email

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

Home > Berita > Berita Industri TehToleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

Produk panas.

Pengenalan kepada Mesin Pembungkus Serbuk Pod Kopi Teh Kecil Automatik Bentuk Bulat

Pengenalan kepada Mesin Pembungkus Serbuk Pod Kopi Teh Kecil Automatik Bentuk Bulat

2024-04-18 11:10:42

Mesin pembungkus serbuk kopi pod teh penapis bentuk bulat kecil automatik ialah penyelesaian pembungkusan canggih yang direka untuk menyelaraskan proses pembungkusan untuk teh penapis bentuk bulat kecil, buah kopi dan serbuk. Artikel ini akan memberikan gambaran keseluruhan mesin inovatif ini, termasuk ciri, faedah dan aplikasinya.

Evolusi dan Aplikasi Mesin Pembungkusan Pengisian Beg Gula-gula Ais Automatik Serbuk Basuh Beg Kopi Pengedap

Evolusi dan Aplikasi Mesin Pembungkusan Pengisian Beg Gula-gula Ais Automatik Serbuk Basuh Beg Kopi Pengedap

2024-04-18 10:36:42

Mesin Pembungkusan Pengisian Beg Gula-gula Ais Automatik Serbuk Basuh telah melalui pembangunan yang ketara selama bertahun-tahun untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk penyelesaian pembungkusan yang cekap dan automatik.

Evolusi dan Faedah Mesin Pembalut Kotak Teh Kecil

Evolusi dan Faedah Mesin Pembalut Kotak Teh Kecil

2024-04-15 17:26:49

Memperkenalkan sejarah, kaedah penggunaan, senario aplikasi, dan penilaian penulis tentang kelebihan mesin pengedap teh kecil

Pengenalan Ringkas kepada Pelbagai Jenis Teh Hitam

Pengenalan Ringkas kepada Pelbagai Jenis Teh Hitam

2023-11-29 09:00:13

Teh hitam, juga dikenali sebagai teh merah di China, adalah minuman popular yang dinikmati oleh orang di seluruh dunia. Artikel ini bertujuan untuk memberikan gambaran ringkas tentang pelbagai jenis teh hitam dan ciri-cirinya.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

2022-07-23 15:41:42

Secara umumnya, pokok teh tidak tahan fros. Apabila suhu lebih rendah daripada tolak 5 darjah, ia pada dasarnya akan mengalami kerosakan beku yang teruk. Walau bagaimanapun, masih terdapat beberapa perbezaan dalam toleransi pelbagai jenis teh kepada suhu rendah. Di sini kita bercakap tentang suhu kritikal minimum, yang merupakan konsep untuk membezakan toleransi suhu rendah pelbagai jenis.

Dalam keadaan biasa, toleransi spesies teh jenis pokok renek adalah lebih kuat daripada pokok teh jenis pokok, dan toleransi suhu rendah bagi pokok teh berdaun sederhana dan kecil adalah lebih kuat daripada pokok teh berdaun besar. Sebagai contoh, spesies Longjing dan spesies Qimen dalam jenis pokok renek pada asasnya boleh menahan suhu rendah tolak 12~16 darjah. Dan spesies berdaun besar jenis arbor di Yunnan akan mengalami kerosakan beku yang teruk selagi ia berada di bawah tolak 6 darjah.

Sudah tentu, dalam tempoh pertumbuhan yang berbeza, toleransi pokok teh terhadap suhu rendah juga berbeza. Ringkasnya, pokok teh paling takut akan kerosakan fros pada peringkat anak benih, usia muda dan peringkat penuaan, dan pokok teh pada peringkat dewasa lebih tahan terhadap kerosakan fros. Pada masa yang sama, pucuk dan tunas baru pokok teh kurang terdedah kepada kerosakan beku, manakala daun yang lebih tua lebih terdedah kepada kerosakan beku. Oleh itu, kita melihat bahawa setiap tahun sebelum teh musim bunga dipasarkan, sebaik sahaja kerosakan beku yang teruk dihadapi, ia akan memberi kesan yang besar terhadap kualiti dan hasil daun teh, dan akan menyebabkan kerugian besar kepada petani teh.