email

Bagaimana untuk mengeringkan teh hitam?

Produk panas.

Apakah teh gelap?

Apakah teh gelap?

2021-10-08 14:00:04

Teh gelap adalah salah satu daripada enam teh utama di China, dengan sejarah pembangunan yang panjang. Pada masa yang sama, penyelidikan saintifik juga mendapati bahawa jenis teh ini kaya dengan pelbagai unsur surih yang bermanfaat kepada tubuh manusia, yang boleh mengawal selia baki dalaman badan.

Memproses 25kg selesai Oolong teh oleh mesin

Memproses 25kg selesai Oolong teh oleh mesin

2021-09-28 14:47:40

Bagaimana untuk memproses teh Oolong dengan mesin? Oolong teh adalah sejenis teh dengan langkah-langkah proses rumit. Syarikat kami terletak di kampung Teh Oolong yang terkenal, mesin bekalan dari lentur untuk pengeringan. Selamat datang kenalan anda!

Bagaimana untuk membuat 25kg finshied black teh oleh mesin?

Bagaimana untuk membuat 25kg finshied black teh oleh mesin?

2021-09-07 14:51:40

Bagaimana untuk memproses 25kg Teh Black Striped dari 100kg daun teh segar? Teh hitam berjalur memerlukan proses teh yang lancar, proses rolling, penapaian teh dan pengeringan, di sini adalah mesin untuk rujukan dan pemeriksaan anda.

Bagaimana untuk membuat 25kg selesai teh hijau dengan mesin?

Bagaimana untuk membuat 25kg selesai teh hijau dengan mesin?

2021-09-01 16:14:22

Mesin untuk membuat teh hijau, memerlukan empat langkah, teh yang lancar, penetapan teh, rolling teh, dan pengeringan teh. Menguasai kaedah pemprosesan yang betul akan membantu anda membuat teh berkualiti tinggi.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
If you want know more about our products, please send email to us : info@delijx.com. You also can send message to our WeChat or WhatsApp : 0086-18120033767

Bagaimana untuk mengeringkan teh hitam?

2021-08-04 16:08:21

Pengeringan adalah proses terakhir dalam pengeluaran teh hitam dan berkait rapat dengan kualiti teh. Proses pengeringan bukan sahaja menghilangkan kelembapan, mencapai kekeringan yang mencukupi dan mudah untuk penyimpanan untuk minum jangka panjang, tetapi juga menggalakkan pembentukan warna, aroma, rasa dan bentuk teh hitam yang unik berdasarkan proses sebelumnya.

Ciri utama pengeringan adalah pengewapan kelembapan di daun. Pengering yang digunakan sekarang direka dengan udara panas sebagai medium untuk pertukaran haba. Iaitu, udara dipanaskan oleh api, dan kemudian udara panas dilalui melalui dulang ayak di mana teh basah menyebar untuk memanaskan teh basah, supaya kelembapan itu menguap dan hilang. , Sehingga ia sampai ke kaki kering.

Empat faktor berikut mempengaruhi pengeringan teh.

Yang pertama ialah suhu pengeringan. Apabila Maocha dikeringkan, suhu di udara panas masuk pengering harus mencapai 110 ~ 115 ℃, dan suhu daun dalaman ketuhar harus mencapai kira-kira 75 ℃, untuk memusnahkan aktiviti enzim dan menamatkan proses penapaian di dalamnya tempoh tertentu. Tetapi suhu pengeringan tidak boleh terlalu tinggi, jika tidak, suhu tinggi akan menyebabkan sejumlah besar volatilisasi bahan aromatik, mengakibatkan teh api tinggi atau teh yang terbakar. Oleh itu, suhu udara masuk mestilah 85 ~ 90 ℃.

Yang kedua ialah jumlah udara. Jumlah udara adalah besar, keamatan pemanasan adalah besar, dan keupayaan untuk mengeluarkan wap air adalah kuat. Ia dapat dengan cepat meningkatkan suhu daun dan dengan cepat mengaktifkan aktiviti enzim dalam masa yang singkat. Tetapi kelajuan angin tidak boleh terlalu cepat.

Kemudian ada masa pengeringan. Panjang masa pengeringan berkaitan dengan suhu, jumlah udara, kandungan lembapan daun yang ditapai dan ketebalan daun penyebaran, dan harus diselaraskan mengikut keadaan sebenar.

Yang terakhir adalah ketebalan daun penyebaran. Secara amnya, lebih baik dicairkan.

Menguasai faktor pengekalan utama pengeringan boleh membuat pengeringan teh hitam sepenuhnya dan memberi bermain kepada sifat unik teh hitam.