email

Bagaimana proses layu teh hitam berfungsi?

Home > Berita > Berita Industri TehBagaimana proses layu teh hitam berfungsi?

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Bagaimana proses layu teh hitam berfungsi?

2020-11-06 22:16:10

Pengeringan teh hitam merujuk pada proses di mana daun segar yang memasuki tanaman akan kehilangan air untuk jangka waktu tertentu, sehingga batang dan daun keras dan rapuh tertentu layu dan layu. Lenguh bukan hanya kehilangan air secara fizikal, tetapi juga proses perubahan kimia bahan terkandung. Ini adalah proses pertama dalam pengeluaran teh hitam awal, dan ini juga merupakan proses asas untuk membentuk kualiti teh hitam.

Tujuan layu adalah menguap sebahagian air, mengurangkan ketegangan sel teh, membuat tangkai daun menjadi rapuh dan lembut, meningkatkan daya tahan tunas dan daun, dan membuatnya mudah dipusingkan menjadi helai; yang kedua adalah menyebabkan bahagian dalam petua teh kerana kehilangan air. Serangkaian perubahan kimia yang mengandungi bahan meletakkan asas kepada perubahan material untuk membentuk kualiti khusus warna dan wangian teh hitam.

Sinar matahari luar layu:

tea-wither-rack/Bamboo-White-Tea-Wither-Rack-Tea-Withering-Process-Rack

Pengeringan semula jadi dalaman adalah menyebarkan daun segar di rak layu untuk layu. Setiap rak layu dibahagikan kepada 8-12 lapisan, masing-masing lapisan berjarak sekitar 20 cm, dan setiap lapisan dilapisi dengan tirai layu yang ditenun dari buluh. Luas tirai umumnya berukuran 1.5 meter persegi, dan 0.5-0.6 kg daun per meter persegi diperlukan. Proses layu harus sering diperiksa, dan keseragaman layu harus diperhatikan tepat pada waktunya. Secara amnya, suhu lapisan atas dan bawah berbeza. Tirai atas tinggi 1-2 ℃. Rangka tirai dengan pengudaraan yang lebih baik di pintu dan tingkap kehilangan air lebih cepat, jadi harus disebarkan dengan tebal. Buka tingkap dan pintu tepat pada waktunya pada hari-hari cerah untuk mempercepat kadar layu, dan tutup pintu dan tingkap dengan betul pada hari berawan dan hujan untuk mengekalkan suhu dalaman. Waktu layu sangat bervariasi kerana musim, usia daun dan cuaca. Teh musim bunga cerah, daun segar kelas 1-2 dapat layu dalam 15-20 jam, dan kadang-kadang boleh ditangguhkan hingga 36-48 jam pada hari hujan. Oleh itu, layu semula jadi dalaman sukar disesuaikan dengan pembuatan teh mekanikal hari ini. Pada awal 1960-an, layu alami dalaman secara beransur-ansur dihilangkan dan palung layu digunakan.

tea-wither-rack/Bamboo-White-Tea-Wither-Rack-Tea-Withering-Process-Rack-TQJ-20

 

Layu melalui palung layu:

DL-6CWD-580 Green Black Tea Leaves Withering Process Trough Machine For Tea/Green-Black-Tea-Leaves-Withering-Process-Trough-Machine-For-Tea

Withering palough withering adalah kaedah di mana daun segar diletakkan di palung pengudaraan dan dipanaskan dengan udara untuk mempercepat proses layu. Palung layu terdiri daripada dua bahagian: palung badan dan alat pengudaraan. Secara amnya, palung ini panjangnya 10 meter, lebar 11.5 meter, dan tinggi 80 cm. Bahagian bawah palung mempunyai cerun suhu yang seragam dan peralatan letupan pemanasan. Permukaan palung mempunyai besi atau Tirai daun (kotak) yang ditenun dari buluh dapat menyebarkan 2-2,5 kg daun per meter persegi, dan ketebalan daun yang tersebar adalah sekitar 20 cm. Angin panas (atau sejuk) diturunkan untuk mempercepat penyejatan air. Hujan pada musim bunga dan perlu dihangatkan dan layu, tetapi suhu umum tidak boleh melebihi 30 ℃, dan waktu layu pada umumnya 6-12 jam. Pada musim panas, suhunya agak tinggi, udara agak kering, dan angin sejuk mencukupi. Kaedah layu ini dapat menyelamatkan kawasan tanaman, tenaga kerja dan mengurangkan intensiti tenaga kerja, dan dapat mengawal proses layu dengan lebih baik. Kualiti daun layu lebih baik, dan ini adalah kaedah yang biasa digunakan di negara saya.

DL-6CWD-580 Green Black Tea Leaves Withering Process Trough Machine For Tea/Green-Black-Tea-Leaves-Withering-Process-Trough-Machine-For-Tea