email

Langkah-Langkah Pencegahan Terhadap Kerosakan Pembekuan Di Kebun Teh

Home > Berita > Berita Industri TehLangkah-Langkah Pencegahan Terhadap Kerosakan Pembekuan Di Kebun Teh

Produk panas.

Bagaimana Teh Dragon Ball Dibuat?2

Bagaimana Teh Dragon Ball Dibuat?2

2022-05-14 19:00:46

Sebelum bola teh jenis bulat dibuat, teh mentah masih perlu diproses dengan mesin layu teh, mesin penetapan teh, roller teh dan pengering teh. Kemudian dibentuk dengan mesin pembentuk bola naga.

Bagaimana Teh Dragon Ball Dibuat?

Bagaimana Teh Dragon Ball Dibuat?

2022-05-14 17:47:32

Sebelum membentuk teh bebola dargon, teh mentah masih perlu membuat teh layu, penetapan teh, penggulungan teh dan pengeringan teh.

Pengurusan Kebun Teh Musim Bunga

Pengurusan Kebun Teh Musim Bunga

2022-04-30 16:44:03

Melakukan kerja yang baik dalam pengurusan taman teh boleh menjadikan nilai teh musim bunga lebih dipertingkatkan.

Masa Penapaian Teh Hitam

Masa Penapaian Teh Hitam

2022-04-29 15:35:56

Penapaian teh hitam mempunyai penapaian tradisional dan penapaian mesin, dan penapaian mesin akan menjadi trend penapaian teh hitam.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Langkah-Langkah Pencegahan Terhadap Kerosakan Pembekuan Di Kebun Teh

2022-01-03 13:17:53

Penggunaan munasabah pelbagai teknik penanaman dan pengurusan taman teh untuk menggalakkan pertumbuhan sihat pokok teh boleh meningkatkan daya tahan sejuk pokok teh. Apabila kerosakan sejuk dan fros berlaku, penggunaan pelbagai langkah anti-pembekuan mempunyai kesan tertentu untuk mengurangkan dan mengawal tahap kerosakan sejuk dan fros.

Langkah-langkah untuk melindungi kebun teh daripada kerosakan sejuk dan fros.

①Membajak dalam dan membaja tanah. Pembajakan dalam yang munasabah untuk menghapuskan kerosakan basah boleh menggalakkan lanjutan akar halus ke lapisan bawah tanah untuk meningkatkan rintangan sejuk. Menanam tanah boleh memanaskan, ia juga bermanfaat untuk mengurangkan penyejatan tanah dan mengekalkan kelembapan tanah di akar, jadi ia mempunyai kesan anti-pembekuan.

② Tutup pada musim sejuk. Penutup mempunyai tiga kesan kalis angin, pemeliharaan haba dan teduhan. Menutup semak teh dengan jerami atau rumpai adalah berkesan dalam mencegah angin sejuk, tetapi untuk mengelakkan penutup daripada menjadi terlalu tebal, ia harus dikeluarkan dalam masa selepas permulaan musim bunga.

③ Menyuburkan kebun teh. Pada akhir musim luruh dan awal musim sejuk, suhu menurun dengan cepat, dan tempoh berhenti pertumbuhan bahagian atas tanah dan bawah tanah pokok teh adalah lebih awal daripada di kawasan teh umum. Pembalut atas sebelum teh musim bunga dan musim panas boleh digunakan apabila tunas teh bercambah untuk menggalakkan pertumbuhan pokok teh; pembalut atas pada musim luruh perlu dikawal sebelum dan selepas permulaan musim luruh.

④Pengairan taman teh. Menyiram air yang mencukupi untuk menahan musim sejuk dan meletakkan rumput di antara barisan adalah teknologi anti-kekeringan dan anti-beku yang berkesan. Pengairan pada waktu malam atau pada waktu malam sebelum fros berlaku, kesan anti-frosnya boleh dikekalkan secara berterusan selama 2 hingga 3 malam, dan kecekapan haba boleh ditingkatkan sebanyak 2 hingga 3 ℃ secara purata.

⑤Memangkasan dan memetik. Di pergunungan tinggi atau taman teh sejuk yang teruk, adalah dinasihatkan untuk menanam kanopi teh rendah, mengamalkan pemangkasan rendah, dan mengawal tahap pemangkasan dengan sewajarnya untuk menebal lapisan daun hijau kanopi, yang boleh mengurangkan serangan angin sejuk. Di kawasan yang mengalami kerosakan beku yang teruk pada musim sejuk dan awal musim bunga, langkah pemangkasan boleh dipindahkan ke musim bunga apabila suhu stabil dan lebih panas, dan teh musim bunga perlu dibeli. Di kawasan teh umum, masa pemangkasan perlu dilakukan sebelum fros pertama apabila pokok teh hampir dengan dortempoh mant. Syarikat kami menyediakan tea garden pruning machines, pemangkasan tepat pada masanya akan membantu pokok teh mencegah kerosakan beku dan memudahkan pertumbuhan pokok teh.