email

Teh Putih Layu

Home > Berita > Berita Industri TehTeh Putih Layu

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Teh Putih Layu

2022-01-19 14:31:14

Layu teh adalah proses utama pemprosesan teh putih. Tujuannya adalah untuk menyejat lembapan daun segar, meningkatkan kebolehtelapan membran sel dan aktiviti enzim, menggalakkan hidrolisis perlahan dan pengoksidaan kandungan daun, meruapkan bau hijau, dan mengembangkan teh melalui layu jangka panjang. Wangi, membentuk rupa semula jadi dan ciri dalaman teh putih.

Standard layu teh putih adalah apabila tunas dan daun berwarna putih keperakan, warna daun bertukar menjadi hijau kelabu atau hijau tua, tepi daun secara semula jadi mengecut atau layu, dan hujung tunas dan batang lembut adalah "ekor terangkat". Kaedah layu keseluruhan digunakan untuk layu hingga ke hujung daun teh yang dipintal dengan tangan, dan kandungan lembapan mencapai 8% hingga 9%. Dalam kes cuaca hujan, daun menjadi hijau atau hijau gelap, dan ia perlu dibakar dalam masa apabila ia mencapai 60 hingga 70% kering.

Layu teh putih boleh dibahagikan kepada tiga jenis: layu dalaman, layu berganda dan layu pemanasan.

Layu dalaman: Ia diperlukan untuk mempunyai pengudaraan dalaman yang baik, tiada cahaya matahari langsung, dan untuk mengelakkan pencerobohan hujan dan kabus, dan tempat itu bersih dan bersih. Kualiti teh putih yang layu secara semula jadi dengan tea withering rack adalah yang terbaik, dan masa layu dengan rak layu akan lebih lama;

Layu dupleks: Pada hari-hari cerah pada musim bunga dan musim luruh, layu dupleks boleh digunakan, iaitu, layu dalaman digabungkan dengan layu cahaya matahari, dan layu cahaya matahari harus didedahkan sedikit apabila matahari lemah;

Pemanasan dan layu: dalam cuaca hujan, tea withering machines atau peralatan pemanasan dan penyahlembapan harus digunakan untuk layu, kebanyakannya layu udara panas, yang boleh memendekkan kitaran pengeluaran pengeluaran teh putih, meningkatkan kecekapan pengeluaran, dan menyelesaikan kesukaran layu teh putih pada hari hujan.

Teh putih mengambil masa yang lama untuk layu, biasanya layu semula jadi dalaman mengambil masa 48~60j, tidak lebih daripada 72j, dan udara panas layu 20~36j.

Menggunakan mesin layu untuk layu boleh memendekkan masa layu teh putih, dan memastikan kesegaran dan kualiti daun teh.