email

Ciri dan jenis teh hitam

Produk panas.

Apakah teh gelap?

Apakah teh gelap?

2021-10-08 14:00:04

Teh gelap adalah salah satu daripada enam teh utama di China, dengan sejarah pembangunan yang panjang. Pada masa yang sama, penyelidikan saintifik juga mendapati bahawa jenis teh ini kaya dengan pelbagai unsur surih yang bermanfaat kepada tubuh manusia, yang boleh mengawal selia baki dalaman badan.

Memproses 25kg selesai Oolong teh oleh mesin

Memproses 25kg selesai Oolong teh oleh mesin

2021-09-28 14:47:40

Bagaimana untuk memproses teh Oolong dengan mesin? Oolong teh adalah sejenis teh dengan langkah-langkah proses rumit. Syarikat kami terletak di kampung Teh Oolong yang terkenal, mesin bekalan dari lentur untuk pengeringan. Selamat datang kenalan anda!

Bagaimana untuk membuat 25kg finshied black teh oleh mesin?

Bagaimana untuk membuat 25kg finshied black teh oleh mesin?

2021-09-07 14:51:40

Bagaimana untuk memproses 25kg Teh Black Striped dari 100kg daun teh segar? Teh hitam berjalur memerlukan proses teh yang lancar, proses rolling, penapaian teh dan pengeringan, di sini adalah mesin untuk rujukan dan pemeriksaan anda.

Bagaimana untuk membuat 25kg selesai teh hijau dengan mesin?

Bagaimana untuk membuat 25kg selesai teh hijau dengan mesin?

2021-09-01 16:14:22

Mesin untuk membuat teh hijau, memerlukan empat langkah, teh yang lancar, penetapan teh, rolling teh, dan pengeringan teh. Menguasai kaedah pemprosesan yang betul akan membantu anda membuat teh berkualiti tinggi.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
If you want know more about our products, please send email to us : info@delijx.com. You also can send message to our WeChat or WhatsApp : 0086-18120033767

Ciri dan jenis teh hitam

2021-04-22 17:35:01

Daun teh hitam mengandungi pelbagai bahan kimia larut dalam air, termasuk teh polifenol, kafein, gula, asid amino, protein, asid buah, bahan aromatik, dll. Warna sup teh hitam berwarna merah terang atau merah-oren kerana katekin dalam teh ditukar menjadi theaflavin dan thearubigens semasa proses penapaian. Theaflavin berwarna kuning, dan thearubin berwarna merah. Sebahagian dari pigmen ini larut dalam air dan membentuk sup teh merah setelah diseduh, sementara sebahagiannya tidak larut dalam air dan terkumpul di daun, membuat sepuluh corong menjadi merah, membentuk daun teh hitam dari sup merah.

Daun segar, yang merupakan bahan mentah untuk mulut teh, tidak mempunyai banyak jenis komponen aroma, tetapi setelah diproses, jenis komponen aroma bertambah banyak. Contohnya, jenis komponen aroma teh hijau adalah dua kali ganda daripada daun segar, dengan 110 jenis komponen aroma. Dan teh hitam mengandungi 6 kali ganda jenis daun segar, dan mempunyai 325 komponen aroma.

Daun teh menghasilkan perubahan kimia yang kompleks semasa penapaian, yang menjadikan teh menghasilkan banyak bahan aromatik, di antaranya komponen utama seperti aldehid, alkohol, keton, ester, dan lain-lain, semuanya mempunyai aroma buah atau bunga, jadi teh hitam sering mempunyai aroma manis seperti itu.Teh hitam dengan tekstur yang baik semestinya mempunyai aroma yang kuat dan murni. Contohnya, teh hitam Lapsang Souchong mempunyai aroma longan. Secara umum, teh hitam dari India dan Ceylon (Sri Lanka) lebih kaya dan lebih pedas, sementara teh hitam Cina mempunyai wangian yang lebih tinggi dan lebih manis. Oleh itu, orang Cina terutamanya minum teh hitam dengan minuman jernih, sementara orang Barat menambahkan gula dan susu ke dalam teh. Menjadikan rasa lebih kaya.

Terdapat tiga jenis teh hitam utama: teh hitam Souchong, teh hitam Gongfu dan teh hitam pecah.

Teh hitam Souchong: Ini adalah sejenis teh hitam yang unik untuk Provinsi Fujian. Daun sup merah mempunyai aroma asap pain dan rasanya seperti sup longan. Yang dihasilkan di Desa Tongmu, Bandar Xingcun, Daerah Chong "an, Provinsi Fujian (sekarang Kota Wuyishan) disebut" Zhengshan Souchong ", dan yang dihasilkan di kawasan bersebelahannya disebut" Waishan Souchong ". Lapsang Souchong memiliki kualiti terbaik Teh hitam Souchong mempunyai aroma asap pain yang unik, yang terbentuk ketika kayu pinus dibakar, dihisap, dan dikeringkan, dan daun teh menyerap sejumlah besar asap pain.

Teh Hitam Gongfu: Ia berkembang dari Teh Hitam Souchong. Kawasan penghasil utama adalah lebih dari 10 wilayah (wilayah) seperti Anhui, Yunnan, Fujian, Hubei, Hunan, Jiangxi, dan Sichuan. Antaranya, "Qihong" yang terkenal yang dihasilkan di Qimen, Anhui, mempunyai penampilan yang ketat dan haruman yang serupa dengan bunga ros; "Dian" yang dihasilkan di Yunnan mempunyai penampilan yang gemuk dan warna keemasan dengan sup merah terang.

Teh hitam pecah: ia adalah teh yang paling banyak diminum di pasaran antarabangsa. Ia dibuat dengan layu dan menguli daun teh, menggunakan mesin untuk memotongnya menjadi serpihan berbutir, dan kemudian fermentasi dan pengeringan. Ia dipanggil teh pecah hitam kerana bentuknya yang halus. Teh hitam pecah dihasilkan terutamanya di India dan Sri Lanka. Ini secara bertahap ditiru dan dikembangkan setelah teknologi pengeluaran teh hitam negara kita diperkenalkan ke India dan Sri Lanka.