email

Perbezaan Antara Kek Teh Manual Dan Kek Teh Mesin

Home > Berita > Berita Industri TehPerbezaan Antara Kek Teh Manual Dan Kek Teh Mesin

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Perbezaan Antara Kek Teh Manual Dan Kek Teh Mesin

2022-07-04 15:03:08

Menurut catatan literatur, semasa Dinasti Tang di China, semua jenis teh umumnya dihasilkan dalam bentuk teh kek dan teh berkumpulan, sama seperti Pu"er sekarang, tetapi teh di selatan Yunnan pada masa itu adalah sebaliknya, secara umumnya. teh lepas.pelbagai jenis.

Sehingga Dinasti Ming "Dian Lue" mula merakam: "Dunia yang digunakan adalah semua teh Pu"er, yang dikukus menjadi satu kumpulan." Ini menunjukkan bahawa "teh ketat Pu"er yang diautoklaf muncul semasa Dinasti Ming. Pada Dinasti Qing, kerana kekaguman dan kasih sayang keluarga diraja, teh Pu"er memasuki zaman kegemilangannya yang pertama sebagai "penghormatan", dan proses dan pengalaman pengeluaran seperti penghijauan, penggulungan, pengeringan, dan autoklaf telah diperbaiki secara beransur-ansur.

Dalam era kekurangan bantuan mekanikal dan terutamanya pengeluaran manual, proses pembentukan teh Pu"er terutamanya bergantung pada sejumlah besar input manusia untuk diselesaikan. Setakat ini, di pergunungan teh utama di sepanjang Sungai Lancang di Yunnan, anda boleh masih menemui kemahiran tradisional mengisar dan menekan tangan untuk membentuk Pu"er.

Dengan perkembangan mesin, kaedah menekan kek teh seperti hydraulic tea pressing machines telah beransur-ansur menjadi popular. Jadi persoalannya, yang manakah lebih baik daripada mesin penekan batu manual tradisional dan mesin hidraulik moden untuk menekan daun teh?

Proses menekan kek giling batu manual: mula-mula kukus teh, kukus teh untuk melembutkan, dan larutkan gel teh, kemudian masukkan teh ke dalam beg kain bersih, uli teh menjadi kek bulat, dan kemudian gunakan batu itu. kisar untuk menekan kek untuk membuat teh menjadi bentuk kek.