email

Langkah Balas Untuk Kebun Teh Dalam Cuaca Panas

Home > Berita > Berita Industri TehLangkah Balas Untuk Kebun Teh Dalam Cuaca Panas

Produk panas.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Bagaimana Untuk Memproses Teh Batu Wuyi?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Batu Wuyi?

2022-09-09 15:31:27

Pengeringan yang betul boleh mencerminkan sepenuhnya aroma teh batu Wuyi pada peringkat akhir, berikut adalah maklumat lanjut pengeringan.

Bagaimana Untuk Memproses Teh Batu Wuyi? 1

Bagaimana Untuk Memproses Teh Batu Wuyi? 1

2022-09-09 15:24:25

Layu dan hijau bergegar adalah langkah utama dalam pengeluaran teh batu Wuyi. Selamat datang kenalan anda untuk butiran lanjut.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Langkah Balas Untuk Kebun Teh Dalam Cuaca Panas

2022-08-19 16:26:28

Musim panas ini menjadi luar biasa panas, mencapai suhu tinggi 40°C, tetapi kebun teh kami sangat sensitif terhadap cuaca ekstrem seperti suhu tinggi dan kemarau. Cuaca ekstrem sebegini bukan sahaja menjejaskan pertumbuhan normal pokok teh, tetapi juga menjejaskan hasil dan kualiti pokok teh. terlibat.

Oleh itu, adalah sangat penting untuk melakukan langkah pencegahan dan kawalan yang baik dan rancangan kecemasan untuk kerosakan kemarau dan haba di kebun teh untuk mengurangkan kerugian ekonomi kebun teh.

1. Bina takungan: Mengikut rupa bumi taman teh, bina takungan dengan spesifikasi berbeza di kawasan rendah taman teh mengikut keadaan tempatan. Buka parit saliran di taman teh. Pada musim hujan yang mencukupi, air hujan mengalir ke dalam takungan melalui parit saliran, yang sesuai untuk saliran kebun teh semasa banjir dan menyelesaikan masalah pengumpulan air di kebun teh. Pada musim hujan yang tidak mencukupi, ia dapat membantu air di dalam takungan untuk mengairi kebun teh, mengurangkan kemarau dan menyelesaikan masalah kekurangan air.

2. Pembajakan dan pembajakan cetek: Lakukan pembajakan dan pembajakan cetek yang betul sebelum bermulanya kemarau untuk memusnahkan kapilari tanah dan mengurangkan penyejatan air. Kedalaman penanaman tanah cetek tidak boleh terlalu dalam, biasanya tidak lebih daripada 10cm.

3. Menanam pokok teduhan: Menanam ketumpatan tertentu pokok teduh di taman teh boleh memainkan peranan tertentu dalam penyejukan. Pokok teduhan hendaklah tinggi, berlorek dengan baik, dan tidak mempunyai penyakit biasa dan serangga perosak dengan pokok teh. Akar pokok teduhan dan pokok teh tidak sepatutnya berada pada kedalaman yang sama. Terdapat banyak jenis pokok teduhan yang boleh dijadikan kebun teh, seperti kapur barus, cemara, cemara, akasia dan sebagainya.