email

Perbezaan Antara Kek Teh Manual Dan Kek Teh Mesin

Home > Berita > Berita Industri TehPerbezaan Antara Kek Teh Manual Dan Kek Teh Mesin

Produk panas.

Bagaimana Suhu Tinggi Musim Panas Mempengaruhi Pertumbuhan Daun Teh

Bagaimana Suhu Tinggi Musim Panas Mempengaruhi Pertumbuhan Daun Teh

2022-07-23 15:48:13

Semasa tempoh suhu tinggi pada musim panas, perhatian harus diberikan kepada teduhan, perlindungan matahari dan pengairan, untuk memastikan pertumbuhan normal dan perkembangan pokok teh dan memastikan kualiti daun teh.

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

Toleransi Pokok Teh Berbeza Kepada Suhu Rendah

2022-07-23 15:41:42

Dalam keadaan biasa, toleransi varieti teh jenis renek lebih kuat daripada pokok teh jenis pokok, dan toleransi suhu rendah bagi pokok teh daun sederhana dan kecil adalah lebih kuat daripada pokok teh berdaun besar.

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

Suhu Optimum Untuk Pertumbuhan Pokok Teh

2022-07-23 15:33:47

Suhu yang betul adalah kondusif untuk menggalakkan pertumbuhan sihat pokok teh, mari kita lihat lebih lanjut!

Penapaian Teh, Pengoksidaan Biologi

Penapaian Teh, Pengoksidaan Biologi

2022-07-15 14:57:47

Penapaian teh sebenarnya adalah sejenis pengoksidaan biologi, dan daun teh dengan darjah penapaian yang berbeza diperolehi dengan perubahan yang berbeza dari bahan yang terkandung.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Perbezaan Antara Kek Teh Manual Dan Kek Teh Mesin

2022-07-04 15:03:08

Menurut catatan literatur, semasa Dinasti Tang di China, semua jenis teh umumnya dihasilkan dalam bentuk teh kek dan teh berkumpulan, sama seperti Pu"er sekarang, tetapi teh di selatan Yunnan pada masa itu adalah sebaliknya, secara umumnya. teh lepas.pelbagai jenis.

Sehingga Dinasti Ming "Dian Lue" mula merakam: "Dunia yang digunakan adalah semua teh Pu"er, yang dikukus menjadi satu kumpulan." Ini menunjukkan bahawa "teh ketat Pu"er yang diautoklaf muncul semasa Dinasti Ming. Pada Dinasti Qing, kerana kekaguman dan kasih sayang keluarga diraja, teh Pu"er memasuki zaman kegemilangannya yang pertama sebagai "penghormatan", dan proses dan pengalaman pengeluaran seperti penghijauan, penggulungan, pengeringan, dan autoklaf telah diperbaiki secara beransur-ansur.

Dalam era kekurangan bantuan mekanikal dan terutamanya pengeluaran manual, proses pembentukan teh Pu"er terutamanya bergantung pada sejumlah besar input manusia untuk diselesaikan. Setakat ini, di pergunungan teh utama di sepanjang Sungai Lancang di Yunnan, anda boleh masih menemui kemahiran tradisional mengisar dan menekan tangan untuk membentuk Pu"er.

Dengan perkembangan mesin, kaedah menekan kek teh seperti hydraulic tea pressing machines telah beransur-ansur menjadi popular. Jadi persoalannya, yang manakah lebih baik daripada mesin penekan batu manual tradisional dan mesin hidraulik moden untuk menekan daun teh?

Proses menekan kek giling batu manual: mula-mula kukus teh, kukus teh untuk melembutkan, dan larutkan gel teh, kemudian masukkan teh ke dalam beg kain bersih, uli teh menjadi kek bulat, dan kemudian gunakan batu itu. kisar untuk menekan kek untuk membuat teh menjadi bentuk kek.