email

Perbezaan Antara Pengeringan Karbon Dan Pengeringan Elektrik Untuk Teh Putih

Home > Berita > Berita Industri TehPerbezaan Antara Pengeringan Karbon Dan Pengeringan Elektrik Untuk Teh Putih

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Perbezaan Antara Pengeringan Karbon Dan Pengeringan Elektrik Untuk Teh Putih

2022-08-26 11:02:58

Proses pengeluaran teh putih boleh dibahagikan kepada dua langkah: layu dan pengeringan. Proses pengeringan digunakan untuk mengeluarkan lebihan air dalam daun selepas layu, memusnahkan aktiviti seperti polifenol oksidase dalam daun, dan meningkatkan aroma dan rasa produk siap. Pengeringan adalah langkah utama dalam membentuk kualiti teh putih, yang berkaitan dengan penampilan dan kualiti dalaman teh siap. Pada masa ini, terdapat dua kaedah pengeringan yang biasa digunakan untuk teh putih: pemanggangan arang dan pengeringan elektrik. Pengeringan arang teh putih lebih tradisional, menggunakan arang yang dinyalakan sebagai sumber haba. Sesetengah penyelidik percaya bahawa pemanggangan arang dan pengeringan teh mempunyai kelebihan tertentu dalam kualiti dan penyimpanan; Kaedah pengeringan yang paling biasa digunakan dalam pengeluaran pelbagai jenis teh, menggunakan udara pemanasan elektrik, suhu dan masa pemanasan lebih terkawal daripada pemanggangan arang, dan kualiti daun teh lebih stabil. Disebabkan oleh kepentingan proses pengeringan teh putih kepada kualiti teh putih, pemilihan kaedah pengeringan yang sesuai adalah sangat penting untuk pembentukan dan kawalan kualiti teh putih. Kajian ini membandingkan kandungan dan komponen aroma teh putih Fuding yang disediakan dengan kaedah pengeringan yang berbeza, dan meneroka kesan kaedah pengeringan yang berbeza terhadap kualiti teh putih, untuk memberikan panduan pengeluaran tertentu untuk teh putih. Pengaruh kaedah pengeringan yang berbeza terhadap kualiti teh putih terutamanya terletak pada tiga aspek: katekin, aroma dan penilaian deria. Kandungan katekin dalam daun teh yang disediakan oleh white tea electric dryer biasanya lebih tinggi daripada pemanggangan arang. Walaupun katekin telah terbukti mempunyai rasa pahit dan astringen, ia juga merupakan komponen aktif antioksidan yang paling penting dalam daun teh. Walaupun pemanggangan arang boleh mengurangkan kepahitan dan astringensi teh siap ke tahap tertentu, jumlah keseluruhan polifenol teh tidak berubah dengan ketara disebabkan kaedah pengeringan; perlu diperhatikan bahawa teh putih adalah teh yang ditapai sedikit, dan kerana kandungan asid amino bebas yang tinggi, Kepahitan dan keterikatan sup teh putih tidak jelas, dan mengurangkan kepahitan dan keterikatan yang dibawa oleh catechin tidak mempunyai nilai yang jelas. dalam pengeluaran sebenar.