email

Bagaimanakah aroma unik teh hitam yang dihasilkan?

Home > Berita > Berita Industri TehBagaimanakah aroma unik teh hitam yang dihasilkan?

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Bagaimanakah aroma unik teh hitam yang dihasilkan?

2021-07-29 15:52:16

Inti dari penapaian teh hitam adalah bahawa tisu sel daun segar rosak. Untuk menjadi tepat, membran vacuole semiper telah rosak. Polifenol boleh bersentuhan dengan oksida endogen, menyebabkan pempolimeran oksidatif enzimatik polifenol. Peranan theaflavin, thearubin dan bahan-bahan berwarna lain. Pada masa yang sama, gandingan menghasilkan satu siri reaksi kimia bahan yang terkandung, dengan itu membentuk bahan aroma yang unik dari teh hitam. Fermentasi Teh Hitam. Bukan penapaian mikrob atau pengoksidaan kimia yang mudah, tetapi bergantung kepada pengoksidaan enzimatik enzim endogen dalam daun segar.

Penapaian adalah proses utama membuat teh hitam. Tanpa penapaian teh., ciri-ciri kualiti teh hitam tidak boleh dibentuk. Sekiranya penapaian tidak normal, kualiti teh hitam akan berkurangan.

Semasa proses penapaian, pelbagai komponen dalaman telah mengalami perubahan yang mendalam, seperti pengoksidaan polifenol, pemusnahan klorofil, hidrolisis protein dan karbohidrat, dan perubahan dalam bahan aromatik, di antaranya pengaruh yang paling penting terhadap kualiti hitam Teh adalah pengoksidaan polifenol.

Bahan-bahan yang terkandung dalam teh secara beransur-ansur berubah semasa proses penapaian, menjadikan aroma unik teh hitam secara beransur-ansur muncul dalam pengeluaran.