email

Apakah Penapaian Teh?

Home > Berita > Berita Industri TehApakah Penapaian Teh?

Produk panas.

Bagaimana Suhu Tinggi Musim Panas Mempengaruhi Pertumbuhan Daun Teh

Bagaimana Suhu Tinggi Musim Panas Mempengaruhi Pertumbuhan Daun Teh

2022-07-23 15:48:13

Semasa tempoh suhu tinggi pada musim panas, perhatian harus diberikan kepada teduhan, perlindungan matahari dan pengairan, untuk memastikan pertumbuhan normal dan perkembangan pokok teh dan memastikan kualiti daun teh.

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

2022-07-23 15:41:42

Dalam keadaan biasa, toleransi varieti teh jenis renek lebih kuat daripada pokok teh jenis pokok, dan toleransi suhu rendah bagi pokok teh daun sederhana dan kecil adalah lebih kuat daripada pokok teh berdaun besar.

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

2022-07-23 15:33:47

Suhu yang betul adalah kondusif untuk menggalakkan pertumbuhan sihat pokok teh, mari kita lihat lebih lanjut!

Penapaian Teh, Pengoksidaan Biologi

Penapaian Teh, Pengoksidaan Biologi

2022-07-15 14:57:47

Penapaian teh sebenarnya adalah sejenis pengoksidaan biologi, dan daun teh dengan darjah penapaian yang berbeza diperolehi dengan perubahan yang berbeza dari bahan yang terkandung.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Apakah Penapaian Teh?

2022-07-15 14:47:31

Apakah penapaian daun teh?

Bercakap tentang teh, orang sering mengatakan bahawa penapaian penuh, separa penapaian, dan penapaian ringan adalah penapaian yang sama seperti makanan biasa yang ditapai, seperti yogurt, wain, cuka, dll. Apakah perbezaannya? Mari kita belajar tentang penapaian teh.

apa itu penapaian?

Apa yang dipanggil penapaian biasanya merujuk kepada proses penguraian tertentu bahan organik oleh organisma. Fenomena penapaian telah diketahui sejak sekian lama, tetapi sudah hampir 200 tahun untuk memahami sifatnya. Penapaian, ditakrifkan secara ketat oleh fisiologi mikrob: Proses di mana bahan organik terurai secara oksidatif oleh organisma kepada produk oksidatif dan membebaskan tenaga secara kolektif dirujuk sebagai biooksidasi.

Penapaian seperti yang ditakrifkan dalam pengeluaran perindustrian, penapaian industri.

Pengeluaran perindustrian secara amnya merujuk kepada semua pengeluaran perindustrian yang bergantung kepada aktiviti hidup mikroorganisma sebagai penapaian, seperti pembuatan bir, pengeluaran monosodium glutamat, dll. Penapaian dalam makanan: Makanan yang ditapai merujuk kepada sejenis makanan yang diproses dan dikilangkan oleh orang yang menggunakan mikroorganisma yang bermanfaat. , dengan perisa yang unik, seperti yogurt, keju, wain, jeruk, kicap, cuka, tempe, wain beras, bir, wain, dsb.

Penapaian teh, pengoksidaan biologi

Selalunya dikatakan bahawa teh Cina dibahagikan kepada enam kategori utama mengikut tahap tea fermentation dan kaedah pengeluaran yang komprehensif. Walau bagaimanapun, istilah penapaian di sini, dalam konteks kebiasaan teh Cina, adalah berbeza sama sekali daripada penapaian mikrob yang disebutkan di atas.