email

Penapaian Teh, Pengoksidaan Biologi

Home > Berita > Berita Industri TehPenapaian Teh, Pengoksidaan Biologi

Produk panas.

Bagaimana Suhu Tinggi Musim Panas Mempengaruhi Pertumbuhan Daun Teh

Bagaimana Suhu Tinggi Musim Panas Mempengaruhi Pertumbuhan Daun Teh

2022-07-23 15:48:13

Semasa tempoh suhu tinggi pada musim panas, perhatian harus diberikan kepada teduhan, perlindungan matahari dan pengairan, untuk memastikan pertumbuhan normal dan perkembangan pokok teh dan memastikan kualiti daun teh.

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

2022-07-23 15:41:42

Dalam keadaan biasa, toleransi varieti teh jenis renek lebih kuat daripada pokok teh jenis pokok, dan toleransi suhu rendah bagi pokok teh daun sederhana dan kecil adalah lebih kuat daripada pokok teh berdaun besar.

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

2022-07-23 15:33:47

Suhu yang betul adalah kondusif untuk menggalakkan pertumbuhan sihat pokok teh, mari kita lihat lebih lanjut!

Penapaian Teh, Pengoksidaan Biologi

Penapaian Teh, Pengoksidaan Biologi

2022-07-15 14:57:47

Penapaian teh sebenarnya adalah sejenis pengoksidaan biologi, dan daun teh dengan darjah penapaian yang berbeza diperolehi dengan perubahan yang berbeza dari bahan yang terkandung.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Penapaian Teh, Pengoksidaan Biologi

2022-07-15 14:57:47

Dalam daun teh, daun hijau yang sama diproses menjadi teh hijau, teh hitam, teh oolong, dsb. dengan mengawal pengoksidaan biologi, satu proses yang juga salah dipanggil penapaian.

Proses ini lebih seperti satu siri tindak balas enzimatik, mungkin lebih dikenali sebagai pengoksidaan biologi. Biooksidasi teh ialah satu siri proses pengoksidaan katekin yang dipromosikan oleh oksidase dalam dinding sel selepas dinding sel rosak.

Dalam sel-sel teh, katekin terdapat dalam cecair sel, dan oksidase terutamanya terdapat dalam dinding sel, bukan terutamanya dalam mikroorganisma, jadi dinding sel perlu rosak. Ini juga secara semula jadi menjelaskan mengapa fermented tea perlu diuli. Mengikut tahap pengoksidaan polifenol, ia juga dibahagikan kepada penapaian penuh, separa penapaian dan penapaian ringan.

Dalam teh hitam, tahap pengoksidaan polifenol adalah sangat tinggi, yang dipanggil penapaian penuh; tahap pengoksidaan polifenol dalam teh oolong adalah kira-kira separuh, yang dipanggil separa penapaian.

Sebagai contoh, dalam pemprosesan teh hitam, tujuan penapaian adalah untuk mengoksidakan katekin yang terkandung dalam daun. Warna daun berubah dari hijau ke merah tembaga, menghasilkan warna unik teh hitam. Selepas membran sel cecair teh rosak, polifenol, asid amino dan bahan lain dalam vakuol secara beransur-ansur teroksida. Pada masa yang sama, disebabkan pengoksidaan katekin, beberapa bahan dalam daun mengalami tindakan kimia, menghasilkan warna, aroma dan kualiti teh hitam yang unik.

Di atas adalah maksud asas penapaian dalam teh Cina.

Oleh kerana kepelbagaian teh di China, teknik pemprosesan dan kaedah pengeluaran kaya dan berwarna-warni, dan definisi pembentukan kualiti adalah berbeza. Dalam pengeluaran dan proses pembentukan kualiti beberapa teh, sebagai tambahan kepada penapaian yang disebutkan di atas dalam erti kata biooksidasi sebagai tambahan kepada tindak balas enzimnya sendiri, Dalam beberapa pautan, mikroorganisma juga akan mengambil bahagian.

Sebagai contoh, sebagai tambahan kepada kesan enzimatik, mikroorganisma juga terlibat dalam proses penapaian menyusun teh Pu-erh yang dimasak.

Selepas pengasingan dan penyelidikan, mikroorganisma utama ialah Aspergillus niger, Aspergillus oryzae, Aspergillus claudin, Aspergillus griseus, Rhizopus, bakteria asid laktik dan yis. Namun begitu, masih perlu bagi kita untuk membezakan dengan jelas penapaian yang melibatkan mikroorganisma daripada penapaian dalam erti kata biooksidasi. Jika tidak, kekaburan konsep akan mudah membawa kepada salah tafsir mekanisme pembentukan kualiti teh.