email

Mengapa Teh Mentah Pu'er Perisa Rumput Hijau?

Home > Berita > Berita Industri TehMengapa Teh Mentah Pu'er Perisa Rumput Hijau?

Produk panas.

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Untuk jenis teh yang berbeza, menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengeringkan daun teh akan memaksimumkan dan mengekalkan aroma daun teh, mengalu-alukan hubungan anda untuk butiran lanjut pengeringan daun teh.

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pemangkasan pokok teh dan penyelenggaraan harian boleh menjadikan pokok teh mendapat lebih banyak nutrien pertumbuhan.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 2

2022-09-22 18:15:48

Kek tekan moden disokong oleh sains, yang membuktikan bahawa kek tekan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding teh lepas dalam proses transformasi.

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

Mengapa teh Pu'er perlu ditekan ke dalam kek teh? 1

2022-09-22 18:08:30

Pemilihan sejarah menghasilkan kek teh Pu'er, tetapi bentuk teh Pu'er yang unik telah dikekalkan sehingga hari ini kerana aroma tehnya yang unik.

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Mengapa Teh Mentah Pu'er Perisa Rumput Hijau?

2022-06-01 11:30:56

Daun segar yang baru dipetik mempunyai gas rumput hijau yang jelas. Gas rumput hijau ini mempunyai istilah profesional yang dipanggil alkohol daun hijau. Alkohol daun hijau mempunyai ciri yang sangat jelas: takat didih rendah.
Apabila daun hijau ditetapkan, kebanyakan alkohol daun hijau akan meruap apabila suhu meningkat, dan sebahagian kecil daripadanya akan mengalami pengisomeran dan menjadi bahan aroma wangi.
Oleh itu, teh mentah Pu"er mempunyai rasa rumput hijau yang berat, yang bermaksud bahawa alkohol daun hijau tidak sepenuhnya meruap apabila ia hijau, dan ia kekal dalam daun teh, menghasilkan rasa rumput hijau yang kuat.
Jadi alkohol daun hijau tidak meruap sepenuhnya, apakah sebabnya? Jawapannya ialah daun-daun segar itu tidak menjadi teh secara menyeluruh semasa ia hijau.
Ini melibatkan kaedah dan suhu daun segar. Jika suhu tidak mencukupi, secara semula jadi ia tidak akan dapat membetulkan dan menetapkannya sepenuhnya; jika masa untuk pembaikan tidak mencukupi, ia tidak akan dapat membetulkan pembaikan yang dimasak dan teh sepenuhnya.
Dalam banyak artikel sebelum ini, kami telah menjelaskan. Kunci kepada penetapan penghijauan teh Pu-erh adalah dengan cepat meningkatkan suhu daun kepada suhu kritikal pempasifan enzim aktif 85°C dalam masa 1 hingga 2 minit, dan ia mengambil masa kira-kira 3 minit untuk memastikan ia digoreng sepenuhnya.
Jika suhu daun tidak mencapai 85°C, tetapi lebih rendah seperti 80°C, tempoh tersebut perlu dilanjutkan kepada kira-kira 10 minit. Sekiranya suhu lebih rendah, ia tergolong dalam suhu rendah dan menggoreng lama, yang akan menyebabkan penapaian daun segar sebelum kejadian dan melemahkan potensi penuaan.
Hanya dengan membunuh enzim aktif secepat mungkin dan mengekalkan seberapa banyak glikosida yang mungkin, penuaan kemudian teh mentah boleh dijamin secara material.
Jika anda boleh mencapai standard tea fixation, sekata dan menyeluruh, rasa hijau akan hilang secara semula jadi.