email

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

Home > Berita > Berita Industri TehSuhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

2022-07-23 15:33:47

Pada dasarnya, penanaman teh masih merupakan aktiviti pertanian tradisional, yang banyak dipengaruhi oleh faktor persekitaran. Di antara semua faktor persekitaran, suhu mempunyai pengaruh yang agak besar terhadap kualiti daun teh. Suhu mengehadkan kadar pertumbuhan pokok teh dan menjejaskan hasil dan kualiti daun teh. Sudah tentu, selain dipengaruhi oleh perubahan sinaran suria, suhu juga dipengaruhi oleh faktor persekitaran lain seperti latitud, ketinggian, cerun, dan orientasi untuk keseluruhan taman teh.

1. Suhu yang paling sesuai untuk pertumbuhan dan perkembangan pokok teh

Di China, terdapat lebih daripada 20 wilayah dan lebih daripada 1,000 daerah dan bandar tempat pokok teh ditanam. Dalam pembahagian khusus empat kawasan teh sedia ada, suhu setiap tempat tidak sama persis, jadi ia juga membawa kepada perbezaan besar dalam kualiti teh. Menurut kajian saintifik, suhu yang paling sesuai untuk pertumbuhan pucuk pokok teh sebenarnya antara 20 dan 25 darjah. Apabila suhu lebih tinggi daripada 25 darjah, atau apabila suhu lebih rendah daripada 20 darjah, pertumbuhan pucuk baru akan menjadi lebih perlahan.

Sudah tentu, jika keadaan ekologi lain lebih baik, julat suhu yang sesuai ini masih boleh diperluaskan sedikit. Sebagai contoh, apabila suhu lebih tinggi daripada 16 darjah, kadar pertumbuhan pokok teh akan terus meningkat apabila suhu meningkat. Apabila suhu jauh lebih tinggi daripada 30 darjah, suhu pucuk baru pokok teh akan turun dengan ketara. Apabila suhu melebihi julat optimum sepanjang tempoh pertumbuhan pokok teh, kualiti memetik teh akan menurun. Inilah sebabnya mengapa kami mengatakan bahawa kualiti teh musim bunga dan teh musim luruh adalah agak tinggi, terutamanya teh musim bunga, manakala kualiti teh musim panas adalah rendah, kerana teh musim panas berada dalam musim paling panas dalam setahun, dan suhu purata pada dasarnya melebihi 30 ijazah, jadi kualiti adalah yang paling teruk.