email

Penetapan Teh Pu'er

Home > Berita > Berita Industri TehPenetapan Teh Pu'er

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Penetapan Teh Pu'er

2022-01-11 15:17:23

(1) Penetapan teh adalah terutamanya untuk memusnahkan dan memasifkan aktiviti oksidase dalam daun segar melalui suhu tinggi, menghalang pengoksidaan enzimatik polifenol teh dalam daun segar, menguap sebahagian daripada kelembapan daun segar, membuat teh lembut, mudah digulung dan dibentuk, dan memancarkan cahaya pada masa yang sama. Bau hijau, menggalakkan pembentukan aroma yang baik.

(2) Suhu menggunakan tea fixakepadan periuk ialah 220-240°C. Apabila menggoreng, ambil 5-8 kg sebagai periuk, dan goreng selama 50-60 minit.

(3) Tujuan memohon periuk penetapan teh to penetapan terutamanya mempunyai 4 aspek berikut:

a. Gunakan suhu tinggi untuk cepat denaturasi dan menyahaktifkan enzim dalam daun segar (terutamanya polifenol oksidase PPO dan peroksidase POD), menghalang pengoksidaan polifenol dan menghalang daun daripada menjadi merah;

b. Sejatkan kelembapan daun untuk menjadikan daun lembut dan mewujudkan keadaan untuk bergolek;

c. Melalui suhu tinggi, beberapa aroma dan bau busuk dengan takat didih yang rendah meruap, dan beberapa aroma khas baru terbentuk untuk meningkatkan aroma daun teh;

d. Mengubah sifat bahan dan menggalakkan pembentukan kualiti teh hijau kering matahari.

Mengapa teh pokok purba dan teh Pu"er memerlukan penetapan teh yang lama?

Sekiranya tea fixaton terlalu ringan, iaitu semasa penetapan proses, yang penetapan masa terlalu singkat dan suhu terlalu rendah, yang tidak memenuhi keperluan pempasifan enzim aktif dan pembebasan bahan aroma yang baik dalam daun teh.

Jika suhu tidak dikawal dengan baik semasa periuk penetapan teh berfungsi , suhu terlalu rendah untuk memenuhi keperluan teh penetapan , dan juga penetapan masa terlalu singkat, yang akan menyebabkan enzim aktif dalam daun segar tidak akan dihalang, rasa hijau tidak akan dikeluarkan dengan bersih, dan haruman teh tidak akan melimpah. Ia tidak kondusif untuk penukaran kemudian.

Apakah jenis bau yang anda bau semasa anda mengusahakannya?

Semasa penetapan proses daun teh, sejumlah besar bahan mendidih rendah (terutamanya alkohol daun hijau dan aldehid daun hijau) diambil dengan penyejatan sejumlah besar wap air. Apabila kepekatan alkohol daun hijau tinggi, ia mempunyai bau berumput yang kuat.

Selepas selesai penetapan , kepekatan alkohol daun hijau berkurangan, dan sebahagian daripadanya membentuk alkohol daun hijau trans, dan alkohol daun hijau trans mempunyai wangian yang jelas.

Bahan-bahan aromatik mendidih tinggi lain juga mula mendedahkan, menghasilkan aroma unik seperti bunga dan madu.

Syarikat kami menjalankan penyelidikan tentang ciri-ciri teh teh pokok purba dan teh Pu"er, dan membangunkan a penetapan teh po t dan penetapan teh mesin pemprosesan teh. Dalam penggunaan mesin, kuasai masa dan suhu yang munasabah, perhatikan keadaan pemprosesan daun teh, dan kemudian proses mesin dengan kualiti yang baik.