email

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Home > Berita > Berita Industri TehApakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Draf pertama buku ini telah disiapkan pada tahun pertama Zong Yongtai (765) Dinasti Tang pada abad ke-8 Masihi. Selepas beberapa semakan, ia telah dimuktamadkan pada 780. Kitab Teh dibahagikan kepada tiga jilid dan sepuluh bab, dengan jumlah lebih daripada 70,000 perkataan. Kandungannya ialah: satu sumber, kedua perkakas, ketiga ciptaan, keempat perkakas, kelima memasak, keenam minuman, ketujuh kerja, kelapan hasil. , yang kesembilan ialah garis besar, dan yang kesepuluh ialah gambar. "The Classic of Tea" secara sistematik menerangkan nama teh, watak yang digunakan, bentuk pokok teh, tabiat pertumbuhan, persekitaran ekologi dan titik penanaman, memperkenalkan kesan fisiologi dan farmakologi teh pada manusia, dan membincangkan kaedah memetik, pembuatan, memasak dan minum teh. , Perkakas yang digunakan, jenis teh dan pengenalan kualiti, mengumpul rekod tentang teh di China purba, dan menunjukkan asal usul dan kualiti teh Cina pada pertengahan Dinasti Tang. Ia adalah ensiklopedia teh pertama dalam sejarah China dan teh pertama di dunia. belajar monograf. "The Classic of Tea", "The Complete Book of Tea" oleh William Ukers dari Amerika Syarikat, dan "The Story of Eating Tea and Keeping Healthy" oleh sami terkenal Jepun Eisai juga dikenali sebagai teh lepas terbesar di dunia. klasik.