email

Menggunakan Tangan Dan Mata Untuk Membezakan Teh Hitam

Home > Berita > Berita Industri TehMenggunakan Tangan Dan Mata Untuk Membezakan Teh Hitam

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Menggunakan Tangan Dan Mata Untuk Membezakan Teh Hitam

2021-04-27 18:27:38

Pertama, rasakan berat, ketat dan ketebalan tali teh hitam dengan tangan anda. Kabel berkualiti tinggi teh hitam agak ketat, dan yang berat lebih baik, dan yang berat dan ringan lebih teruk. Tujuan utama menyentuh daun teh dengan tangan adalah untuk memahami kekeringan teh hitam. Ambil sebatang teh di tangan. Teh kering biasanya mempunyai rasa berduri dan mudah pecah. Gosokkannya dengan jari anda untuk membentuk serbuk. Sekiranya teh lembap, ia tidak mempunyai ciri ini. Namun, ketika menyentuh daun teh, jangan terlalu banyak mencengkam agar keringat dari tangan anda tidak masuk ke daun teh dan menyebabkan daun teh menjadi lembap.

Ambil segenggam teh kering dan letakkan di atas kertas putih atau piring porselin putih. Putar pinggan mengikut arah jam atau lawan jam dengan kedua tangan untuk memerhatikan sama ada bentuk teh hitam kering itu seragam dan warnanya tetap. Ada juga yang perlu melihat sama ada ia mempunyai emas Cent. Di samping itu, anda dapat membezakan warna sup dan bahagian bawah daun selepas pembuatan bir. Warna sup teh hitam berkualiti tinggi berwarna merah terang, jernih dan terang, dan bahagian bawah daun sepenuhnya terbuka, sekata, dan teksturnya lembut; warna sup dari teh rendah diri dan teh inferior lebih gelap dan keruh, dan teh rendah dengan rasa basi dinyatakan Bahagian bawah daun tidak berkembang dan warnanya kusam.