email

Prinsip pemprosesan teh gelap

Produk panas.

Membuat Kek Teh Puer 2

Membuat Kek Teh Puer 2

2021-12-03 15:51:44

Menggunakan mesin untuk pemprosesan kek teh puer akan menjimatkan tenaga kerja, meningkatkan kecekapan pemprosesan. Pelbagai acuan kek teh boleh disesuaikan!

Membuat Kek Teh Puer 1

Membuat Kek Teh Puer 1

2021-12-03 15:38:07

2021-11-04 13:42:31

Prinsip pemprosesan teh gelap

Prinsip pemprosesan teh gelap

2021-11-04 13:31:43

Pembentukan aroma khas dan rasa teh gelap berasal dari pelbagai keadaan. Hanya dengan menguasai faktor-faktor penting ini, kita boleh mempunyai idea asas dan penghakiman mengenai pengeluaran teh gelap.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
If you want know more about our products, please send email to us : info@delijx.com. You also can send message to our WeChat or WhatsApp : 0086-18120033767

Prinsip pemprosesan teh gelap

2021-11-04 13:31:43

Terdapat banyak jenis teh gelap di China, teknologi pemprosesan adalah berbeza, dan kualitinya berbeza, tetapi terdapat ciri-ciri umum: 1. Piawaian pemilihan daun teh segar adalah agak kasar dan lama. Secara amnya, tumbuh-tumbuhan teh dilombong selepas tunas terbentuk, dan daunnya tua dan tangkai panjang. Produk ini mempunyai penampilan yang besar; 2. Semasa pemprosesan, terdapat proses yang unik --- wort buasir, yang sebahagiannya menggunakan tumpukan kering teh bulu, seperti teh hijau lama Hubei dan Sichuan Fuling brick tea, dan ada yang menggunakan buasir basah, seperti Hunan Black Tea dan Tea Guangxi Liubao, dan sebagainya; 3. Mempunyai ciri-ciri kualiti yang sama, iaitu bentuknya dipintal, warna kuning, coklat dan berminyak, mengelakkan coklat gelap; Rasa batin adalah mellow atau murni, sup adalah oren-kuning atau oren-merah, dan bahagian bawah daun berwarna kuning-coklat. Elakkan daun merah.

Antaranya, semasa pemprosesan PU "Er Tea yang terkenal, mikroorganisma yang dominan dalam proses penumpukan mempunyai pengaruh penting terhadap pembentukan kualiti.

PU "Er Tea ditimbun selepas teh hijau daun Yunnan yang ditimbun di dalam air pasang surut. Dalam proses menumpuk, kerana haba yang dihasilkan oleh aktiviti mikrob, satu siri perubahan fizikal dan kimia telah berlaku di kualiti dalaman teh, yang telah menyumbang kepada PU "ER. Pembentukan rasa teh dan kualiti yang baik adalah fermentation process of Pu"er tea. Dalam proses penapaian PU "ER Tea (sama ada ia disimpan secara semula jadi atau buatan dipromosikan), mikroorganisma memainkan peranan penting.