email

Bagaimana Teh Dragon Ball Dibuat?

Home > Berita > Berita Industri TehBagaimana Teh Dragon Ball Dibuat?

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Bagaimana Teh Dragon Ball Dibuat?

2022-05-14 17:47:32

Bagaimanakah teh bola naga dibuat? Kaedah pengeluaran bola naga teh Pu"er adalah sama seperti teh mentah Pu"er, kecuali bola naga itu wujud dalam bentuk manik. Bentuk bola naga adalah kebangkitan semula bentuk teh bola Pu"er. Dahulu teh kumpulan perlu dicungkil sebelum dibancuh, tetapi sekarang spesifikasi bola naga adalah 5-8 gram, yang mana hanya satu bancuhan, dan tidak perlu mengungkit teh. Dengan teh bola bulat, ciri kemudahan dan penggunaan teh itu diiktiraf oleh pengguna pasaran sambil memastikan rasa teh itu kekal tidak berubah.

Proses pengeluaran teh mentah siap

1. Memetik daun teh

Penyediaan bahan teh mentah adalah langkah terpenting dalam penghasilan teh hijau siap. Teh jenis ini sesuai untuk mengumpul tunas segar dan daun teh berdaun besar, dan apabila mengumpul tunas dan daun pokok teh, ia mesti dilakukan dengan cara manual semata-mata. Menguasai kaedah pemilihan yang betul adalah satu-satunya cara untuk mengumpul bahan mentah teh berkualiti tinggi.

2. Layu dan penetapan

Selepas daun teh dipetik, ia perlu disebarkan secepat mungkin, dan diletakkan di tempat yang sejuk dan berventilasi untuk mempercepatkan penguapan kelembapan yang terkandung di dalamnya. Selepas daun teh segar perlahan-lahan dilembutkan, langkah seterusnya boleh dijalankan. Selepas teh selesai layu, ia boleh memasuki proses penetapan suhu rendah. Daun teh boleh ditetapkan dalam tea fixation pot untuk menggoreng atau penetapan dalam mesin penetapan teh.