email

Maksud Suhu Penetapan

Home > Berita > Berita Industri TehMaksud Suhu Penetapan

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Maksud Suhu Penetapan

2022-06-01 12:10:14

Apabila membuat teh Pu-erh, penetapan teh adalah yang paling biasa kepada semua orang, dan ia juga merupakan salah satu faktor paling kritikal yang membentuk kualiti teh Pu-erh.

Maksud tepat "penetapan" merujuk kepada memusnahkan tisu daun teh segar, supaya bahan-bahan dalam daun segar berubah dengan cepat di bawah keadaan suhu tinggi untuk membentuk asas kualiti dan rasa unik pelbagai teh.

Oleh itu, suhu penetapan teh amat penting. Suhu penetapan teh teh Pu-erh mempunyai keperluan khusus tersendiri.

Pertama sekali, perlu dijelaskan bahawa "suhu penetapan" merujuk kepada nilai suhu yang harus dicapai oleh suhu daun daun segar semasa membuat jenis teh tertentu, bukan suhu periuk atau suhu daun segar yang masuk. dan meninggalkan periuk penetapan teh.

Kerana sebelum daun segar dimasukkan ke dalam pasu, suhu pasu sebenarnya telah melebihi 280°C; apabila daun segar dimasukkan ke dalam periuk dan keluar dari periuk penetapan teh, suhu daun selalunya lebih rendah, di bawah 60°C atau lebih rendah daripada 50°C.

Jika anda tidak memahami maksud sebenar "fixing temperature", adalah mudah untuk membentuk dua salah faham yang melampau. Satu ialah suhu penetapan teh teh Pu"er melebihi 280 ℃, dan yang lain ialah suhu penetapan teh teh Pu"er adalah di bawah 60 ℃.

Ketahui maksud suhu penetapan teh, mari kita bercakap tentang tujuan penetapan teh: gunakan suhu tinggi untuk memusnahkan enzim aktif dalam daun segar, kerana enzim aktif akan memangkinkan penguraian glikosida, mengakibatkan penurunan dalam potensi penuaan Pu eh teh.