email

Apakah teh kuning?

Home > Berita > Berita Industri TehApakah teh kuning?

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Apakah teh kuning?

2021-08-12 15:56:22

Teh Kuning: Sup Yellow Leaf Yellow.

Ia adalah sejenis teh yang unik ke China, dan ia telah berkembang dari teh hijau. Teh kuning dihasilkan sebelum pertengahan dan keturunan Dinasti Ming (23 Januari, 1368-25 April, 1644).

Kunci untuk membezakan teh kuning dari teh lain ialah terdapat proses "mencekik kuning" khas dalam pemprosesannya, yang membentuk ciri-ciri kualiti "sup kuning dan daun kuning".

Prosedur pemprosesan tipikal teh kuning: daun segar →penetapan teh.→ Penderitaan kuning → pengeringan teh. Dalam proses pemprosesan, dari pengubahan kepada pengeringan, keadaan teknologi yang sesuai boleh dibuat untuk menguning produk yang sedang dijalankan. Walau bagaimanapun, kekuningan adalah proses tipikal pemprosesan teh kuning, dan ia adalah satu proses utama yang membentuk ciri-ciri kualiti teh kuning "sup kuning dan daun kuning".

Dalam proses mementingkan diri, daun hijau ditimbun sementara ia panas, supaya produk dalam proses menjalani perubahan termokimia di bawah keadaan lembap dan panas, dan akhirnya daunnya sama rata. Intipati adalah bahawa di bawah suhu tinggi dan kandungan air yang tinggi, klorofil dalam produk itu terdegradasi, dan sebatian polifenol tidak teroksidasi untuk menghasilkan bahan kuning, yang merupakan teh kering produk, sup teh dan bawah daun yang menunjukkan warna Ciri-ciri coklat kuning atau kekuningan, dan kualiti rasa manis.

Oleh itu, teh kuning adalah jenis teh yang istimewa.