email

Teh Hitam Di China

Produk panas.

Pengeringan Teh Putih

Pengeringan Teh Putih

2022-01-19 14:49:19

Proses pengeringan teh akhirnya merupakan langkah pemprosesan untuk teh dengan teh. Memilih cara terbaik untuk mengeringkan teh putih akan meningkatkan kualiti teh putih.

Teh Putih Layu

Teh Putih Layu

2022-01-19 14:31:14

Layu teh adalah proses yang sangat penting dalam penghasilan teh putih. Kaedah layu yang berbeza boleh digunakan mengikut keadaan sebenar.

Penetapan Teh Pu'er

Penetapan Teh Pu'er

2022-01-11 15:17:23

Penetapan suhu tinggi jangka panjang periuk penetapan teh universal boleh mendedahkan aroma teh Pu'er dan memancarkan aroma wangi.

Pengurusan Kebun Teh Sebelum Teh Musim Bunga

Pengurusan Kebun Teh Sebelum Teh Musim Bunga

2022-01-11 14:33:29

Gunakan langkah pengurusan taman teh, pemangkasan pokok teh dan lain-lain mesin pengurusan taman teh, pembajaan, dsb., untuk menggalakkan pertumbuhan pokok teh dan meningkatkan kualiti teh musim bunga.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Teh Hitam Di China

2021-04-27 18:26:57

Pencipta teh hitam adalah di China. Yang paling awal teh hitam di dunia ini diciptakan oleh petani teh di kawasan teh Wuyishan di Fujian semasa Dinasti Ming di China, dan dinamakan Lapsang souchong. Keluarga Jiang di Desa Tongmu, Kota Wuyishan, adalah keluarga teh yang menghasilkan teh hitam Lapsang Souchong, dengan sejarah lebih dari 400 tahun.

Semasa memproses teh hitam, reaksi kimia yang berpusat pada pengoksidaan enzimatik polifenol teh berlaku. Komposisi daun segar banyak berubah, dan polifenol teh dikurangkan lebih dari 90%, menghasilkan komponen dan zat aroma baru seperti theaflavin dan thearubigens. Ia mempunyai ciri-ciri teh hitam, sup merah, daun merah, manis dan lembut. Varieti teh hitam yang paling terkenal adalah teh hitam Qimen.

Teh hitam adalah teh yang ditapai sepenuhnya. Ini adalah teh yang dibuat dari daun kayu manis dari pohon teh yang sesuai sebagai bahan mentah dan disempurnakan melalui serangkaian proses seperti layu, penggulungan, penapaian, dan pengeringan. Lelah adalah proses penting dalam pengeluaran awal teh hitam, dan teh hitam disebut teh hitam dalam pengeluaran awal. Teh hitam mendapat namanya kerana sup teh dan latar belakang daun teh kering berwarna merah. Varieti teh hitam Cina terutamanya termasuk: teh hitam Rizhao, Qihong, Zhaopinghong, Huohong, Dianhong, Yuehong, Quanchenghong, Suhong, Chuanhong, Yinghong, teh hitam Dongjiang Chuyunxian dan sebagainya.