email

Langkah-Langkah Pencegahan Terhadap Kerosakan Pembekuan Di Kebun Teh

Home > Berita > Berita Industri TehLangkah-Langkah Pencegahan Terhadap Kerosakan Pembekuan Di Kebun Teh

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Langkah-Langkah Pencegahan Terhadap Kerosakan Pembekuan Di Kebun Teh

2022-01-03 13:17:53

Penggunaan munasabah pelbagai teknik penanaman dan pengurusan taman teh untuk menggalakkan pertumbuhan sihat pokok teh boleh meningkatkan daya tahan sejuk pokok teh. Apabila kerosakan sejuk dan fros berlaku, penggunaan pelbagai langkah anti-pembekuan mempunyai kesan tertentu untuk mengurangkan dan mengawal tahap kerosakan sejuk dan fros.

Langkah-langkah untuk melindungi kebun teh daripada kerosakan sejuk dan fros.

①Membajak dalam dan membaja tanah. Pembajakan dalam yang munasabah untuk menghapuskan kerosakan basah boleh menggalakkan lanjutan akar halus ke lapisan bawah tanah untuk meningkatkan rintangan sejuk. Menanam tanah boleh memanaskan, ia juga bermanfaat untuk mengurangkan penyejatan tanah dan mengekalkan kelembapan tanah di akar, jadi ia mempunyai kesan anti-pembekuan.

② Tutup pada musim sejuk. Penutup mempunyai tiga kesan kalis angin, pemeliharaan haba dan teduhan. Menutup semak teh dengan jerami atau rumpai adalah berkesan dalam mencegah angin sejuk, tetapi untuk mengelakkan penutup daripada menjadi terlalu tebal, ia harus dikeluarkan dalam masa selepas permulaan musim bunga.

③ Menyuburkan kebun teh. Pada akhir musim luruh dan awal musim sejuk, suhu menurun dengan cepat, dan tempoh berhenti pertumbuhan bahagian atas tanah dan bawah tanah pokok teh adalah lebih awal daripada di kawasan teh umum. Pembalut atas sebelum teh musim bunga dan musim panas boleh digunakan apabila tunas teh bercambah untuk menggalakkan pertumbuhan pokok teh; pembalut atas pada musim luruh perlu dikawal sebelum dan selepas permulaan musim luruh.

④Pengairan taman teh. Menyiram air yang mencukupi untuk menahan musim sejuk dan meletakkan rumput di antara barisan adalah teknologi anti-kekeringan dan anti-beku yang berkesan. Pengairan pada waktu malam atau pada waktu malam sebelum fros berlaku, kesan anti-frosnya boleh dikekalkan secara berterusan selama 2 hingga 3 malam, dan kecekapan haba boleh ditingkatkan sebanyak 2 hingga 3 ℃ secara purata.

⑤Memangkasan dan memetik. Di pergunungan tinggi atau taman teh sejuk yang teruk, adalah dinasihatkan untuk menanam kanopi teh rendah, mengamalkan pemangkasan rendah, dan mengawal tahap pemangkasan dengan sewajarnya untuk menebal lapisan daun hijau kanopi, yang boleh mengurangkan serangan angin sejuk. Di kawasan yang mengalami kerosakan beku yang teruk pada musim sejuk dan awal musim bunga, langkah pemangkasan boleh dipindahkan ke musim bunga apabila suhu stabil dan lebih panas, dan teh musim bunga perlu dibeli. Di kawasan teh umum, masa pemangkasan perlu dilakukan sebelum fros pertama apabila pokok teh hampir dengan dortempoh mant. Syarikat kami menyediakan tea garden pruning machines, pemangkasan tepat pada masanya akan membantu pokok teh mencegah kerosakan beku dan memudahkan pertumbuhan pokok teh.