1) Penetapan teh adalah terutamanya untuk memusnahkan dan memasifkan aktiviti oksidase dalam daun segar melalui suhu tinggi, menghalang pengoksidaan enzimatik polifenol teh dalam daun segar, menguap sebahagian daripada kelembapan daun segar, membuat teh lembut, mudah digulung dan dibentuk, dan memancarkan cahaya pada masa yang sama. Bau hijau, menggalakkan pembentukan aroma yang baik.

(2) Suhu menggunakan tea fixakepadan periuk ialah 220-240°C. Apabila menggoreng, ambil 5-8 kg sebagai periuk, dan goreng selama 50-60 minit.

(3) Tujuan memohon periuk penetapan teh to penetapan terutamanya mempunyai 4 aspek berikut:

a. Gunakan suhu tinggi untuk cepat denaturasi dan menyahaktifkan enzim dalam daun segar (terutamanya polifenol oksidase PPO dan peroksidase POD), menghalang pengoksidaan polifenol dan menghalang daun daripada menjadi merah;

b. Sejatkan kelembapan daun untuk menjadikan daun lembut dan mewujudkan keadaan untuk bergolek;

c. Melalui suhu tinggi, beberapa aroma dan bau busuk dengan takat didih yang rendah meruap, dan beberapa aroma khas baru terbentuk untuk meningkatkan aroma daun teh;

d. Mengubah sifat bahan dan menggalakkan pembentukan kualiti teh hijau kering matahari.

Mengapa teh pokok purba dan teh Pu"er memerlukan penetapan teh yang lama?

Sekiranya tea fixaton terlalu ringan, iaitu semasa penetapan proses, yang penetapan masa terlalu singkat dan suhu terlalu rendah, yang tidak memenuhi keperluan pempasifan enzim aktif dan pembebasan bahan aroma yang baik dalam daun teh.

Jika suhu tidak dikawal dengan baik semasa periuk penetapan teh berfungsi , suhu terlalu rendah untuk memenuhi keperluan teh penetapan , dan juga penetapan masa terlalu singkat, yang akan menyebabkan enzim aktif dalam daun segar tidak akan dihalang, rasa hijau tidak akan dikeluarkan dengan bersih, dan haruman teh tidak akan melimpah. Ia tidak kondusif untuk penukaran kemudian.

Apakah jenis bau yang anda bau semasa anda mengusahakannya?

Semasa penetapan proses daun teh, sejumlah besar bahan mendidih rendah (terutamanya alkohol daun hijau dan aldehid daun hijau) diambil dengan penyejatan sejumlah besar wap air. Apabila kepekatan alkohol daun hijau tinggi, ia mempunyai bau berumput yang kuat.

Selepas selesai penetapan , kepekatan alkohol daun hijau berkurangan, dan sebahagian daripadanya membentuk alkohol daun hijau trans, dan alkohol daun hijau trans mempunyai wangian yang jelas.

Bahan-bahan aromatik mendidih tinggi lain juga mula mendedahkan, menghasilkan aroma unik seperti bunga dan madu.

Syarikat kami menjalankan penyelidikan tentang ciri-ciri teh teh pokok purba dan teh Pu"er, dan membangunkan a penetapan teh po t dan penetapan teh mesin pemprosesan teh. Dalam penggunaan mesin, kuasai masa dan suhu yang munasabah, perhatikan keadaan pemprosesan daun teh, dan kemudian proses mesin dengan kualiti yang baik.