Halogen Rapid Moisture Analyzer digunakan terutamanya untuk mengukur kandungan air teh dan makanan lain, dengan ketepatan 0.01%. Meter kelembapan bersaiz kecil dan cepat dalam ukuran, yang sesuai untuk pelbagai tumbuhan teh
Mesin penekan teh jenis rata terutamanya untuk Teh LongJing, melalui program kawalan komputer, proses operasi manual seperti penyusuan teh, penetapan, pembentukan rata, penggilap ditukar kepada kawalan komputer, supaya kesamarataan setiap kelompok teh boleh diselaraskan. dan dikawal
Mesin penggulung teh DL-6CRT-75 mempunyai tindakan berganda, terutamanya untuk memutar teh, diameter gendang 75cm, kapasiti kira-kira 120 kg setiap kelompok.
DL-6CQFJ-70 digunakan untuk menyusun daun segar yang dipetik oleh penuai teh, boleh mengasingkan saiz teh yang berbeza untuk menghasilkan gred teh siap yang berbeza.
DL-CRQ-20Z CTC teh hitam HRS Gyrovane rotorvane mesin terutamanya digunakan untuk pemprosesan CTC teh hitam.
DL-6CYQT-90250 terutamanya digunakan untuk pemprosesan teh Oolong, dram diperbuat daripada buluh, aktiviti teh layu meningkat dengan goncangan, Ia boleh membuat rasa teh lebih harum, Kapasiti kira-kira 120 kg setiap kelompok.
DL-6CHL-RQ10 adalah mesin pengering teh jenis kecil, boleh mengeringkan semua jenis teh, menggunakan pemanasan gas, kapasiti dari 40kg hingga 600kg sejam, suhu dan kelajuan boleh laras, keselamatan, penjimatan tenaga dan perlindungan alam sekitar
DL-6CHZ-9QB ialah penyahhidrat teh keluli tahan karat penuh, pemanas elektrik, kawasan pengeringan kira-kira 10 meter persegi, kapasiti 27-45 kg setiap kelompok.
(1) Memetik
Memetik adalah dengan memegang bahagian tengah tangkai muda di antara daun dengan jari telunjuk dan ibu jari, dan menggunakan keanjalan dua jari untuk memotong daun teh.
(2) Layu
Daun segar pokok purba yang telah dipetik diletakkan di bawah matahari, atau udara panas digunakan untuk membuat kelembapan daun segar secara sederhana tersejat untuk mengurangkan kandungan lembapan sel, mengurangkan aktivitinya dan menghilangkan separuh kebolehtelapan membran sel, supaya daun lembut, plastik dan mudah dibentuk. Jika cuaca baik, layu boleh dilakukan di dalam atau di luar rumah dengan rak layu; jika hasil adalah besar dan pengudaraan tidak baik, mesin layu teh boleh digunakan untuk layu cepat.
(3) Menguli
Masukkan daun teh yang layu ke dalam tea rolling machine, gulungkannya dan bentuk keriting. Disebabkan oleh tekanan, sebahagian daripada jus diperah keluar dan melekat pada permukaan, supaya ia mudah larut semasa membancuh. Dalam sup teh, teh yang berbeza mempunyai tahap penggulungan yang berbeza.
(4) Penapaian
Kunci untuk menentukan kualiti warna, aroma dan rasa teh. Penapaian bermula daripada bergolek. Disebabkan oleh tekanan rolling, sel daun rosak, acuan polifenol rosak dalam pro-pengoksidaan, dan pempolimeran dipercepatkan, dan penapaian bermula. The black tea fermentation machine digunakan untuk penapaian, dan suhu, kelembapan dan masa penapaian mesin boleh diselaraskan mengikut keadaan daun teh untuk mencapai penapaian yang mencukupi.
(5) Pengeringan
Pengeringan adalah dengan menggunakan pengering untuk mengeringkan dan memutarnya dengan udara panas untuk menjadikan kandungan airnya kurang daripada 4%, yang kondusif untuk penyimpanan, pengangkutan dan penjualan, biasanya untuk menjadikan pengeringan dalaman dan luaran konsisten;
Peringkat pertama: Sejat air, mengelakkan kesan penggalak cendawan, kehilangan air dengan cepat, dan mengurangkan kandungan air daripada kira-kira 60% kepada kira-kira 47%, yang kondusif untuk menghilangkan bau asing, meningkatkan suhu dan meningkatkan pengudaraan.
Peringkat kedua: membentuk (menguli), kandungan air dikurangkan kepada kira-kira 18%.
Peringkat ketiga: kaki kering, kandungan air adalah kira-kira 5%.