email

Membuat Kek Teh Puer 1

Home > Berita > Berita Industri TehMembuat Kek Teh Puer 1

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Membuat Kek Teh Puer 1

2021-12-03 15:38:07

Teh longgar Pu"er diklasifikasikan ke dalam gred mengikut ketebalan, saiz, panjang, dll. bahan mentah. Mengikut keperluan produk, acuan menekan yang berbeza digunakan untuk menekan teh yang ditekan seperti teh kek, teh bata, teh tuo, dan teh labu.

Apabila menekan kek teh Pu"er, masukkan bahan mentah terpilih ke dalam silinder pengukus untuk membuat teh longgar lembut di bawah tindakan stim, dan kemudian tuangkan daun teh kukus ke dalam beg kain segi tiga khas dan uli dan bentukkannya dengan tangan, ketatkan mulut beg dan ketatkan. Simpul di bahagian tengah bahagian bawah, masukkan ke dalam acuan teh bulat khas, dan tekan ke dalam kek teh bulat dengan lilitan nipis dan tengah sedikit tebal, dengan diameter kira-kira tujuh atau lapan inci. Ia adalah kek teh Pu"er tradisional.

Langkah pertama: Timbang teh
Teh yang ditekan Pu"er tradisional secara amnya dibahagikan kepada tiga bahagian: teh mi, teh teras dan teh bawah. Teh mi adalah yang paling halus, teh bawah adalah yang kedua, dan teh teras adalah lebih kasar dan lebih tua daripada dua yang pertama. Oleh itu, daun teh yang berbeza akan ditimbang dalam beberapa bahan mentah pada masa yang sama. (Ini adalah dari sudut pandangan estetik teh kek siap, dan tidak menjejaskan kualiti teh.)


Langkah 2: Mengukus teh
Tuangkan daun teh yang ditimbang mengikut urutan teh asas, teh teras dan teh mi ke dalam dram yang diperbuat daripada kepingan besi, letakkan di pintu dalam, dan letakkan dram dengan daun teh di atas alat stim khas untuk mengukus.