email

Risiko Dan Masalah Dalam Memetik Teh

Home > Berita > Berita Industri TehRisiko Dan Masalah Dalam Memetik Teh

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Risiko Dan Masalah Dalam Memetik Teh

2022-06-11 17:04:57

Memetik teh adalah permulaan pengeluaran industri teh dan jambatan yang menghubungkan pertanian dan industri teh.
Penuaian teh tidak seperti penuaian padi, gandum, jagung, atau pokok buah-buahan yang dihasilkan dalam pertanian. Terdapat objek penuaian yang jelas, dan apabila ia matang, ia boleh dituai pada satu masa; memetik teh ialah proses berterusan berbilang musim dan berbilang kelompok. Kerja-kerja pengeluaran pertanian mempunyai rawak yang agak besar.
Pepatah pertanian berkata, "Memetik tiga hari lebih awal adalah harta, dan memetik lewat tiga hari menjadi rumput." Objek penuaian teh boleh menjadi besar atau kecil, awal atau lewat, tebal atau nipis, panjang atau pendek... Rawak dan Ketidakpastian ini secara langsung mempengaruhi kualiti teh.
Oleh itu, di banyak kawasan teh di China, terdapat fenomena "hasil tinggi tetapi tuaian tidak baik" atau "penuaian tinggi tetapi tidak berkualiti tinggi". Adalah perlu untuk kita memahami secara sistematik kerja-kerja penuaian teh dari sudut saintifik.

Risiko dan masalah dalam tea picking
Kita harus mengakui bahawa setiap memetik teh atau mencantas pokok teh adalah kerosakan kepada pokok teh. Kerosakan ini tertumpu dalam dua aspek:
Pertama, ia mengurangkan kawasan daun secara mendadak, menjadikan pokok teh kehilangan sejumlah besar organ fotosintesis, melemahkan kapasiti fotosintesis, dan fungsi fisiologi pokok teh menunjukkan penurunan jangka pendek atau keletihan.
Kedua, setiap kali anda memetik atau mencantas, banyak luka yang tertinggal pada badan pokok teh, dan pokok teh pasti akan menggunakan banyak tenaga untuk menyembuhkan luka dan memulihkan fungsinya. Memetik yang tidak betul bukan sahaja akan gagal mencapai tujuan "lebih banyak memetik", tetapi juga mempercepatkan penurunan fungsi fisiologi pokok teh, malah menjejaskan panjang keseluruhan kitaran hayat.