email

Apakah Pengeringan Teh Putih?

Home > Berita > Berita Industri TehApakah Pengeringan Teh Putih?

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Apakah Pengeringan Teh Putih?

2021-12-22 15:29:12

Apakah kekeringan? "Kamus Teh Cina" berkata: "Proses membiarkan air berlebihan menguap, memusnahkan aktiviti enzim, menghalang pengoksidaan enzimatik, menggalakkan tindak balas termokimia kandungan teh, meningkatkan aroma dan rasa teh, dan membentuk bentuk. Permulaan teh Proses terakhir membuat, selepas ditapis, juga perlu dikeringkan.Suhu pengeringan, jumlah daun, masa, kaedah operasi adalah petunjuk teknikal untuk memastikan kualiti produk.

Selepas teh putih layu mencapai keperluan teknologi, ia memasuki peringkat pengeringan proses pengeluaran awal, iaitu baking (pengeringan).

Berapa banyak cara pengeringan teh putih?

Peringkat pengeringan adalah pemanggangan, dan kaedah pengeringan teh putih termasuk pengeringan arang, electric roasting cage, dan mesin pengering mekanikal.

Proses pengeringan teh putih menggabungkan kaedah tradisional dan moden. Kaedah tradisional adalah memanggang dengan api arang, dan kaedah moden menggunakan a white dryer untuk pengeringan.

Apakah ciri-ciri teknologi pengeringan tradisional dan teknologi pengeringan moden?

Proses pengeringan tradisional: memanggang di atas api arang. Kaedah ini telah popular sejak dinasti Ming dan Qing, dan ia telah diturunkan sehingga kini dan digunakan secara meluas. Komposisi sangkar pembakar diperbuat daripada jalur buluh. Selepas dibakar arang, teh putih mempunyai arang yang jelas dan aroma yang halus. Ciri-ciri aroma dan rasa teh putih yang dihasilkan oleh proses pengeringan ini disukai ramai.

Teknologi pengeringan moden: Kebanyakan pengeluaran teh putih moden menggunakan pengering, sangkar pemanggang elektrik dan mesin pengering teh untuk menyelesaikan pengeringan. Mesin pengering teh digunakan apabila daun teh putih yang layu mencapai 90% kekeringan.

Oleh kerana kaedah pengeringan yang berbeza, aroma dan rasa teh putih akan sedikit berbeza. Tidak kira kaedah pengeringan tradisional atau kaedah pengeringan moden, matlamat utama adalah untuk menggalakkan pengewapan kelembapan teh, supaya memenuhi piawaian penyimpanan dan minuman..

Piawaian menetapkan bahawa kandungan lembapan teh putih mestilah kurang daripada 8%, dan kandungan lembapan teh putih yang dirawat dengan proses pengeringan kebanyakannya dikawal di bawah 6%. Untuk penyimpanan jangka panjang, kandungan lembapan teh hendaklah sekitar 5%-6%.