email

Risiko Dan Masalah Dalam Memetik Teh

Home > Berita > Berita Industri TehRisiko Dan Masalah Dalam Memetik Teh

Produk panas.

Memetik Teh Mekanikal

Memetik Teh Mekanikal

2022-06-18 15:36:09

Memetik teh secara mekanikal mesti menggunakan kaedah yang betul untuk menjadikan pokok teh tumbuh dengan lebih baik. Pada masa yang sama, daun segar selepas dipetik mesti diinsuranskan dan disimpan dengan betul.

Nota Memetik Teh

Nota Memetik Teh

2022-06-18 15:29:27

Untuk pertumbuhan daun teh yang lebih baik, semasa proses memetik teh, perhatian harus diberikan kepada teknik memetik teh dan kaedah memetik.

Standard Untuk Penuaian Teh

Standard Untuk Penuaian Teh

2022-06-11 17:39:36

Piawaian memetik teh hendaklah mengikut piawaian teh yang diproses, dengan mengambil kira masalah pengekalan dan penuaian daun.

Risiko Dan Masalah Dalam Memetik Teh

Risiko Dan Masalah Dalam Memetik Teh

2022-06-11 17:04:57

Memetik teh harus mengelakkan memetik pemangsa, memilih mengikut situasi sebenar teh, dan melindungi teh sepenuhnya.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Risiko Dan Masalah Dalam Memetik Teh

2022-06-11 17:04:57

Memetik teh adalah permulaan pengeluaran industri teh dan jambatan yang menghubungkan pertanian dan industri teh.
Penuaian teh tidak seperti penuaian padi, gandum, jagung, atau pokok buah-buahan yang dihasilkan dalam pertanian. Terdapat objek penuaian yang jelas, dan apabila ia matang, ia boleh dituai pada satu masa; memetik teh ialah proses berterusan berbilang musim dan berbilang kelompok. Kerja-kerja pengeluaran pertanian mempunyai rawak yang agak besar.
Pepatah pertanian berkata, "Memetik tiga hari lebih awal adalah harta, dan memetik lewat tiga hari menjadi rumput." Objek penuaian teh boleh menjadi besar atau kecil, awal atau lewat, tebal atau nipis, panjang atau pendek... Rawak dan Ketidakpastian ini secara langsung mempengaruhi kualiti teh.
Oleh itu, di banyak kawasan teh di China, terdapat fenomena "hasil tinggi tetapi tuaian tidak baik" atau "penuaian tinggi tetapi tidak berkualiti tinggi". Adalah perlu untuk kita memahami secara sistematik kerja-kerja penuaian teh dari sudut saintifik.

Risiko dan masalah dalam tea picking
Kita harus mengakui bahawa setiap memetik teh atau mencantas pokok teh adalah kerosakan kepada pokok teh. Kerosakan ini tertumpu dalam dua aspek:
Pertama, ia mengurangkan kawasan daun secara mendadak, menjadikan pokok teh kehilangan sejumlah besar organ fotosintesis, melemahkan kapasiti fotosintesis, dan fungsi fisiologi pokok teh menunjukkan penurunan jangka pendek atau keletihan.
Kedua, setiap kali anda memetik atau mencantas, banyak luka yang tertinggal pada badan pokok teh, dan pokok teh pasti akan menggunakan banyak tenaga untuk menyembuhkan luka dan memulihkan fungsinya. Memetik yang tidak betul bukan sahaja akan gagal mencapai tujuan "lebih banyak memetik", tetapi juga mempercepatkan penurunan fungsi fisiologi pokok teh, malah menjejaskan panjang keseluruhan kitaran hayat.