email

Pengurusan Kebun Teh Musim Bunga

Home > Berita > Berita Industri TehPengurusan Kebun Teh Musim Bunga

Produk panas.

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

Apakah monograf pertama di dunia mengenai sains teh?

2023-03-25 15:38:48

Monograf pertama mengenai sains teh di China dan monograf pertama mengenai teh dalam sejarah dunia ialah "The Classic of Tea" yang ditulis oleh Lu Yu. Terangkan teh secara terperinci

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

Bagaimana Untuk Memproses Teh Hitam?

2023-03-11 15:34:05

Salah satu proses penting untuk teh hitam adalah penapaian, menggunakan mesin penapaian yang sesuai boleh mengawal kualiti teh hitam yang baik.

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

Apakah perbezaan antara kaedah pemprosesan pengeringan yang berbeza dalam teh hijau?

2023-03-04 15:34:43

Kaedah pengeringan teh hijau yang berbeza, mesin yang berbeza, helai teh hijau, dan aroma teh hijau semuanya berbeza, mengalu-alukan kenalan anda untuk maklumat lanjut.

Bilakah teh hijau mula tersedia?

Bilakah teh hijau mula tersedia?

2023-02-25 14:55:48

Bagaimana untuk memproses teh hijau jenis jarum khas, selamat datang kenalan anda untuk maklumat lanjut!

Hubungi Kami

Quanzhou Deli Agroforestrial Machinery Co., Ltd.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk kami, sila hantar e-mel kepada kami: info@delijx.com. Anda juga boleh menghantar mesej ke WeChat atau WhatsApp kami: 0086-18120033767

Pengurusan Kebun Teh Musim Bunga

2022-04-30 16:44:03

Selepas permulaan musim bunga, petani teh harus mengambil enam langkah utama, termasuk pemangkasan kebun teh, pembalut atas, penanaman, perlindungan kelembapan, perlindungan sejuk, dan penuaian awal, untuk melaksanakan pengurusan taman teh dan menggalakkan pengeluaran dan kecekapan teh.

1. Pemangkasan: Pruning boleh merangsang percambahan tunas teh, tetapi kita mesti memberi perhatian kepada operasi tertentu, dan cuba untuk mengekalkan cawangan yang berkembang pesat untuk meningkatkan hasil teh musim bunga.

2. Top dressing: Pertama, top dressing pada akar. Secara amnya, selepas permulaan musim bunga (pertengahan akhir Februari hingga awal Mac), parit cetek dibuka di luar kanopi antara barisan pokok teh, dan 30-40 kg baja sebatian organik dan bukan organik digunakan setiap mu, dan kemudian ditutup dengan tanah untuk mengelakkan kehilangan Nutrien hilang. Yang kedua ialah semburan baja pada daun. Secara amnya, 5 hingga 7 hari sebelum memetik teh musim bunga, atau selepas memetik teh, pilih pagi yang mendung atau cerah, gunakan baja daun untuk meningkatkan serat daun, menebal lapisan lilin dan meningkatkan ketahanan tanaman. Fungsi perosak dan penyakit; Menambah asid amino penting tumbuhan dan meningkatkan kualiti teh.

3. Perlindungan kelembapan: Pertama, gemburkan tanah. Tahun kering adalah kondusif untuk penyimpanan air dan pelembab, dan musim hujan kondusif untuk melonggarkan dan pemanasan, kedua-duanya kondusif untuk pertumbuhan pokok teh. Yang kedua ialah merumput untuk mengelakkan kekurangan rumput pada musim bunga. Bagi kebun teh yang terdedah kepada genangan air, parit harus dikorek pada masa yang sama dengan penanaman untuk mengelakkan tergenang air di kebun teh pada tahun-tahun dengan lebih banyak hujan musim bunga, yang akan menjejaskan pertumbuhan teh musim bunga.

4. Perlindungan lembapan: Pada tahun-tahun kemarau berterusan pada musim sejuk dan musim bunga, kelembapan tanah di taman teh tidak mencukupi, yang sangat tidak menguntungkan untuk mekar awal teh musim bunga dan peningkatan dalam pengeluaran teh terkenal. Dalam kes ini, dalam satu pihak, adalah perlu untuk menguji air secara aktif untuk mengalihkan air untuk melawan kemarau, dan sebaliknya, mengambil langkah-langkah seperti penanaman, sungkupan, jerami, rumpai, dan lain-lain, untuk mengurangkan permukaan terdedah, mengelakkan kehilangan air tanah, dan pada masa yang sama meningkatkan suhu tanah.

5. Pencegahan sejuk: Kesejukan pada awal musim bunga adalah amat berbahaya kepada tunas teh bercambah dan tunas baru, yang akan membawa kepada penurunan dalam hasil teh musim bunga dan kualiti teh musim bunga yang tidak baik.

6. Memetik awal: Semakin awal teh musim bunga beredar di pasaran, semakin tinggi harganya. Pada masa yang sama, penuaian awal teh musim bunga juga merupakan langkah yang berkesan untuk mengelakkan kerosakan beku pada awal musim bunga.