email

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Home > Berita > Berita Industri TehProses Pengeringan Daun Teh Berbeza

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Proses Pengeringan Daun Teh Berbeza

2022-10-15 16:15:48

Terdapat tiga jenis proses pengeringan teh: pengeringan, pengeringan menggoreng dan pengeringan matahari. Proses pengeringan teh biasa adalah seperti berikut:

Green tea drying process biasanya pengeringan dahulu dan kemudian pengeringan menggoreng. Kerana daun teh selepas diuli masih mempunyai kandungan air yang tinggi, jika terus digoreng, ia akan cepat membentuk gumpalan dalam periuk pengering menggoreng, dan jus teh akan mudah melekat pada dinding periuk. Oleh itu, daun teh terlebih dahulu dikeringkan untuk mengurangkan kandungan air bagi memenuhi keperluan menggoreng.
Proses pengeringan teh hitam ialah proses memanggang teh kosong yang ditapai pada suhu tinggi untuk menyejat air dengan cepat dan mencapai kekeringan dengan kualiti yang baik.

Terdapat tiga tujuan: menggunakan suhu tinggi untuk menyahaktifkan aktiviti enzim dengan cepat dan menghentikan penapaian; sejat air, kurangkan isipadu, betulkan bentuk, kekalkan kekeringan untuk mengelakkan cendawan; mengeluarkan kebanyakan bau rumput takat didih rendah, memperhebat dan mengekalkan bahan aromatik takat didih tinggi, dapatkan Aroma manis teh hitam yang unik.

Teh putih adalah kepakaran China, terutamanya dihasilkan di Wilayah Fujian. Teh putih dibuat dengan mengeringkan dan mengeringkan tanpa menggoreng atau menguli.

Terdapat kaedah pemanggangan dan pengeringan matahari untuk mengeringkan teh gelap untuk menetapkan kualiti dan mengelakkan kemerosotan.
Mesin pengering teh: Mesin pengering teh bergantung pada aliran udara panas untuk mengeringkan daun teh. Syarikat kami menyediakan dari mesin pengering teh kecil kepada mesin pengering berterusan jenis plat rantai. Ia boleh menyediakan satu set lengkap penyelesaian untuk pengeringan pelbagai jenis teh.