email

Kemahiran Penetapan Suhu Teh Puer

Home > Berita > Berita Industri TehKemahiran Penetapan Suhu Teh Puer

Produk panas.

Memetik Teh Mekanikal

Memetik Teh Mekanikal

2022-06-18 15:36:09

Memetik teh secara mekanikal mesti menggunakan kaedah yang betul untuk menjadikan pokok teh tumbuh dengan lebih baik. Pada masa yang sama, daun segar selepas dipetik mesti diinsuranskan dan disimpan dengan betul.

Nota Memetik Teh

Nota Memetik Teh

2022-06-18 15:29:27

Untuk pertumbuhan daun teh yang lebih baik, semasa proses memetik teh, perhatian harus diberikan kepada teknik memetik teh dan kaedah memetik.

Standard Untuk Penuaian Teh

Standard Untuk Penuaian Teh

2022-06-11 17:39:36

Piawaian memetik teh hendaklah mengikut piawaian teh yang diproses, dengan mengambil kira masalah pengekalan dan penuaian daun.

Risiko Dan Masalah Dalam Memetik Teh

Risiko Dan Masalah Dalam Memetik Teh

2022-06-11 17:04:57

Memetik teh harus mengelakkan memetik pemangsa, memilih mengikut situasi sebenar teh, dan melindungi teh sepenuhnya.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Kemahiran Penetapan Suhu Teh Puer

2022-06-01 14:16:16

Penyiapan teh Pu-erh boleh diringkaskan dalam tiga perkataan: cepat, seragam dan sepenuhnya.

"Cepat" merujuk kepada menaikkan suhu daun dengan cepat (biasanya dalam masa 1 hingga 2 minit) kepada 85°C selama kira-kira 3 minit, kerana 85°C ialah suhu kritikal untuk penyahaktifan enzim.

"Seragam" bermaksud bahawa suhu adalah seragam yang mungkin, dan penetapan adalah seragam.

"Totally" bermaksud membunuh daun segar dengan teliti.

Mengenai enzim aktif dalam teh, terdapat set suhu sedemikian: apabila suhu mencapai 35 °C, kesan pemangkin enzim akan berganda untuk setiap peningkatan suhu 10 °C; pada 52 °C, aktiviti polifenol oksidase adalah paling tinggi; pada 85 °C, Penyahaktifan Enzim.

Oleh itu, cara terbaik untuk penetapan teh adalah dengan menaikkan suhu dengan cepat, supaya suhu daun mencapai 85 °C, dan tea fixing diselesaikan dalam masa yang singkat, enzim aktif dibunuh secepat mungkin, dan potensi penuaan teh Pu"er dipelihara sebaik mungkin.

Jadi apa yang berlaku apabila suhu terlalu tinggi dan terlalu rendah?

Jika suhu terlalu tinggi, ia akan menyebabkan banyak keretakan glikosida, yang juga akan mengurangkan potensi penuaan; jika suhu terlalu rendah, bukan sahaja rasa berumput mendidih rendah tidak meruap, tetapi juga membawa kepada berlakunya pra-penapaian, dengan itu memusnahkan potensi penuaan teh Pu-erh.

Oleh itu, apabila kita membetulkan daun segar teh Pu-erh, adalah lebih baik untuk mengawal dan merekodkan suhu daun dengan tepat. Kualiti teh Pu-erh yang dihasilkan dengan cara ini lebih terjamin, terutamanya dalam proses penuaan nanti, impaknya akan lebih besar dan lebih besar.