email

Apakah Penapaian Teh?

Home > Berita > Berita Industri TehApakah Penapaian Teh?

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Apakah Penapaian Teh?

2022-07-15 14:47:31

Apakah penapaian daun teh?

Bercakap tentang teh, orang sering mengatakan bahawa penapaian penuh, separa penapaian, dan penapaian ringan adalah penapaian yang sama seperti makanan biasa yang ditapai, seperti yogurt, wain, cuka, dll. Apakah perbezaannya? Mari kita belajar tentang penapaian teh.

apa itu penapaian?

Apa yang dipanggil penapaian biasanya merujuk kepada proses penguraian tertentu bahan organik oleh organisma. Fenomena penapaian telah diketahui sejak sekian lama, tetapi sudah hampir 200 tahun untuk memahami sifatnya. Penapaian, ditakrifkan secara ketat oleh fisiologi mikrob: Proses di mana bahan organik terurai secara oksidatif oleh organisma kepada produk oksidatif dan membebaskan tenaga secara kolektif dirujuk sebagai biooksidasi.

Penapaian seperti yang ditakrifkan dalam pengeluaran perindustrian, penapaian industri.

Pengeluaran perindustrian secara amnya merujuk kepada semua pengeluaran perindustrian yang bergantung kepada aktiviti hidup mikroorganisma sebagai penapaian, seperti pembuatan bir, pengeluaran monosodium glutamat, dll. Penapaian dalam makanan: Makanan yang ditapai merujuk kepada sejenis makanan yang diproses dan dikilangkan oleh orang yang menggunakan mikroorganisma yang bermanfaat. , dengan perisa yang unik, seperti yogurt, keju, wain, jeruk, kicap, cuka, tempe, wain beras, bir, wain, dsb.

Penapaian teh, pengoksidaan biologi

Selalunya dikatakan bahawa teh Cina dibahagikan kepada enam kategori utama mengikut tahap tea fermentation dan kaedah pengeluaran yang komprehensif. Walau bagaimanapun, istilah penapaian di sini, dalam konteks kebiasaan teh Cina, adalah berbeza sama sekali daripada penapaian mikrob yang disebutkan di atas.