email

Kemahiran Penetapan Suhu Teh Puer

Home > Berita > Berita Industri TehKemahiran Penetapan Suhu Teh Puer

Produk panas.

Pengenalan kepada Mesin Pembungkus Serbuk Pod Kopi Teh Kecil Automatik Bentuk Bulat

Pengenalan kepada Mesin Pembungkus Serbuk Pod Kopi Teh Kecil Automatik Bentuk Bulat

2024-04-18 11:10:42

Mesin pembungkus serbuk kopi pod teh penapis bentuk bulat kecil automatik ialah penyelesaian pembungkusan canggih yang direka untuk menyelaraskan proses pembungkusan untuk teh penapis bentuk bulat kecil, buah kopi dan serbuk. Artikel ini akan memberikan gambaran keseluruhan mesin inovatif ini, termasuk ciri, faedah dan aplikasinya.

Evolusi dan Aplikasi Mesin Pembungkusan Pengisian Beg Gula-gula Ais Automatik Serbuk Basuh Beg Kopi Pengedap

Evolusi dan Aplikasi Mesin Pembungkusan Pengisian Beg Gula-gula Ais Automatik Serbuk Basuh Beg Kopi Pengedap

2024-04-18 10:36:42

Mesin Pembungkusan Pengisian Beg Gula-gula Ais Automatik Serbuk Basuh telah melalui pembangunan yang ketara selama bertahun-tahun untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk penyelesaian pembungkusan yang cekap dan automatik.

Evolusi dan Faedah Mesin Pembalut Kotak Teh Kecil

Evolusi dan Faedah Mesin Pembalut Kotak Teh Kecil

2024-04-15 17:26:49

Memperkenalkan sejarah, kaedah penggunaan, senario aplikasi, dan penilaian penulis tentang kelebihan mesin pengedap teh kecil

Pengenalan Ringkas kepada Pelbagai Jenis Teh Hitam

Pengenalan Ringkas kepada Pelbagai Jenis Teh Hitam

2023-11-29 09:00:13

Teh hitam, juga dikenali sebagai teh merah di China, adalah minuman popular yang dinikmati oleh orang di seluruh dunia. Artikel ini bertujuan untuk memberikan gambaran ringkas tentang pelbagai jenis teh hitam dan ciri-cirinya.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Kemahiran Penetapan Suhu Teh Puer

2022-06-01 14:16:16

Penyiapan teh Pu-erh boleh diringkaskan dalam tiga perkataan: cepat, seragam dan sepenuhnya.

"Cepat" merujuk kepada menaikkan suhu daun dengan cepat (biasanya dalam masa 1 hingga 2 minit) kepada 85°C selama kira-kira 3 minit, kerana 85°C ialah suhu kritikal untuk penyahaktifan enzim.

"Seragam" bermaksud bahawa suhu adalah seragam yang mungkin, dan penetapan adalah seragam.

"Totally" bermaksud membunuh daun segar dengan teliti.

Mengenai enzim aktif dalam teh, terdapat set suhu sedemikian: apabila suhu mencapai 35 °C, kesan pemangkin enzim akan berganda untuk setiap peningkatan suhu 10 °C; pada 52 °C, aktiviti polifenol oksidase adalah paling tinggi; pada 85 °C, Penyahaktifan Enzim.

Oleh itu, cara terbaik untuk penetapan teh adalah dengan menaikkan suhu dengan cepat, supaya suhu daun mencapai 85 °C, dan tea fixing diselesaikan dalam masa yang singkat, enzim aktif dibunuh secepat mungkin, dan potensi penuaan teh Pu"er dipelihara sebaik mungkin.

Jadi apa yang berlaku apabila suhu terlalu tinggi dan terlalu rendah?

Jika suhu terlalu tinggi, ia akan menyebabkan banyak keretakan glikosida, yang juga akan mengurangkan potensi penuaan; jika suhu terlalu rendah, bukan sahaja rasa berumput mendidih rendah tidak meruap, tetapi juga membawa kepada berlakunya pra-penapaian, dengan itu memusnahkan potensi penuaan teh Pu-erh.

Oleh itu, apabila kita membetulkan daun segar teh Pu-erh, adalah lebih baik untuk mengawal dan merekodkan suhu daun dengan tepat. Kualiti teh Pu-erh yang dihasilkan dengan cara ini lebih terjamin, terutamanya dalam proses penuaan nanti, impaknya akan lebih besar dan lebih besar.