email

Bagaimana untuk mengeringkan teh hitam?

Produk panas.

Penetapan Teh Pu'er

Penetapan Teh Pu'er

2022-01-11 15:17:23

Penetapan suhu tinggi jangka panjang periuk penetapan teh universal boleh mendedahkan aroma teh Pu'er dan memancarkan aroma wangi.

Pengurusan Kebun Teh Sebelum Teh Musim Bunga

Pengurusan Kebun Teh Sebelum Teh Musim Bunga

2022-01-11 14:33:29

Gunakan langkah pengurusan taman teh, pemangkasan pokok teh dan lain-lain mesin pengurusan taman teh, pembajaan, dsb., untuk menggalakkan pertumbuhan pokok teh dan meningkatkan kualiti teh musim bunga.

Langkah-Langkah Pemulihan Selepas Kecederaan Pembekuan Kebun Teh

Langkah-Langkah Pemulihan Selepas Kecederaan Pembekuan Kebun Teh

2022-01-03 13:27:44

Menggunakan kaedah pemangkasan yang munasabah, kaedah pembajaan, dan penanaman mahkota pokok boleh memulihkan kerugian dengan segera selepas kerosakan beku. Jadikan pokok teh cepat kembali bertenaga.

Langkah-Langkah Pencegahan Terhadap Kerosakan Pembekuan Di Kebun Teh

Langkah-Langkah Pencegahan Terhadap Kerosakan Pembekuan Di Kebun Teh

2022-01-03 13:17:53

Penggunaan munasabah pelbagai teknik penanaman dan pengurusan taman teh untuk menggalakkan pertumbuhan sihat pokok teh boleh meningkatkan daya tahan sejuk pokok teh. Apabila kerosakan sejuk dan fros berlaku, penggunaan pelbagai langkah anti-pembekuan mempunyai kesan tertentu untuk mengurangkan dan mengawal tahap kerosakan sejuk dan fros.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Bagaimana untuk mengeringkan teh hitam?

2021-08-04 16:08:21

Pengeringan adalah proses terakhir dalam pengeluaran teh hitam dan berkait rapat dengan kualiti teh. Proses pengeringan bukan sahaja menghilangkan kelembapan, mencapai kekeringan yang mencukupi dan mudah untuk penyimpanan untuk minum jangka panjang, tetapi juga menggalakkan pembentukan warna, aroma, rasa dan bentuk teh hitam yang unik berdasarkan proses sebelumnya.

Ciri utama pengeringan adalah pengewapan kelembapan di daun. Pengering yang digunakan sekarang direka dengan udara panas sebagai medium untuk pertukaran haba. Iaitu, udara dipanaskan oleh api, dan kemudian udara panas dilalui melalui dulang ayak di mana teh basah menyebar untuk memanaskan teh basah, supaya kelembapan itu menguap dan hilang. , Sehingga ia sampai ke kaki kering.

Empat faktor berikut mempengaruhi pengeringan teh.

Yang pertama ialah suhu pengeringan. Apabila Maocha dikeringkan, suhu di udara panas masuk pengering harus mencapai 110 ~ 115 ℃, dan suhu daun dalaman ketuhar harus mencapai kira-kira 75 ℃, untuk memusnahkan aktiviti enzim dan menamatkan proses penapaian di dalamnya tempoh tertentu. Tetapi suhu pengeringan tidak boleh terlalu tinggi, jika tidak, suhu tinggi akan menyebabkan sejumlah besar volatilisasi bahan aromatik, mengakibatkan teh api tinggi atau teh yang terbakar. Oleh itu, suhu udara masuk mestilah 85 ~ 90 ℃.

Yang kedua ialah jumlah udara. Jumlah udara adalah besar, keamatan pemanasan adalah besar, dan keupayaan untuk mengeluarkan wap air adalah kuat. Ia dapat dengan cepat meningkatkan suhu daun dan dengan cepat mengaktifkan aktiviti enzim dalam masa yang singkat. Tetapi kelajuan angin tidak boleh terlalu cepat.

Kemudian ada masa pengeringan. Panjang masa pengeringan berkaitan dengan suhu, jumlah udara, kandungan lembapan daun yang ditapai dan ketebalan daun penyebaran, dan harus diselaraskan mengikut keadaan sebenar.

Yang terakhir adalah ketebalan daun penyebaran. Secara amnya, lebih baik dicairkan.

Menguasai faktor pengekalan utama pengeringan boleh membuat pengeringan teh hitam sepenuhnya dan memberi bermain kepada sifat unik teh hitam.