email

Perbezaan Antara Kaedah Penekan Kek Teh Pu Erh

Home > Berita > Berita Industri TehPerbezaan Antara Kaedah Penekan Kek Teh Pu Erh

Produk panas.

Bagaimana Suhu Tinggi Musim Panas Mempengaruhi Pertumbuhan Daun Teh

Bagaimana Suhu Tinggi Musim Panas Mempengaruhi Pertumbuhan Daun Teh

2022-07-23 15:48:13

Semasa tempoh suhu tinggi pada musim panas, perhatian harus diberikan kepada teduhan, perlindungan matahari dan pengairan, untuk memastikan pertumbuhan normal dan perkembangan pokok teh dan memastikan kualiti daun teh.

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

2022-07-23 15:41:42

Dalam keadaan biasa, toleransi varieti teh jenis renek lebih kuat daripada pokok teh jenis pokok, dan toleransi suhu rendah bagi pokok teh daun sederhana dan kecil adalah lebih kuat daripada pokok teh berdaun besar.

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

2022-07-23 15:33:47

Suhu yang betul adalah kondusif untuk menggalakkan pertumbuhan sihat pokok teh, mari kita lihat lebih lanjut!

Penapaian Teh, Pengoksidaan Biologi

Penapaian Teh, Pengoksidaan Biologi

2022-07-15 14:57:47

Penapaian teh sebenarnya adalah sejenis pengoksidaan biologi, dan daun teh dengan darjah penapaian yang berbeza diperolehi dengan perubahan yang berbeza dari bahan yang terkandung.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Perbezaan Antara Kaedah Penekan Kek Teh Pu Erh

2022-07-04 15:25:59

Dulu ada konsep yang diedarkan secara meluas: buatan tangan mesti lebih baik. Kek teh yang ditekan dengan tangan lebih "berperikemanusiaan", dengan kekuatan yang kurang, pemeliharaan jalur teh yang lebih baik, dan kurang kehilangan kualiti dalaman. Adakah itu benar-benar benar?
Ringkasnya: sudah tentu, kraftangan adalah baik, dan terdapat juga tempat yang unik dalam jentera. Tidak ada perbezaan antara baik dan buruk. Secara umumnya, kek teh Pu-erh yang ditekan mesin lebih ditekan oleh graviti berbanding kilang batu manual, tetapi sebenarnya, tea cake forming machines boleh juga ditekan dengan longgar, dan kilang batu juga boleh ditekan dengan kuat (asalkan kilang batu cukup berat). Secara umumnya, 14.15 kg menekan 357 gram kek, dan kira-kira 10 kg menekan 200 gram kek.
Untuk teh Pu-erh yang sama, menekan atau melonggarkan mempunyai pengaruh tertentu pada transformasi kek teh: walaupun transformasinya lebih perlahan, irama tekak akan menjadi lebih banyak; Masing-masing ada kelebihan tersendiri. Spesies daun sederhana dan kecil sesuai untuk pemadatan, dan spesies daun besar sesuai untuk melonggarkan. Jenis liar sesuai untuk melonggarkan, dan jenis yang ditanam sesuai untuk menekan. Menekan lebih sesuai untuk kawasan yang mempunyai kelembapan tinggi dan suhu tinggi. Jika muffin tidak disimpan dengan betul, ia mudah berkulat. Penekanan longgar agak lebih sesuai untuk kawasan yang mempunyai kelembapan dan kekeringan yang rendah, dan transformasi kek teh agak perlahan. Jika anda ingin menukar lebih cepat, anda boleh menyimpan kek teh yang ditekan longgar.