email

Theanine-Sumber Rasa Umami Teh Hijau

Home > Berita > Berita Industri TehTheanine-Sumber Rasa Umami Teh Hijau

Produk panas.

Memetik Teh Mekanikal

Memetik Teh Mekanikal

2022-06-18 15:36:09

Memetik teh secara mekanikal mesti menggunakan kaedah yang betul untuk menjadikan pokok teh tumbuh dengan lebih baik. Pada masa yang sama, daun segar selepas dipetik mesti diinsuranskan dan disimpan dengan betul.

Nota Memetik Teh

Nota Memetik Teh

2022-06-18 15:29:27

Untuk pertumbuhan daun teh yang lebih baik, semasa proses memetik teh, perhatian harus diberikan kepada teknik memetik teh dan kaedah memetik.

Standard Untuk Penuaian Teh

Standard Untuk Penuaian Teh

2022-06-11 17:39:36

Piawaian memetik teh hendaklah mengikut piawaian teh yang diproses, dengan mengambil kira masalah pengekalan dan penuaian daun.

Risiko Dan Masalah Dalam Memetik Teh

Risiko Dan Masalah Dalam Memetik Teh

2022-06-11 17:04:57

Memetik teh harus mengelakkan memetik pemangsa, memilih mengikut situasi sebenar teh, dan melindungi teh sepenuhnya.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Theanine-Sumber Rasa Umami Teh Hijau

2021-12-22 14:38:05

Bahan umami dalam teh adalah terutamanya asid amino. Theaflavin, nukleotida dan beberapa peptida larut juga mempunyai rasa menyegarkan tertentu. Antaranya, asid amino dianggap sebagai komponen utama sup teh yang segar dan menyegarkan. Theaflavin digunakan terutamanya dalam teh hitam. Ia memainkan peranan dalam mengawal rasa dalam teh yang ditapai. Asid amino berperisa umami dalam teh adalah terutamanya theanine, asid glutamat dan asid aspartik. Theanine adalah asid amino yang paling banyak dalam teh dan dianggap sebagai sumber utama teh hijau yang segar dan menyegarkan.

Apakah theanine:

Theanine adalah asid amino bukan protein khas (tidak terlibat dalam pembentukan protein) dalam tumbuhan teh, yang jarang berlaku pada tumbuhan lain. Ia ditemui dan dinamakan oleh sarjana Jepun Yajiro Shudo pada tahun 1950.

Pengaruh theanine pada kualiti teh:

Theanine mempunyai aroma karamel dan rasa yang menyegarkan seperti MSG, dan mempunyai ambang rasa yang rendah (semakin rendah ia, lebih mudah untuk dilihat). Theanine mempunyai kesan positif terhadap rasa dan aroma teh. Theanine boleh mengurangkan kepahitan dan astringency teh dan meningkatkan rasa manis; asid amino diubah menjadi bahan aroma yang meruap melalui degradasi.

Pengagihan theanine dalam tumbuhan teh:

Theanine generally accounts for 1%-2% of the dry matter content of tea. Theanine content of tea made from albino tea varieties is higher. The roots, stems and leaves of tea plants all contain theanine, with the highest content in roots and tender stems; one bud and one leaf>second leaf>third leaf>fourth and fifth leaves; spring tea>autumn tea>summer tea.

Aktiviti fisiologi utama theanine:

Theanine mempunyai struktur yang serupa dengan glutamin dan glutamat, yang merupakan bahan aktif dalam otak. Kajian telah menunjukkan bahawa theanine mempunyai kesan perlindungan terhadap kerosakan otak iskemia dan kematian sel neuron yang disebabkan oleh glutamat. Theanine juga mempunyai kesan melindungi neuron dan boleh digunakan secara klinikal untuk mencegah penyakit Parkinson. Theanine juga mempunyai kesan positif untuk meningkatkan daya ingatan.

Syarikat kami membekalkan keseluruhan green tea processing machines untuk membantu pengeluaran bahan endogen dalam teh hijau. Supaya teh hijau penuh dengan warna, wangian, dan pada masa yang sama boleh kaya dengan pelbagai khasiat.