email

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

Home > Berita > Berita Industri TehToleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

Produk panas.

Bagaimana Suhu Tinggi Musim Panas Mempengaruhi Pertumbuhan Daun Teh

Bagaimana Suhu Tinggi Musim Panas Mempengaruhi Pertumbuhan Daun Teh

2022-07-23 15:48:13

Semasa tempoh suhu tinggi pada musim panas, perhatian harus diberikan kepada teduhan, perlindungan matahari dan pengairan, untuk memastikan pertumbuhan normal dan perkembangan pokok teh dan memastikan kualiti daun teh.

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

2022-07-23 15:41:42

Dalam keadaan biasa, toleransi varieti teh jenis renek lebih kuat daripada pokok teh jenis pokok, dan toleransi suhu rendah bagi pokok teh daun sederhana dan kecil adalah lebih kuat daripada pokok teh berdaun besar.

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

2022-07-23 15:33:47

Suhu yang betul adalah kondusif untuk menggalakkan pertumbuhan sihat pokok teh, mari kita lihat lebih lanjut!

Penapaian Teh, Pengoksidaan Biologi

Penapaian Teh, Pengoksidaan Biologi

2022-07-15 14:57:47

Penapaian teh sebenarnya adalah sejenis pengoksidaan biologi, dan daun teh dengan darjah penapaian yang berbeza diperolehi dengan perubahan yang berbeza dari bahan yang terkandung.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

2022-07-23 15:41:42

Secara umumnya, pokok teh tidak tahan fros. Apabila suhu lebih rendah daripada tolak 5 darjah, ia pada dasarnya akan mengalami kerosakan beku yang teruk. Walau bagaimanapun, masih terdapat beberapa perbezaan dalam toleransi pelbagai jenis teh kepada suhu rendah. Di sini kita bercakap tentang suhu kritikal minimum, yang merupakan konsep untuk membezakan toleransi suhu rendah pelbagai jenis.

Dalam keadaan biasa, toleransi spesies teh jenis pokok renek adalah lebih kuat daripada pokok teh jenis pokok, dan toleransi suhu rendah bagi pokok teh berdaun sederhana dan kecil adalah lebih kuat daripada pokok teh berdaun besar. Sebagai contoh, spesies Longjing dan spesies Qimen dalam jenis pokok renek pada asasnya boleh menahan suhu rendah tolak 12~16 darjah. Dan spesies berdaun besar jenis arbor di Yunnan akan mengalami kerosakan beku yang teruk selagi ia berada di bawah tolak 6 darjah.

Sudah tentu, dalam tempoh pertumbuhan yang berbeza, toleransi pokok teh terhadap suhu rendah juga berbeza. Ringkasnya, pokok teh paling takut akan kerosakan fros pada peringkat anak benih, usia muda dan peringkat penuaan, dan pokok teh pada peringkat dewasa lebih tahan terhadap kerosakan fros. Pada masa yang sama, pucuk dan tunas baru pokok teh kurang terdedah kepada kerosakan beku, manakala daun yang lebih tua lebih terdedah kepada kerosakan beku. Oleh itu, kita melihat bahawa setiap tahun sebelum teh musim bunga dipasarkan, sebaik sahaja kerosakan beku yang teruk dihadapi, ia akan memberi kesan yang besar terhadap kualiti dan hasil daun teh, dan akan menyebabkan kerugian besar kepada petani teh.