email

Membuat Kek Teh Puer 1

Home > Berita > Berita Industri TehMembuat Kek Teh Puer 1

Produk panas.

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Musim Apakah Kualiti Teh Hijau Terbaik?

Musim Apakah Kualiti Teh Hijau Terbaik?

2023-02-18 15:02:39

Biluochun pada musim bunga memerlukan bukan sahaja daun teh yang sesuai, tetapi juga mesin minuman teh untuk pemprosesan dan pengeluaran.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Membuat Kek Teh Puer 1

2021-12-03 15:38:07

Teh longgar Pu"er diklasifikasikan ke dalam gred mengikut ketebalan, saiz, panjang, dll. bahan mentah. Mengikut keperluan produk, acuan menekan yang berbeza digunakan untuk menekan teh yang ditekan seperti teh kek, teh bata, teh tuo, dan teh labu.

Apabila menekan kek teh Pu"er, masukkan bahan mentah terpilih ke dalam silinder pengukus untuk membuat teh longgar lembut di bawah tindakan stim, dan kemudian tuangkan daun teh kukus ke dalam beg kain segi tiga khas dan uli dan bentukkannya dengan tangan, ketatkan mulut beg dan ketatkan. Simpul di bahagian tengah bahagian bawah, masukkan ke dalam acuan teh bulat khas, dan tekan ke dalam kek teh bulat dengan lilitan nipis dan tengah sedikit tebal, dengan diameter kira-kira tujuh atau lapan inci. Ia adalah kek teh Pu"er tradisional.

Langkah pertama: Timbang teh
Teh yang ditekan Pu"er tradisional secara amnya dibahagikan kepada tiga bahagian: teh mi, teh teras dan teh bawah. Teh mi adalah yang paling halus, teh bawah adalah yang kedua, dan teh teras adalah lebih kasar dan lebih tua daripada dua yang pertama. Oleh itu, daun teh yang berbeza akan ditimbang dalam beberapa bahan mentah pada masa yang sama. (Ini adalah dari sudut pandangan estetik teh kek siap, dan tidak menjejaskan kualiti teh.)


Langkah 2: Mengukus teh
Tuangkan daun teh yang ditimbang mengikut urutan teh asas, teh teras dan teh mi ke dalam dram yang diperbuat daripada kepingan besi, letakkan di pintu dalam, dan letakkan dram dengan daun teh di atas alat stim khas untuk mengukus.