Fungsi utama sangkar pembakar dram buluh elektrik adalah untuk menggantikan sangkar penaik karbon, menjadikan pengeringan teh lebih tepat dan terkawal.
Mesin Cawan Teh Kertas Penapis Elektrik Manual Tersembunyi, sebagai mesin pengedap dan pembungkusan separa automatik, sesuai untuk membungkus pelbagai jenis teh. Ia meletakkan cawan teh pada acuan untuk menekan, tepat, cepat, ringkas dan mudah digunakan, dan boleh menghasilkan purata 500 cawan sejam.
Pemetik Teh Elektrik DL-4CD-35N mempunyai lebar pemotongan 35cm dan dilengkapi dengan bateri litium tanpa wayar 18V 5.2Ah untuk menghapuskan gangguan wayar semasa operasi. Masa bekerja boleh sehingga 8 jam, dan ia boleh memetik 150 kilogram daun teh segar dalam satu jam.
DL-6CY1-15 terutamanya digunakan untuk menekan teh kek, teh bata, teh jenis coklat, tekanan dan masa boleh diselaraskan, menggunakan kawalan hidraulik, teh membentuk adalah lebih baik. Mesin mempunyai 1 stesen kerja, 1 pekerja boleh mengendalikan mesin pada masa yang sama, 1 jam boleh menekan 35kg teh kek.
Fungsi utama adalah untuk menyuntik gas nitrogen selepas vakum dalaman, membolehkan teh untuk ditapai dalam persekitaran anaerobik, menghasilkan lebih banyak asid amino (GABA ialah asid aminobutyric gamma). GABA ialah bahan kimia semula jadi, dilengkapi dengan pengepaman vakum automatik sepenuhnya, suntikan nitrogen dan fungsi penapaian teh. Pada masa yang sama, ia boleh memaparkan tekanan gas, ketulenan nitrogen, dan lain-lain dalam masa nyata.
Halogen Rapid Moisture Analyzer digunakan terutamanya untuk mengukur kandungan air teh dan makanan lain, dengan ketepatan 0.01%. Meter kelembapan bersaiz kecil dan cepat dalam ukuran, yang sesuai untuk pelbagai tumbuhan teh
Mesin penekan teh jenis rata terutamanya untuk Teh LongJing, melalui program kawalan komputer, proses operasi manual seperti penyusuan teh, penetapan, pembentukan rata, penggilap ditukar kepada kawalan komputer, supaya kesamarataan setiap kelompok teh boleh diselaraskan. dan dikawal
Mesin penggulung teh DL-6CRT-75 mempunyai tindakan berganda, terutamanya untuk memutar teh, diameter gendang 75cm, kapasiti kira-kira 120 kg setiap kelompok.
Pemprosesan teh hijau boleh dibahagikan kepada tiga langkah: penetapan, rolling dan pengeringan. Kuncinya terletak pada proses pertama pengeluaran awal, iaitu, penetapan. Daun segar tidak diaktifkan dan aktiviti enzim tidak diaktifkan. Pelbagai komponen kimia yang terkandung di dalamnya pada dasarnya tertakluk kepada perubahan fizikal dan kimia di bawah keadaan tiada pengaruh enzim oleh tindakan haba, sehingga membentuk ciri-ciri kualiti teh hijau.
1. Penetapan
Kualiti teh hijau memainkan peranan yang menentukan. Suhu yang tinggi memusnahkan sifat enzim di daun segar dan menghalang pengoksidaan polifenol untuk mengelakkan daun daripada kemerahan; Pada masa yang sama, sebahagian daripada air di daun disejat untuk melembutkan daun, mewujudkan keadaan untuk rolling dan pembentukan. Dengan penyejatan air, bahan aromatik yang mendidih rendah dengan aroma berumput di daun segar yang menonjol dan hilang, supaya aroma teh bertambah baik. Kecuali untuk teh khas, proses ini semua dilakukan dalam a Mesin penetapan . Faktor-faktor yang mempengaruhi kualiti penetapan termasuk suhu penekanan, jumlah daun, jenis mesin penekanan, masa, dan kaedah penetapan. Mereka adalah keseluruhan dan saling berkaitan dan menyekat satu sama lain.
2. Kneading (Rolling)
Twisting adalah proses membentuk bentuk teh hijau. Melalui penggunaan daya luaran, daun teh dihancurkan dan ringan, dilancarkan ke dalam jalur, jumlahnya dikurangkan, dan pembuatan bir itu mudah. Pada masa yang sama, sebahagian daripada jus teh memerah dan mematuhi permukaan daun, yang juga memainkan peranan penting dalam meningkatkan kepekatan rasa teh. Proses pengantin teh hijau dibahagikan kepada rolling sejuk dan rolling panas. Yang dipanggil sejuk menyebarkan merujuk kepada menguli daun hijau selepas tersebar dan sejuk; Kneading panas merujuk kepada kneading daun hijau ketika mereka panas tanpa menyebarkan sejuk. Daun muda harus dipintal sejuk untuk menjaga warna kuning-hijau yang terang dari sup di bahagian bawah daun hijau yang lembut, dan daun lama harus diketepikan panas untuk memudahkan ketat tali dan mengurangkan serpihan. Pada masa ini, sebagai tambahan kepada operasi manual teh terkenal, operasi rolling teh hijau pukal telah menjadi mekanik yang dipanggil Teh Rolling Machine..