email

Prinsip pemprosesan teh gelap

Home > Berita > Berita Industri TehPrinsip pemprosesan teh gelap

Produk panas.

Memetik Teh Mekanikal

Memetik Teh Mekanikal

2022-06-18 15:36:09

Memetik teh secara mekanikal mesti menggunakan kaedah yang betul untuk menjadikan pokok teh tumbuh dengan lebih baik. Pada masa yang sama, daun segar selepas dipetik mesti diinsuranskan dan disimpan dengan betul.

Nota Memetik Teh

Nota Memetik Teh

2022-06-18 15:29:27

Untuk pertumbuhan daun teh yang lebih baik, semasa proses memetik teh, perhatian harus diberikan kepada teknik memetik teh dan kaedah memetik.

Standard Untuk Penuaian Teh

Standard Untuk Penuaian Teh

2022-06-11 17:39:36

Piawaian memetik teh hendaklah mengikut piawaian teh yang diproses, dengan mengambil kira masalah pengekalan dan penuaian daun.

Risiko Dan Masalah Dalam Memetik Teh

Risiko Dan Masalah Dalam Memetik Teh

2022-06-11 17:04:57

Memetik teh harus mengelakkan memetik pemangsa, memilih mengikut situasi sebenar teh, dan melindungi teh sepenuhnya.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Prinsip pemprosesan teh gelap

2021-11-04 13:31:43

Terdapat banyak jenis teh gelap di China, teknologi pemprosesan adalah berbeza, dan kualitinya berbeza, tetapi terdapat ciri-ciri umum: 1. Piawaian pemilihan daun teh segar adalah agak kasar dan lama. Secara amnya, tumbuh-tumbuhan teh dilombong selepas tunas terbentuk, dan daunnya tua dan tangkai panjang. Produk ini mempunyai penampilan yang besar; 2. Semasa pemprosesan, terdapat proses yang unik --- wort buasir, yang sebahagiannya menggunakan tumpukan kering teh bulu, seperti teh hijau lama Hubei dan Sichuan Fuling brick tea, dan ada yang menggunakan buasir basah, seperti Hunan Black Tea dan Tea Guangxi Liubao, dan sebagainya; 3. Mempunyai ciri-ciri kualiti yang sama, iaitu bentuknya dipintal, warna kuning, coklat dan berminyak, mengelakkan coklat gelap; Rasa batin adalah mellow atau murni, sup adalah oren-kuning atau oren-merah, dan bahagian bawah daun berwarna kuning-coklat. Elakkan daun merah.

Antaranya, semasa pemprosesan PU "Er Tea yang terkenal, mikroorganisma yang dominan dalam proses penumpukan mempunyai pengaruh penting terhadap pembentukan kualiti.

PU "Er Tea ditimbun selepas teh hijau daun Yunnan yang ditimbun di dalam air pasang surut. Dalam proses menumpuk, kerana haba yang dihasilkan oleh aktiviti mikrob, satu siri perubahan fizikal dan kimia telah berlaku di kualiti dalaman teh, yang telah menyumbang kepada PU "ER. Pembentukan rasa teh dan kualiti yang baik adalah fermentation process of Pu"er tea. Dalam proses penapaian PU "ER Tea (sama ada ia disimpan secara semula jadi atau buatan dipromosikan), mikroorganisma memainkan peranan penting.