email

Perbezaan Antara Pengeringan Karbon Dan Pengeringan Elektrik Untuk Teh Putih

Home > Berita > Berita Industri TehPerbezaan Antara Pengeringan Karbon Dan Pengeringan Elektrik Untuk Teh Putih

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Perbezaan Antara Pengeringan Karbon Dan Pengeringan Elektrik Untuk Teh Putih

2022-08-26 11:02:58

Proses pengeluaran teh putih boleh dibahagikan kepada dua langkah: layu dan pengeringan. Proses pengeringan digunakan untuk mengeluarkan lebihan air dalam daun selepas layu, memusnahkan aktiviti seperti polifenol oksidase dalam daun, dan meningkatkan aroma dan rasa produk siap. Pengeringan adalah langkah utama dalam membentuk kualiti teh putih, yang berkaitan dengan penampilan dan kualiti dalaman teh siap. Pada masa ini, terdapat dua kaedah pengeringan yang biasa digunakan untuk teh putih: pemanggangan arang dan pengeringan elektrik. Pengeringan arang teh putih lebih tradisional, menggunakan arang yang dinyalakan sebagai sumber haba. Sesetengah penyelidik percaya bahawa pemanggangan arang dan pengeringan teh mempunyai kelebihan tertentu dalam kualiti dan penyimpanan; Kaedah pengeringan yang paling biasa digunakan dalam pengeluaran pelbagai jenis teh, menggunakan udara pemanasan elektrik, suhu dan masa pemanasan lebih terkawal daripada pemanggangan arang, dan kualiti daun teh lebih stabil. Disebabkan oleh kepentingan proses pengeringan teh putih kepada kualiti teh putih, pemilihan kaedah pengeringan yang sesuai adalah sangat penting untuk pembentukan dan kawalan kualiti teh putih. Kajian ini membandingkan kandungan dan komponen aroma teh putih Fuding yang disediakan dengan kaedah pengeringan yang berbeza, dan meneroka kesan kaedah pengeringan yang berbeza terhadap kualiti teh putih, untuk memberikan panduan pengeluaran tertentu untuk teh putih. Pengaruh kaedah pengeringan yang berbeza terhadap kualiti teh putih terutamanya terletak pada tiga aspek: katekin, aroma dan penilaian deria. Kandungan katekin dalam daun teh yang disediakan oleh white tea electric dryer biasanya lebih tinggi daripada pemanggangan arang. Walaupun katekin telah terbukti mempunyai rasa pahit dan astringen, ia juga merupakan komponen aktif antioksidan yang paling penting dalam daun teh. Walaupun pemanggangan arang boleh mengurangkan kepahitan dan astringensi teh siap ke tahap tertentu, jumlah keseluruhan polifenol teh tidak berubah dengan ketara disebabkan kaedah pengeringan; perlu diperhatikan bahawa teh putih adalah teh yang ditapai sedikit, dan kerana kandungan asid amino bebas yang tinggi, Kepahitan dan keterikatan sup teh putih tidak jelas, dan mengurangkan kepahitan dan keterikatan yang dibawa oleh catechin tidak mempunyai nilai yang jelas. dalam pengeluaran sebenar.