email

Apakah Penapaian Teh?

Home > Berita > Berita Industri TehApakah Penapaian Teh?

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Apakah Penapaian Teh?

2022-07-15 14:47:31

Apakah penapaian daun teh?

Bercakap tentang teh, orang sering mengatakan bahawa penapaian penuh, separa penapaian, dan penapaian ringan adalah penapaian yang sama seperti makanan biasa yang ditapai, seperti yogurt, wain, cuka, dll. Apakah perbezaannya? Mari kita belajar tentang penapaian teh.

apa itu penapaian?

Apa yang dipanggil penapaian biasanya merujuk kepada proses penguraian tertentu bahan organik oleh organisma. Fenomena penapaian telah diketahui sejak sekian lama, tetapi sudah hampir 200 tahun untuk memahami sifatnya. Penapaian, ditakrifkan secara ketat oleh fisiologi mikrob: Proses di mana bahan organik terurai secara oksidatif oleh organisma kepada produk oksidatif dan membebaskan tenaga secara kolektif dirujuk sebagai biooksidasi.

Penapaian seperti yang ditakrifkan dalam pengeluaran perindustrian, penapaian industri.

Pengeluaran perindustrian secara amnya merujuk kepada semua pengeluaran perindustrian yang bergantung kepada aktiviti hidup mikroorganisma sebagai penapaian, seperti pembuatan bir, pengeluaran monosodium glutamat, dll. Penapaian dalam makanan: Makanan yang ditapai merujuk kepada sejenis makanan yang diproses dan dikilangkan oleh orang yang menggunakan mikroorganisma yang bermanfaat. , dengan perisa yang unik, seperti yogurt, keju, wain, jeruk, kicap, cuka, tempe, wain beras, bir, wain, dsb.

Penapaian teh, pengoksidaan biologi

Selalunya dikatakan bahawa teh Cina dibahagikan kepada enam kategori utama mengikut tahap tea fermentation dan kaedah pengeluaran yang komprehensif. Walau bagaimanapun, istilah penapaian di sini, dalam konteks kebiasaan teh Cina, adalah berbeza sama sekali daripada penapaian mikrob yang disebutkan di atas.