email

Perbezaan Antara Kaedah Penekan Kek Teh Pu Erh

Home > Berita > Berita Industri TehPerbezaan Antara Kaedah Penekan Kek Teh Pu Erh

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Perbezaan Antara Kaedah Penekan Kek Teh Pu Erh

2022-07-04 15:25:59

Dulu ada konsep yang diedarkan secara meluas: buatan tangan mesti lebih baik. Kek teh yang ditekan dengan tangan lebih "berperikemanusiaan", dengan kekuatan yang kurang, pemeliharaan jalur teh yang lebih baik, dan kurang kehilangan kualiti dalaman. Adakah itu benar-benar benar?
Ringkasnya: sudah tentu, kraftangan adalah baik, dan terdapat juga tempat yang unik dalam jentera. Tidak ada perbezaan antara baik dan buruk. Secara umumnya, kek teh Pu-erh yang ditekan mesin lebih ditekan oleh graviti berbanding kilang batu manual, tetapi sebenarnya, tea cake forming machines boleh juga ditekan dengan longgar, dan kilang batu juga boleh ditekan dengan kuat (asalkan kilang batu cukup berat). Secara umumnya, 14.15 kg menekan 357 gram kek, dan kira-kira 10 kg menekan 200 gram kek.
Untuk teh Pu-erh yang sama, menekan atau melonggarkan mempunyai pengaruh tertentu pada transformasi kek teh: walaupun transformasinya lebih perlahan, irama tekak akan menjadi lebih banyak; Masing-masing ada kelebihan tersendiri. Spesies daun sederhana dan kecil sesuai untuk pemadatan, dan spesies daun besar sesuai untuk melonggarkan. Jenis liar sesuai untuk melonggarkan, dan jenis yang ditanam sesuai untuk menekan. Menekan lebih sesuai untuk kawasan yang mempunyai kelembapan tinggi dan suhu tinggi. Jika muffin tidak disimpan dengan betul, ia mudah berkulat. Penekanan longgar agak lebih sesuai untuk kawasan yang mempunyai kelembapan dan kekeringan yang rendah, dan transformasi kek teh agak perlahan. Jika anda ingin menukar lebih cepat, anda boleh menyimpan kek teh yang ditekan longgar.