email

Standard Untuk Penuaian Teh

Home > Berita > Berita Industri TehStandard Untuk Penuaian Teh

Produk panas.

Memetik Teh Mekanikal

Memetik Teh Mekanikal

2022-06-18 15:36:09

Memetik teh secara mekanikal mesti menggunakan kaedah yang betul untuk menjadikan pokok teh tumbuh dengan lebih baik. Pada masa yang sama, daun segar selepas dipetik mesti diinsuranskan dan disimpan dengan betul.

Nota Memetik Teh

Nota Memetik Teh

2022-06-18 15:29:27

Untuk pertumbuhan daun teh yang lebih baik, semasa proses memetik teh, perhatian harus diberikan kepada teknik memetik teh dan kaedah memetik.

Standard Untuk Penuaian Teh

Standard Untuk Penuaian Teh

2022-06-11 17:39:36

Piawaian memetik teh hendaklah mengikut piawaian teh yang diproses, dengan mengambil kira masalah pengekalan dan penuaian daun.

Risiko Dan Masalah Dalam Memetik Teh

Risiko Dan Masalah Dalam Memetik Teh

2022-06-11 17:04:57

Memetik teh harus mengelakkan memetik pemangsa, memilih mengikut situasi sebenar teh, dan melindungi teh sepenuhnya.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Standard Untuk Penuaian Teh

2022-06-11 17:39:36

Yang pertama ialah konsep piawaian. Sebarang memetik teh mesti tertakluk kepada jenis teh tertentu, atau keperluan kualiti tertentu. Jenis dan kualiti teh yang berbeza mempunyai keperluan yang berbeza untuk piawaian daun segar, malah keperluan yang terhad.
Contohnya, memproses teh Longjing. Teh Longjing adalah sejenis teh yang leper, bentuk daunnya dikehendaki bujur, dan hujung daunnya tumpul.
Sebagai contoh lain, jarum perak dan jarum pain digunakan untuk membuat teh berbentuk jarum. Ia memerlukan hujung daun menjadi hujung yang tajam atau akut, supaya selepas membungkus daun tunas, "bentuk jarum" batang teh yang digosok akan menjadi tajam dan runcing, dan bentuknya sangat cantik.
Oleh itu, pelbagai jenis teh mempunyai keperluan standard mereka sendiri. Teh putik mempunyai keperluan untuk teh putik, teh daun mempunyai keperluan untuk teh daun, teh pukal mempunyai keperluan untuk teh pukal, dan teh sampingan mempunyai keperluan untuk teh sampingan. Kami mahu melaksanakan standard ini.

Kedua, adalah perlu untuk mengendalikan hubungan antara tea harvesting dan pengekalan, penuaian dan pengurusan, dan penuaian dan pembangunan semasa proses memetik. Adalah penting untuk mengingatkan rakan-rakan untuk memberi perhatian kepada penggunaan satu ilmu: sisik, daun ikan, dan daun sejati.
Selalunya ada 2-4 skala, iaitu ada 2-4 skala di bahagian bawah setiap cabang. Batang dan daun terbentuk daripada primordium tunas daun, dan primordium daun lahir pada kedua-dua belah ketiak daun—dengan kata lain, di mana sisik paling pekat, tunas daun paling padat.
Jika daun ikan dituai, 2 hingga 4 dahan boleh diperoleh dalam internode yang sangat singkat. Dengan penambahan dahan tunas sisi daun ikan, ia mungkin tumbuh 5 cabang baru, yang akan menjadi lebih banyak dituai.
Selepas semakin banyak mencabut dan semakin banyak dahan yang bertunas, pihak pengurusan kebun teh perlu bersaing, kerana ia memerlukan lebih banyak khasiat. Kami berkata bahawa daun dalam tempoh 30 hari adalah daun boleh guna, dan pengurusan harus diperkukuhkan.