email

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

Home > Berita > Berita Industri TehSuhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

Produk panas.

Bagaimana Suhu Tinggi Musim Panas Mempengaruhi Pertumbuhan Daun Teh

Bagaimana Suhu Tinggi Musim Panas Mempengaruhi Pertumbuhan Daun Teh

2022-07-23 15:48:13

Semasa tempoh suhu tinggi pada musim panas, perhatian harus diberikan kepada teduhan, perlindungan matahari dan pengairan, untuk memastikan pertumbuhan normal dan perkembangan pokok teh dan memastikan kualiti daun teh.

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

2022-07-23 15:41:42

Dalam keadaan biasa, toleransi varieti teh jenis renek lebih kuat daripada pokok teh jenis pokok, dan toleransi suhu rendah bagi pokok teh daun sederhana dan kecil adalah lebih kuat daripada pokok teh berdaun besar.

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

2022-07-23 15:33:47

Suhu yang betul adalah kondusif untuk menggalakkan pertumbuhan sihat pokok teh, mari kita lihat lebih lanjut!

Penapaian Teh, Pengoksidaan Biologi

Penapaian Teh, Pengoksidaan Biologi

2022-07-15 14:57:47

Penapaian teh sebenarnya adalah sejenis pengoksidaan biologi, dan daun teh dengan darjah penapaian yang berbeza diperolehi dengan perubahan yang berbeza dari bahan yang terkandung.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

2022-07-23 15:33:47

Pada dasarnya, penanaman teh masih merupakan aktiviti pertanian tradisional, yang banyak dipengaruhi oleh faktor persekitaran. Di antara semua faktor persekitaran, suhu mempunyai pengaruh yang agak besar terhadap kualiti daun teh. Suhu mengehadkan kadar pertumbuhan pokok teh dan menjejaskan hasil dan kualiti daun teh. Sudah tentu, selain dipengaruhi oleh perubahan sinaran suria, suhu juga dipengaruhi oleh faktor persekitaran lain seperti latitud, ketinggian, cerun, dan orientasi untuk keseluruhan taman teh.

1. Suhu yang paling sesuai untuk pertumbuhan dan perkembangan pokok teh

Di China, terdapat lebih daripada 20 wilayah dan lebih daripada 1,000 daerah dan bandar tempat pokok teh ditanam. Dalam pembahagian khusus empat kawasan teh sedia ada, suhu setiap tempat tidak sama persis, jadi ia juga membawa kepada perbezaan besar dalam kualiti teh. Menurut kajian saintifik, suhu yang paling sesuai untuk pertumbuhan pucuk pokok teh sebenarnya antara 20 dan 25 darjah. Apabila suhu lebih tinggi daripada 25 darjah, atau apabila suhu lebih rendah daripada 20 darjah, pertumbuhan pucuk baru akan menjadi lebih perlahan.

Sudah tentu, jika keadaan ekologi lain lebih baik, julat suhu yang sesuai ini masih boleh diperluaskan sedikit. Sebagai contoh, apabila suhu lebih tinggi daripada 16 darjah, kadar pertumbuhan pokok teh akan terus meningkat apabila suhu meningkat. Apabila suhu jauh lebih tinggi daripada 30 darjah, suhu pucuk baru pokok teh akan turun dengan ketara. Apabila suhu melebihi julat optimum sepanjang tempoh pertumbuhan pokok teh, kualiti memetik teh akan menurun. Inilah sebabnya mengapa kami mengatakan bahawa kualiti teh musim bunga dan teh musim luruh adalah agak tinggi, terutamanya teh musim bunga, manakala kualiti teh musim panas adalah rendah, kerana teh musim panas berada dalam musim paling panas dalam setahun, dan suhu purata pada dasarnya melebihi 30 ijazah, jadi kualiti adalah yang paling teruk.