email

Perbezaan Antara Kek Teh Manual Dan Kek Teh Mesin

Home > Berita > Berita Industri TehPerbezaan Antara Kek Teh Manual Dan Kek Teh Mesin

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Perbezaan Antara Kek Teh Manual Dan Kek Teh Mesin

2022-07-04 15:03:08

Menurut catatan literatur, semasa Dinasti Tang di China, semua jenis teh umumnya dihasilkan dalam bentuk teh kek dan teh berkumpulan, sama seperti Pu"er sekarang, tetapi teh di selatan Yunnan pada masa itu adalah sebaliknya, secara umumnya. teh lepas.pelbagai jenis.

Sehingga Dinasti Ming "Dian Lue" mula merakam: "Dunia yang digunakan adalah semua teh Pu"er, yang dikukus menjadi satu kumpulan." Ini menunjukkan bahawa "teh ketat Pu"er yang diautoklaf muncul semasa Dinasti Ming. Pada Dinasti Qing, kerana kekaguman dan kasih sayang keluarga diraja, teh Pu"er memasuki zaman kegemilangannya yang pertama sebagai "penghormatan", dan proses dan pengalaman pengeluaran seperti penghijauan, penggulungan, pengeringan, dan autoklaf telah diperbaiki secara beransur-ansur.

Dalam era kekurangan bantuan mekanikal dan terutamanya pengeluaran manual, proses pembentukan teh Pu"er terutamanya bergantung pada sejumlah besar input manusia untuk diselesaikan. Setakat ini, di pergunungan teh utama di sepanjang Sungai Lancang di Yunnan, anda boleh masih menemui kemahiran tradisional mengisar dan menekan tangan untuk membentuk Pu"er.

Dengan perkembangan mesin, kaedah menekan kek teh seperti hydraulic tea pressing machines telah beransur-ansur menjadi popular. Jadi persoalannya, yang manakah lebih baik daripada mesin penekan batu manual tradisional dan mesin hidraulik moden untuk menekan daun teh?

Proses menekan kek giling batu manual: mula-mula kukus teh, kukus teh untuk melembutkan, dan larutkan gel teh, kemudian masukkan teh ke dalam beg kain bersih, uli teh menjadi kek bulat, dan kemudian gunakan batu itu. kisar untuk menekan kek untuk membuat teh menjadi bentuk kek.