email

Langkah Kecemasan Untuk Pengurusan Kebun Teh Dalam Cuaca Panas

Home > Berita > Berita Industri TehLangkah Kecemasan Untuk Pengurusan Kebun Teh Dalam Cuaca Panas

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Langkah Kecemasan Untuk Pengurusan Kebun Teh Dalam Cuaca Panas

2022-08-19 16:33:10

1. Meletakkan sistem pengairan: Sebelum musim kemarau datang, pemercik atau sistem pengairan titisan diletakkan di taman teh, dan taman teh diisi semula dengan pemercik atau pengairan titisan pada waktu pagi dan petang.

2. Melorek dan menutup permukaan taman teh: Melorek dan menutup permukaan taman teh boleh mengurangkan transpirasi air dengan berkesan. Sebelum kemarau datang, tutup pokok teh dengan jaring teduh, atau tutup tanah dengan batang tumbuhan, sungkupan pelindung matahari, dsb., untuk menutup permukaan kosong sebanyak mungkin, mengurangkan penyejatan air, dan menghalang pertumbuhan pokok teh daripada menjadi. terhad kerana kehilangan air yang berlebihan.

3. Pemangkasan tepat pada masanya: Selepas kerosakan kemarau, jika dahan dan daun kelihatan hangus, ia perlu dipangkas tepat pada masanya untuk mengurangkan penyejatan air dan penyebaran tisu nekrotik. Pemangkasan harus ringan tetapi tidak berat, supaya tidak menjejaskan hasil teh pada musim bunga tahun berikutnya, secara amnya kira-kira 1 ~ pada 2cm.
4. Pembajaan tepat pada masanya: Selepas kemarau lega, baja organik dan baja sebatian khas untuk pokok teh hendaklah digunakan secepat mungkin, dan baja bertindak pantas hendaklah digunakan dengan sewajarnya. Apabila membaja, ia harus digunakan dengan betul dan mendalam, yang bukan sahaja dapat memastikan sistem akar dapat menyerap nutrien yang mencukupi dengan cepat, tetapi juga membolehkan sistem akar pokok teh memotong akar dengan betul dan membina semula sistem akar.