email

Bagaimana Membuat Teh Hijau?

Home > Berita > Berita Industri TehBagaimana Membuat Teh Hijau?

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Bagaimana Membuat Teh Hijau?

2021-06-23 15:57:09

Pemprosesan teh hijau boleh dibahagikan kepada tiga langkah: penetapan, rolling dan pengeringan. Kuncinya terletak pada proses pertama pengeluaran awal, iaitu, penetapan. Daun segar tidak diaktifkan dan aktiviti enzim tidak diaktifkan. Pelbagai komponen kimia yang terkandung di dalamnya pada dasarnya tertakluk kepada perubahan fizikal dan kimia di bawah keadaan tiada pengaruh enzim oleh tindakan haba, sehingga membentuk ciri-ciri kualiti teh hijau.

1. Penetapan

Kualiti teh hijau memainkan peranan yang menentukan. Suhu yang tinggi memusnahkan sifat enzim di daun segar dan menghalang pengoksidaan polifenol untuk mengelakkan daun daripada kemerahan; Pada masa yang sama, sebahagian daripada air di daun disejat untuk melembutkan daun, mewujudkan keadaan untuk rolling dan pembentukan. Dengan penyejatan air, bahan aromatik yang mendidih rendah dengan aroma berumput di daun segar yang menonjol dan hilang, supaya aroma teh bertambah baik. Kecuali untuk teh khas, proses ini semua dilakukan dalam a Mesin penetapan . Faktor-faktor yang mempengaruhi kualiti penetapan termasuk suhu penekanan, jumlah daun, jenis mesin penekanan, masa, dan kaedah penetapan. Mereka adalah keseluruhan dan saling berkaitan dan menyekat satu sama lain.

2. Kneading (Rolling)

Twisting adalah proses membentuk bentuk teh hijau. Melalui penggunaan daya luaran, daun teh dihancurkan dan ringan, dilancarkan ke dalam jalur, jumlahnya dikurangkan, dan pembuatan bir itu mudah. Pada masa yang sama, sebahagian daripada jus teh memerah dan mematuhi permukaan daun, yang juga memainkan peranan penting dalam meningkatkan kepekatan rasa teh. Proses pengantin teh hijau dibahagikan kepada rolling sejuk dan rolling panas. Yang dipanggil sejuk menyebarkan merujuk kepada menguli daun hijau selepas tersebar dan sejuk; Kneading panas merujuk kepada kneading daun hijau ketika mereka panas tanpa menyebarkan sejuk. Daun muda harus dipintal sejuk untuk menjaga warna kuning-hijau yang terang dari sup di bahagian bawah daun hijau yang lembut, dan daun lama harus diketepikan panas untuk memudahkan ketat tali dan mengurangkan serpihan. Pada masa ini, sebagai tambahan kepada operasi manual teh terkenal, operasi rolling teh hijau pukal telah menjadi mekanik yang dipanggil Teh Rolling Machine..