email

Proses penting teh hijau- penetapan

Produk panas.

Pengeringan Teh Putih

Pengeringan Teh Putih

2022-01-19 14:49:19

Proses pengeringan teh akhirnya merupakan langkah pemprosesan untuk teh dengan teh. Memilih cara terbaik untuk mengeringkan teh putih akan meningkatkan kualiti teh putih.

Teh Putih Layu

Teh Putih Layu

2022-01-19 14:31:14

Layu teh adalah proses yang sangat penting dalam penghasilan teh putih. Kaedah layu yang berbeza boleh digunakan mengikut keadaan sebenar.

Penetapan Teh Pu'er

Penetapan Teh Pu'er

2022-01-11 15:17:23

Penetapan suhu tinggi jangka panjang periuk penetapan teh universal boleh mendedahkan aroma teh Pu'er dan memancarkan aroma wangi.

Pengurusan Kebun Teh Sebelum Teh Musim Bunga

Pengurusan Kebun Teh Sebelum Teh Musim Bunga

2022-01-11 14:33:29

Gunakan langkah pengurusan taman teh, pemangkasan pokok teh dan lain-lain mesin pengurusan taman teh, pembajaan, dsb., untuk menggalakkan pertumbuhan pokok teh dan meningkatkan kualiti teh musim bunga.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Proses penting teh hijau- penetapan

2021-06-29 16:32:11

1. Kesan suhu pada enzim

Terdapat banyak enzim dalam teh. Sebagai contoh, kehadiran polyphenol oksidase boleh memangkinkan pengoksidaan polifenol dan membuat daun merah. Sekiranya kaedah tertentu digunakan untuk memusnahkan aktiviti oksidase polyphenol, polifenol akan kehilangan keadaan untuk tindak balas pengoksidaan, jadi mereka tidak akan cepat berpaling merah. Yang "penetapan"Proses dalam pemprosesan teh hijau adalah untuk menggunakan suhu yang tinggi untuk" passivation "aktiviti enzim, supaya polifenol tidak akan teroksida yang teroksida semasa proses rolling dan pengeringan berikutnya, dengan itu mengekalkan daun hijau sup yang jelas.

Tujuan "penetapan" adalah menggunakan suhu yang tinggi untuk memusnahkan aktiviti oksidase, tetapi jika ia tidak ditangani dengan betul, bukan sahaja ia tidak akan memusnahkan aktiviti enzim, tetapi ia akan meningkatkan aktiviti enzim, menyebabkan daun teh merah dan daun hijau.Ia dapat dilihat bahawa suhu mempunyai dualitas pada enzim, iaitu, ia meningkatkan kelajuan tindak balas pemangkin. Pada masa yang sama, kelajuan reaksi passivation juga meningkat di bawah keadaan suhu yang tinggi.

.