email

Kemahiran Penetapan Suhu Teh Puer

Home > Berita > Berita Industri TehKemahiran Penetapan Suhu Teh Puer

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Kemahiran Penetapan Suhu Teh Puer

2022-06-01 14:16:16

Penyiapan teh Pu-erh boleh diringkaskan dalam tiga perkataan: cepat, seragam dan sepenuhnya.

"Cepat" merujuk kepada menaikkan suhu daun dengan cepat (biasanya dalam masa 1 hingga 2 minit) kepada 85°C selama kira-kira 3 minit, kerana 85°C ialah suhu kritikal untuk penyahaktifan enzim.

"Seragam" bermaksud bahawa suhu adalah seragam yang mungkin, dan penetapan adalah seragam.

"Totally" bermaksud membunuh daun segar dengan teliti.

Mengenai enzim aktif dalam teh, terdapat set suhu sedemikian: apabila suhu mencapai 35 °C, kesan pemangkin enzim akan berganda untuk setiap peningkatan suhu 10 °C; pada 52 °C, aktiviti polifenol oksidase adalah paling tinggi; pada 85 °C, Penyahaktifan Enzim.

Oleh itu, cara terbaik untuk penetapan teh adalah dengan menaikkan suhu dengan cepat, supaya suhu daun mencapai 85 °C, dan tea fixing diselesaikan dalam masa yang singkat, enzim aktif dibunuh secepat mungkin, dan potensi penuaan teh Pu"er dipelihara sebaik mungkin.

Jadi apa yang berlaku apabila suhu terlalu tinggi dan terlalu rendah?

Jika suhu terlalu tinggi, ia akan menyebabkan banyak keretakan glikosida, yang juga akan mengurangkan potensi penuaan; jika suhu terlalu rendah, bukan sahaja rasa berumput mendidih rendah tidak meruap, tetapi juga membawa kepada berlakunya pra-penapaian, dengan itu memusnahkan potensi penuaan teh Pu-erh.

Oleh itu, apabila kita membetulkan daun segar teh Pu-erh, adalah lebih baik untuk mengawal dan merekodkan suhu daun dengan tepat. Kualiti teh Pu-erh yang dihasilkan dengan cara ini lebih terjamin, terutamanya dalam proses penuaan nanti, impaknya akan lebih besar dan lebih besar.