email

Memetik Teh Mekanikal

Home > Berita > Berita Industri TehMemetik Teh Mekanikal

Produk panas.

Memetik Teh Mekanikal

Memetik Teh Mekanikal

2022-06-18 15:36:09

Memetik teh secara mekanikal mesti menggunakan kaedah yang betul untuk menjadikan pokok teh tumbuh dengan lebih baik. Pada masa yang sama, daun segar selepas dipetik mesti diinsuranskan dan disimpan dengan betul.

Nota Memetik Teh

Nota Memetik Teh

2022-06-18 15:29:27

Untuk pertumbuhan daun teh yang lebih baik, semasa proses memetik teh, perhatian harus diberikan kepada teknik memetik teh dan kaedah memetik.

Standard Untuk Penuaian Teh

Standard Untuk Penuaian Teh

2022-06-11 17:39:36

Piawaian memetik teh hendaklah mengikut piawaian teh yang diproses, dengan mengambil kira masalah pengekalan dan penuaian daun.

Risiko Dan Masalah Dalam Memetik Teh

Risiko Dan Masalah Dalam Memetik Teh

2022-06-11 17:04:57

Memetik teh harus mengelakkan memetik pemangsa, memilih mengikut situasi sebenar teh, dan melindungi teh sepenuhnya.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Memetik Teh Mekanikal

2022-06-18 15:36:09

Keempat ialah memetik teh mekanikal.
Pemetikan teh secara mekanikal semakin banyak digunakan. Ada dua perkara ilmu yang perlu diingatkan kepada sahabat:
1. Pada peringkat awal memetik teh mekanikal, disebabkan bahagian percambahan pokok teh yang tidak sekata, kesan memetik akan menjadi tidak memuaskan. Banyak tempat sering meninggalkan penggunaan pemetik teh mekanikal atas sebab ini.
Memetik teh mekanikal mesti berterusan. Pada satah dan ketinggian memetik, selepas meratakan cahaya berulang dan pemangkasan ringan, bahagian bercambah secara beransur-ansur akan bersatu. Selepas 5-6 kali rangsangan berulang, tapak percambahan akan menjadi lebih dan lebih bersatu, dan kesannya akan menjadi lebih baik dan lebih baik.
2. Setiap kali teh dipetik secara mekanikal, pokok teh sebenarnya dicantas atau diratakan dengan ringan. Oleh itu, taman teh dengan mekanikal memetik teh memerlukan tahap penanaman baja yang lebih tinggi, dan pengurusan penanaman baja harus diperkasakan.

Isu penyimpanan selepas memilih
Kawan tahu banyak kebun teh yang jauh dari tempat tinggal mereka. Selepas daun segar dipetik, terdapat masalah untuk memastikan ia segar. Ingatkan rakan petani teh:
Pastikan anda memberi perhatian untuk melindungi daun segar, dan cuba mengendalikannya dengan lembut untuk mengekalkan kesegarannya dan mewujudkan keadaan untuk pemprosesan teh kemudian.
Di samping itu, daun segar selepas jatuh dari pokok sebenarnya masih hidup, dan pernafasannya masih berjalan. Banyak daun segar yang dituai akan menjadi panas. Beri perhatian kepada kemerosotan dan kemerahan daun segar semasa penyimpanan.