email

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

Home > Berita > Berita Industri TehSuhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

Produk panas.

2024-06-12 11:45:26

Pengenalan kepada Mesin Pembungkus Serbuk Pod Kopi Teh Kecil Automatik Bentuk Bulat

Pengenalan kepada Mesin Pembungkus Serbuk Pod Kopi Teh Kecil Automatik Bentuk Bulat

2024-04-18 11:10:42

Mesin pembungkus serbuk kopi pod teh penapis bentuk bulat kecil automatik ialah penyelesaian pembungkusan canggih yang direka untuk menyelaraskan proses pembungkusan untuk teh penapis bentuk bulat kecil, buah kopi dan serbuk. Artikel ini akan memberikan gambaran keseluruhan mesin inovatif ini, termasuk ciri, faedah dan aplikasinya.

Evolusi dan Aplikasi Mesin Pembungkusan Pengisian Beg Gula-gula Ais Automatik Serbuk Basuh Beg Kopi Pengedap

Evolusi dan Aplikasi Mesin Pembungkusan Pengisian Beg Gula-gula Ais Automatik Serbuk Basuh Beg Kopi Pengedap

2024-04-18 10:36:42

Mesin Pembungkusan Pengisian Beg Gula-gula Ais Automatik Serbuk Basuh telah melalui pembangunan yang ketara selama bertahun-tahun untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk penyelesaian pembungkusan yang cekap dan automatik.

Evolusi dan Faedah Mesin Pembalut Kotak Teh Kecil

Evolusi dan Faedah Mesin Pembalut Kotak Teh Kecil

2024-04-15 17:26:49

Memperkenalkan sejarah, kaedah penggunaan, senario aplikasi, dan penilaian penulis tentang kelebihan mesin pengedap teh kecil

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

2022-07-23 15:33:47

Pada dasarnya, penanaman teh masih merupakan aktiviti pertanian tradisional, yang banyak dipengaruhi oleh faktor persekitaran. Di antara semua faktor persekitaran, suhu mempunyai pengaruh yang agak besar terhadap kualiti daun teh. Suhu mengehadkan kadar pertumbuhan pokok teh dan menjejaskan hasil dan kualiti daun teh. Sudah tentu, selain dipengaruhi oleh perubahan sinaran suria, suhu juga dipengaruhi oleh faktor persekitaran lain seperti latitud, ketinggian, cerun, dan orientasi untuk keseluruhan taman teh.

1. Suhu yang paling sesuai untuk pertumbuhan dan perkembangan pokok teh

Di China, terdapat lebih daripada 20 wilayah dan lebih daripada 1,000 daerah dan bandar tempat pokok teh ditanam. Dalam pembahagian khusus empat kawasan teh sedia ada, suhu setiap tempat tidak sama persis, jadi ia juga membawa kepada perbezaan besar dalam kualiti teh. Menurut kajian saintifik, suhu yang paling sesuai untuk pertumbuhan pucuk pokok teh sebenarnya antara 20 dan 25 darjah. Apabila suhu lebih tinggi daripada 25 darjah, atau apabila suhu lebih rendah daripada 20 darjah, pertumbuhan pucuk baru akan menjadi lebih perlahan.

Sudah tentu, jika keadaan ekologi lain lebih baik, julat suhu yang sesuai ini masih boleh diperluaskan sedikit. Sebagai contoh, apabila suhu lebih tinggi daripada 16 darjah, kadar pertumbuhan pokok teh akan terus meningkat apabila suhu meningkat. Apabila suhu jauh lebih tinggi daripada 30 darjah, suhu pucuk baru pokok teh akan turun dengan ketara. Apabila suhu melebihi julat optimum sepanjang tempoh pertumbuhan pokok teh, kualiti memetik teh akan menurun. Inilah sebabnya mengapa kami mengatakan bahawa kualiti teh musim bunga dan teh musim luruh adalah agak tinggi, terutamanya teh musim bunga, manakala kualiti teh musim panas adalah rendah, kerana teh musim panas berada dalam musim paling panas dalam setahun, dan suhu purata pada dasarnya melebihi 30 ijazah, jadi kualiti adalah yang paling teruk.