email

Bagaimana Suhu Tinggi Musim Panas Mempengaruhi Pertumbuhan Daun Teh

Home > Berita > Berita Industri TehBagaimana Suhu Tinggi Musim Panas Mempengaruhi Pertumbuhan Daun Teh

Produk panas.

Bagaimana Suhu Tinggi Musim Panas Mempengaruhi Pertumbuhan Daun Teh

Bagaimana Suhu Tinggi Musim Panas Mempengaruhi Pertumbuhan Daun Teh

2022-07-23 15:48:13

Semasa tempoh suhu tinggi pada musim panas, perhatian harus diberikan kepada teduhan, perlindungan matahari dan pengairan, untuk memastikan pertumbuhan normal dan perkembangan pokok teh dan memastikan kualiti daun teh.

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

2022-07-23 15:41:42

Dalam keadaan biasa, toleransi varieti teh jenis renek lebih kuat daripada pokok teh jenis pokok, dan toleransi suhu rendah bagi pokok teh daun sederhana dan kecil adalah lebih kuat daripada pokok teh berdaun besar.

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

2022-07-23 15:33:47

Suhu yang betul adalah kondusif untuk menggalakkan pertumbuhan sihat pokok teh, mari kita lihat lebih lanjut!

Penapaian Teh, Pengoksidaan Biologi

Penapaian Teh, Pengoksidaan Biologi

2022-07-15 14:57:47

Penapaian teh sebenarnya adalah sejenis pengoksidaan biologi, dan daun teh dengan darjah penapaian yang berbeza diperolehi dengan perubahan yang berbeza dari bahan yang terkandung.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Bagaimana Suhu Tinggi Musim Panas Mempengaruhi Pertumbuhan Daun Teh

2022-07-23 15:48:13

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, kesan suhu rendah pada pokok teh adalah terutamanya kerosakan beku, mengakibatkan pengeluaran dan kualiti teh berkurangan. Apabila pokok teh menghadapi suhu tinggi yang berterusan, ia juga akan menjejaskan pertumbuhan dan perkembangannya. Menurut penyelidikan saintifik, suhu maksimum yang boleh diterima oleh pokok teh adalah kira-kira 35 hingga 40 darjah dalam keadaan biasa, dan titik kritikal untuk bertahan hidup ialah 45 darjah. Dalam persekitaran semula jadi, jika suhu purata harian pada hari itu lebih tinggi daripada 30 darjah, pertumbuhan pucuk pokok teh akan melambatkan atau berhenti. Jika suhu tinggi melebihi 35 darjah secara berterusan, pucuk pokok teh akan kering dan mati. Apabila cuaca suhu tinggi jangka panjang ini berlangsung selama 10 hingga 15 hari, ia boleh menyebabkan keseluruhan pokok teh menjadi kering dan mati, mengakibatkan pengurangan pengeluaran teh dan tiada penuaian.

Walaupun suhu tinggi tidak bertahan, kualiti teh yang dihasilkan pada musim panas juga agak rendah. Kerana suhu terlalu tinggi, ia akan mempercepatkan metabolisme karbon dalam pokok teh, yang akan mempercepatkan kadar penukaran polifenol, menghasilkan kandungan polifenol yang tinggi, kepekatan teh yang lebih kuat, kepahitan yang jelas, dan aroma dan rasa segar. pudar.

Oleh itu, dalam proses pertumbuhan pokok teh, ia perlu dikawal dan diselaraskan untuk memastikan pokok teh tumbuh dalam julat suhu yang paling sesuai dengan seberapa banyak yang mungkin. Untuk musim suhu rendah pada musim sejuk, kita mesti mengambil langkah-langkah untuk mengelakkan sejuk dan tetap hangat, dan dalam tempoh suhu tinggi pada musim panas, kita juga harus memberi perhatian kepada teduhan, perlindungan matahari dan pengairan, untuk memastikan pertumbuhan dan perkembangan normal. pokok teh dan memastikan kualiti daun teh.