email

Kemahiran Penetapan Suhu Teh Puer

Home > Berita > Berita Industri TehKemahiran Penetapan Suhu Teh Puer

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Kemahiran Penetapan Suhu Teh Puer

2022-06-01 14:16:16

Penyiapan teh Pu-erh boleh diringkaskan dalam tiga perkataan: cepat, seragam dan sepenuhnya.

"Cepat" merujuk kepada menaikkan suhu daun dengan cepat (biasanya dalam masa 1 hingga 2 minit) kepada 85°C selama kira-kira 3 minit, kerana 85°C ialah suhu kritikal untuk penyahaktifan enzim.

"Seragam" bermaksud bahawa suhu adalah seragam yang mungkin, dan penetapan adalah seragam.

"Totally" bermaksud membunuh daun segar dengan teliti.

Mengenai enzim aktif dalam teh, terdapat set suhu sedemikian: apabila suhu mencapai 35 °C, kesan pemangkin enzim akan berganda untuk setiap peningkatan suhu 10 °C; pada 52 °C, aktiviti polifenol oksidase adalah paling tinggi; pada 85 °C, Penyahaktifan Enzim.

Oleh itu, cara terbaik untuk penetapan teh adalah dengan menaikkan suhu dengan cepat, supaya suhu daun mencapai 85 °C, dan tea fixing diselesaikan dalam masa yang singkat, enzim aktif dibunuh secepat mungkin, dan potensi penuaan teh Pu"er dipelihara sebaik mungkin.

Jadi apa yang berlaku apabila suhu terlalu tinggi dan terlalu rendah?

Jika suhu terlalu tinggi, ia akan menyebabkan banyak keretakan glikosida, yang juga akan mengurangkan potensi penuaan; jika suhu terlalu rendah, bukan sahaja rasa berumput mendidih rendah tidak meruap, tetapi juga membawa kepada berlakunya pra-penapaian, dengan itu memusnahkan potensi penuaan teh Pu-erh.

Oleh itu, apabila kita membetulkan daun segar teh Pu-erh, adalah lebih baik untuk mengawal dan merekodkan suhu daun dengan tepat. Kualiti teh Pu-erh yang dihasilkan dengan cara ini lebih terjamin, terutamanya dalam proses penuaan nanti, impaknya akan lebih besar dan lebih besar.