email

Ciri dan jenis teh hitam

Home > Berita > Berita Industri TehCiri dan jenis teh hitam

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Ciri dan jenis teh hitam

2021-04-22 17:35:01

Daun teh hitam mengandungi pelbagai bahan kimia larut dalam air, termasuk teh polifenol, kafein, gula, asid amino, protein, asid buah, bahan aromatik, dll. Warna sup teh hitam berwarna merah terang atau merah-oren kerana katekin dalam teh ditukar menjadi theaflavin dan thearubigens semasa proses penapaian. Theaflavin berwarna kuning, dan thearubin berwarna merah. Sebahagian dari pigmen ini larut dalam air dan membentuk sup teh merah setelah diseduh, sementara sebahagiannya tidak larut dalam air dan terkumpul di daun, membuat sepuluh corong menjadi merah, membentuk daun teh hitam dari sup merah.

Daun segar, yang merupakan bahan mentah untuk mulut teh, tidak mempunyai banyak jenis komponen aroma, tetapi setelah diproses, jenis komponen aroma bertambah banyak. Contohnya, jenis komponen aroma teh hijau adalah dua kali ganda daripada daun segar, dengan 110 jenis komponen aroma. Dan teh hitam mengandungi 6 kali ganda jenis daun segar, dan mempunyai 325 komponen aroma.

Daun teh menghasilkan perubahan kimia yang kompleks semasa penapaian, yang menjadikan teh menghasilkan banyak bahan aromatik, di antaranya komponen utama seperti aldehid, alkohol, keton, ester, dan lain-lain, semuanya mempunyai aroma buah atau bunga, jadi teh hitam sering mempunyai aroma manis seperti itu.Teh hitam dengan tekstur yang baik semestinya mempunyai aroma yang kuat dan murni. Contohnya, teh hitam Lapsang Souchong mempunyai aroma longan. Secara umum, teh hitam dari India dan Ceylon (Sri Lanka) lebih kaya dan lebih pedas, sementara teh hitam Cina mempunyai wangian yang lebih tinggi dan lebih manis. Oleh itu, orang Cina terutamanya minum teh hitam dengan minuman jernih, sementara orang Barat menambahkan gula dan susu ke dalam teh. Menjadikan rasa lebih kaya.

Terdapat tiga jenis teh hitam utama: teh hitam Souchong, teh hitam Gongfu dan teh hitam pecah.

Teh hitam Souchong: Ini adalah sejenis teh hitam yang unik untuk Provinsi Fujian. Daun sup merah mempunyai aroma asap pain dan rasanya seperti sup longan. Yang dihasilkan di Desa Tongmu, Bandar Xingcun, Daerah Chong "an, Provinsi Fujian (sekarang Kota Wuyishan) disebut" Zhengshan Souchong ", dan yang dihasilkan di kawasan bersebelahannya disebut" Waishan Souchong ". Lapsang Souchong memiliki kualiti terbaik Teh hitam Souchong mempunyai aroma asap pain yang unik, yang terbentuk ketika kayu pinus dibakar, dihisap, dan dikeringkan, dan daun teh menyerap sejumlah besar asap pain.

Teh Hitam Gongfu: Ia berkembang dari Teh Hitam Souchong. Kawasan penghasil utama adalah lebih dari 10 wilayah (wilayah) seperti Anhui, Yunnan, Fujian, Hubei, Hunan, Jiangxi, dan Sichuan. Antaranya, "Qihong" yang terkenal yang dihasilkan di Qimen, Anhui, mempunyai penampilan yang ketat dan haruman yang serupa dengan bunga ros; "Dian" yang dihasilkan di Yunnan mempunyai penampilan yang gemuk dan warna keemasan dengan sup merah terang.

Teh hitam pecah: ia adalah teh yang paling banyak diminum di pasaran antarabangsa. Ia dibuat dengan layu dan menguli daun teh, menggunakan mesin untuk memotongnya menjadi serpihan berbutir, dan kemudian fermentasi dan pengeringan. Ia dipanggil teh pecah hitam kerana bentuknya yang halus. Teh hitam pecah dihasilkan terutamanya di India dan Sri Lanka. Ini secara bertahap ditiru dan dikembangkan setelah teknologi pengeluaran teh hitam negara kita diperkenalkan ke India dan Sri Lanka.