email

Nota Memetik Teh

Home > Berita > Berita Industri TehNota Memetik Teh

Produk panas.

Memetik Teh Mekanikal

Memetik Teh Mekanikal

2022-06-18 15:36:09

Memetik teh secara mekanikal mesti menggunakan kaedah yang betul untuk menjadikan pokok teh tumbuh dengan lebih baik. Pada masa yang sama, daun segar selepas dipetik mesti diinsuranskan dan disimpan dengan betul.

Nota Memetik Teh

Nota Memetik Teh

2022-06-18 15:29:27

Untuk pertumbuhan daun teh yang lebih baik, semasa proses memetik teh, perhatian harus diberikan kepada teknik memetik teh dan kaedah memetik.

Standard Untuk Penuaian Teh

Standard Untuk Penuaian Teh

2022-06-11 17:39:36

Piawaian memetik teh hendaklah mengikut piawaian teh yang diproses, dengan mengambil kira masalah pengekalan dan penuaian daun.

Risiko Dan Masalah Dalam Memetik Teh

Risiko Dan Masalah Dalam Memetik Teh

2022-06-11 17:04:57

Memetik teh harus mengelakkan memetik pemangsa, memilih mengikut situasi sebenar teh, dan melindungi teh sepenuhnya.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Nota Memetik Teh

2022-06-18 15:29:27

Yang pertama ialah tea picking method.
Kaedah memetik teh selalunya dipetik dengan pegangan iaitu dengan lembut menjalin tunas dan daun muda dengan jari telunjuk dan ibu jari, dan mengangkatnya ke atas.
Pada masa kini, banyak kaedah memetik yang salah, dan kaedah yang salah seperti mengoyak, menarik, memulas, dan mencubit harus dielakkan. Kerana teknik ini akan meningkatkan kawasan luka di tapak memetik, yang bukan sahaja meningkatkan kawasan luka untuk badan pokok teh, tetapi juga selepas daun teh diproses untuk pucuk baru, kesan kemerahan ditemui di pangkal batang siap. teh, menjadikan daun Pelbagai bahagian bawah.
Yang kedua ialah memberi perhatian kepada cara memetik teh.
Kami menyokong perlombongan tepat pada masanya dan perlombongan menunggang kuda. Maksudnya, ia sepatutnya pantas. Atas dasar membezakan kelompok, kita harus menekankan perlombongan yang rajin, dan kita mesti membezakan kelompok berdasarkan perlombongan yang rajin.
Jangan tolak ke hadapan seperti "potong rambut" pada satu masa, jika tidak dahan di hadapan akan menjadi lembut dan dahan di belakang akan menjadi tua. Inilah sebab mengapa hasil yang tinggi bukanlah hasil tuaian yang baik, dan hasil yang tinggi tidak berkualiti tinggi.
Ketiga, beri perhatian kepada "menekan bahagian tengah untuk mempromosikan kedua-dua belah pihak".
Apakah maksudnya? Teh mempunyai ciri-ciri berkembang ke arah atas, dengan dominasi pusat yang lebih kuat dan dominasi apikal yang agak kuat. Selalunya, kadar pertumbuhan di tengah pokok akan melebihi kedua-dua belah pokok. Bahagian tengah boleh dituai lebih berat, dan kedua-dua belah harus dipelihara dengan betul.
Dengan kaedah "menekan bahagian tengah dan mempromosikan kedua-dua belah", kanopi akan menjadi lebih padat dan lebih padat.