email

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

Home > Berita > Berita Industri TehPenyelenggaraan Harian Pokok Teh

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Penyelenggaraan Harian Pokok Teh

2022-10-15 15:22:15

Pokok teh biasanya disiram sekali setiap 3-5 hari. Penyiraman pokok teh yang berlebihan akan menjejaskan pertumbuhan akar dan kualiti daun teh. Jumlah air perlu ditambah atau dikurangkan mengikut kitaran pertumbuhan dan keadaan cuaca. Ambil perhatian bahawa apabila menyiram pokok teh pada musim panas, elakkan waktu paling panas pada tengah hari, dan air pada waktu pagi dan petang.

Pada peringkat anak benih teh, sistem akar anak benih teh yang dipindahkan sangat rosak, jadi ia perlu disiram dalam masa selepas pemindahan. Siram setiap 3-10 hari mengikut keadaan cuaca. Selepas memasuki musim panas, terutamanya dalam musim suhu tinggi dari Julai hingga Ogos, perlu menyiram dengan kerap untuk memastikan tanah lembap.

Bagaimana untuk menjaga pokok teh?

1. Pemangkasan yang munasabah

Potong dahan dan daun yang tumbuh dengan buruk dan terlalu padat, dan pastikan peredaran udara di persekitaran. Anda juga boleh memotong dahan dan daun yang tumbuh terlalu panjang, kering dan rosak. Gunakan seorang lelaki atau two men used tea tree pruning machine untuk pemangkasan untuk membuang dahan dan daun yang terlalu panjang atau padat, supaya keseluruhan pokok teh boleh mendapat nutrien yang paling banyak.

2. Pencahayaan yang betul

Semasa proses penyelenggaraan, pokok teh boleh diletakkan dalam persekitaran yang cerah, supaya tumbuhan dapat berfotosintesis secara normal dan menyimpan nutrien yang mencukupi.

3. Tanah

Pokok teh suka tanah berpasir humus sedikit berasid. Menggunakan tanah sedemikian bukan sahaja kaya dengan nutrien, tetapi juga longgar dan bernafas, yang boleh menjadikan akar pokok teh tumbuh lebih kuat.