email

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

Home > Berita > Berita Industri TehToleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

2022-07-23 15:41:42

Secara umumnya, pokok teh tidak tahan fros. Apabila suhu lebih rendah daripada tolak 5 darjah, ia pada dasarnya akan mengalami kerosakan beku yang teruk. Walau bagaimanapun, masih terdapat beberapa perbezaan dalam toleransi pelbagai jenis teh kepada suhu rendah. Di sini kita bercakap tentang suhu kritikal minimum, yang merupakan konsep untuk membezakan toleransi suhu rendah pelbagai jenis.

Dalam keadaan biasa, toleransi spesies teh jenis pokok renek adalah lebih kuat daripada pokok teh jenis pokok, dan toleransi suhu rendah bagi pokok teh berdaun sederhana dan kecil adalah lebih kuat daripada pokok teh berdaun besar. Sebagai contoh, spesies Longjing dan spesies Qimen dalam jenis pokok renek pada asasnya boleh menahan suhu rendah tolak 12~16 darjah. Dan spesies berdaun besar jenis arbor di Yunnan akan mengalami kerosakan beku yang teruk selagi ia berada di bawah tolak 6 darjah.

Sudah tentu, dalam tempoh pertumbuhan yang berbeza, toleransi pokok teh terhadap suhu rendah juga berbeza. Ringkasnya, pokok teh paling takut akan kerosakan fros pada peringkat anak benih, usia muda dan peringkat penuaan, dan pokok teh pada peringkat dewasa lebih tahan terhadap kerosakan fros. Pada masa yang sama, pucuk dan tunas baru pokok teh kurang terdedah kepada kerosakan beku, manakala daun yang lebih tua lebih terdedah kepada kerosakan beku. Oleh itu, kita melihat bahawa setiap tahun sebelum teh musim bunga dipasarkan, sebaik sahaja kerosakan beku yang teruk dihadapi, ia akan memberi kesan yang besar terhadap kualiti dan hasil daun teh, dan akan menyebabkan kerugian besar kepada petani teh.