Halogen Rapid Moisture Analyzer digunakan terutamanya untuk mengukur kandungan air teh dan makanan lain, dengan ketepatan 0.01%. Meter kelembapan bersaiz kecil dan cepat dalam ukuran, yang sesuai untuk pelbagai tumbuhan teh
Mesin penekan teh jenis rata terutamanya untuk Teh LongJing, melalui program kawalan komputer, proses operasi manual seperti penyusuan teh, penetapan, pembentukan rata, penggilap ditukar kepada kawalan komputer, supaya kesamarataan setiap kelompok teh boleh diselaraskan. dan dikawal
Mesin penggulung teh DL-6CRT-75 mempunyai tindakan berganda, terutamanya untuk memutar teh, diameter gendang 75cm, kapasiti kira-kira 120 kg setiap kelompok.
DL-6CQFJ-70 digunakan untuk menyusun daun segar yang dipetik oleh penuai teh, boleh mengasingkan saiz teh yang berbeza untuk menghasilkan gred teh siap yang berbeza.
DL-CRQ-20Z CTC teh hitam HRS Gyrovane rotorvane mesin terutamanya digunakan untuk pemprosesan CTC teh hitam.
DL-6CYQT-90250 terutamanya digunakan untuk pemprosesan teh Oolong, dram diperbuat daripada buluh, aktiviti teh layu meningkat dengan goncangan, Ia boleh membuat rasa teh lebih harum, Kapasiti kira-kira 120 kg setiap kelompok.
DL-6CHL-RQ10 adalah mesin pengering teh jenis kecil, boleh mengeringkan semua jenis teh, menggunakan pemanasan gas, kapasiti dari 40kg hingga 600kg sejam, suhu dan kelajuan boleh laras, keselamatan, penjimatan tenaga dan perlindungan alam sekitar
DL-6CHZ-9QB ialah penyahhidrat teh keluli tahan karat penuh, pemanas elektrik, kawasan pengeringan kira-kira 10 meter persegi, kapasiti 27-45 kg setiap kelompok.
Apabila teh hitam digulung, tali digulung dengan ketat, dan daunnya berwarna hijau dan merah, ia sesuai untuk proses pembuatan seterusnya. black tea fermentation.
Pada masa lalu, penapaian memerlukan bukan sahaja usaha manusia, tetapi juga masa dan tempat yang sesuai. Tetapi kini dengan kemunculan mesin penapaian teh hitam, "masa" tidak lagi begitu penting, dan "orang" adalah faktor yang paling kritikal. Kelahiran teh hitam berkualiti tinggi, sekurang-kurangnya separuh daripada faktor berada di tangan pembuat teh.
Penapaian teh hitam tidak dapat dipisahkan daripada kawalan suhu dan kelembapan. Sedikit kecuaian atau pengendalian yang tidak betul boleh menyebabkan sup teh hitam mempunyai rasa masam.
Jika penapaian teh hitam terlalu ringan dan tahap penapaian daun teh tidak mencukupi, aroma dan rasa daun teh akan sukar dibentuk, dan teh yang telah siap akan kelihatan hijau dan masam;
Jika penapaian teh hitam terlalu berat atau tidak ditapai dengan betul, teh hitam juga akan mempunyai rasa yang tersumbat dan masam, dan kualiti dalaman daun teh akan rosak teruk, dan sup teh tidak akan terasa enak.
Masa penapaian teh hitam biasa bagi teh hitam memerlukan sekurang-kurangnya empat jam untuk memastikan kualiti daun teh, supaya produk akhir mempunyai rasa yang penuh dan menyegarkan serta aroma bunga dan buah yang kaya. Jentera Pertanian dan Perhutanan Quanzhou Deli menyediakan mesin penapaian teh hitam berkualiti tinggi. Petani teh menetapkan suhu, kelembapan dan masa penapaian mesin penapaian mengikut keadaan daun teh selepas digulung, dan biarkan daun teh ditapai dalam mesin penapaian. Apabila suhu, kelembapan dan masa sesuai, kualiti teh hitam selepas penapaian dapat dipertingkatkan dengan banyak, dan rasa masam dalam teh hitam siap dapat dikurangkan.