email

Nota Memetik Teh

Home > Berita > Berita Industri TehNota Memetik Teh

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Nota Memetik Teh

2022-06-18 15:29:27

Yang pertama ialah tea picking method.
Kaedah memetik teh selalunya dipetik dengan pegangan iaitu dengan lembut menjalin tunas dan daun muda dengan jari telunjuk dan ibu jari, dan mengangkatnya ke atas.
Pada masa kini, banyak kaedah memetik yang salah, dan kaedah yang salah seperti mengoyak, menarik, memulas, dan mencubit harus dielakkan. Kerana teknik ini akan meningkatkan kawasan luka di tapak memetik, yang bukan sahaja meningkatkan kawasan luka untuk badan pokok teh, tetapi juga selepas daun teh diproses untuk pucuk baru, kesan kemerahan ditemui di pangkal batang siap. teh, menjadikan daun Pelbagai bahagian bawah.
Yang kedua ialah memberi perhatian kepada cara memetik teh.
Kami menyokong perlombongan tepat pada masanya dan perlombongan menunggang kuda. Maksudnya, ia sepatutnya pantas. Atas dasar membezakan kelompok, kita harus menekankan perlombongan yang rajin, dan kita mesti membezakan kelompok berdasarkan perlombongan yang rajin.
Jangan tolak ke hadapan seperti "potong rambut" pada satu masa, jika tidak dahan di hadapan akan menjadi lembut dan dahan di belakang akan menjadi tua. Inilah sebab mengapa hasil yang tinggi bukanlah hasil tuaian yang baik, dan hasil yang tinggi tidak berkualiti tinggi.
Ketiga, beri perhatian kepada "menekan bahagian tengah untuk mempromosikan kedua-dua belah pihak".
Apakah maksudnya? Teh mempunyai ciri-ciri berkembang ke arah atas, dengan dominasi pusat yang lebih kuat dan dominasi apikal yang agak kuat. Selalunya, kadar pertumbuhan di tengah pokok akan melebihi kedua-dua belah pokok. Bahagian tengah boleh dituai lebih berat, dan kedua-dua belah harus dipelihara dengan betul.
Dengan kaedah "menekan bahagian tengah dan mempromosikan kedua-dua belah", kanopi akan menjadi lebih padat dan lebih padat.