email

Membuat Kek Teh Puer 1

Produk panas.

Pengeringan Teh Putih

Pengeringan Teh Putih

2022-01-19 14:49:19

Proses pengeringan teh akhirnya merupakan langkah pemprosesan untuk teh dengan teh. Memilih cara terbaik untuk mengeringkan teh putih akan meningkatkan kualiti teh putih.

Teh Putih Layu

Teh Putih Layu

2022-01-19 14:31:14

Layu teh adalah proses yang sangat penting dalam penghasilan teh putih. Kaedah layu yang berbeza boleh digunakan mengikut keadaan sebenar.

Penetapan Teh Pu'er

Penetapan Teh Pu'er

2022-01-11 15:17:23

Penetapan suhu tinggi jangka panjang periuk penetapan teh universal boleh mendedahkan aroma teh Pu'er dan memancarkan aroma wangi.

Pengurusan Kebun Teh Sebelum Teh Musim Bunga

Pengurusan Kebun Teh Sebelum Teh Musim Bunga

2022-01-11 14:33:29

Gunakan langkah pengurusan taman teh, pemangkasan pokok teh dan lain-lain mesin pengurusan taman teh, pembajaan, dsb., untuk menggalakkan pertumbuhan pokok teh dan meningkatkan kualiti teh musim bunga.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Membuat Kek Teh Puer 1

2021-12-03 15:38:07

Teh longgar Pu"er diklasifikasikan ke dalam gred mengikut ketebalan, saiz, panjang, dll. bahan mentah. Mengikut keperluan produk, acuan menekan yang berbeza digunakan untuk menekan teh yang ditekan seperti teh kek, teh bata, teh tuo, dan teh labu.

Apabila menekan kek teh Pu"er, masukkan bahan mentah terpilih ke dalam silinder pengukus untuk membuat teh longgar lembut di bawah tindakan stim, dan kemudian tuangkan daun teh kukus ke dalam beg kain segi tiga khas dan uli dan bentukkannya dengan tangan, ketatkan mulut beg dan ketatkan. Simpul di bahagian tengah bahagian bawah, masukkan ke dalam acuan teh bulat khas, dan tekan ke dalam kek teh bulat dengan lilitan nipis dan tengah sedikit tebal, dengan diameter kira-kira tujuh atau lapan inci. Ia adalah kek teh Pu"er tradisional.

Langkah pertama: Timbang teh
Teh yang ditekan Pu"er tradisional secara amnya dibahagikan kepada tiga bahagian: teh mi, teh teras dan teh bawah. Teh mi adalah yang paling halus, teh bawah adalah yang kedua, dan teh teras adalah lebih kasar dan lebih tua daripada dua yang pertama. Oleh itu, daun teh yang berbeza akan ditimbang dalam beberapa bahan mentah pada masa yang sama. (Ini adalah dari sudut pandangan estetik teh kek siap, dan tidak menjejaskan kualiti teh.)


Langkah 2: Mengukus teh
Tuangkan daun teh yang ditimbang mengikut urutan teh asas, teh teras dan teh mi ke dalam dram yang diperbuat daripada kepingan besi, letakkan di pintu dalam, dan letakkan dram dengan daun teh di atas alat stim khas untuk mengukus.